Què estàs buscant?

dimarts, 21 d’abril del 2015

Clons del Donkey Kong

El primer Donkey Kong, el joc que el 1981 va veure debutar el personatge del títol i també un tal Super Mario, que primer va passar per les recreatives i després per plataformes domèstiques no necessàriament de Nintendo, és un gran clàssic de la història dels videojocs.

Els més afortunats el van poder provar en el seu dia al moble dels salons recreatius, els més rics segurament tenen la màquina a la seva col·lecció particular, d'altres el van poder provar amb el cartutx de la NES, i la majoria l'hem tocat en emulador o en remake per a consoles més modernes. Però qui ha provat algun dels seus múltiples clons?


El Crazy Kong, segurament el més famós i important, va sortir el mateix any que el títol que clonava, el 1981, i el va dur a terme la companyia Falcon. Curiosament representa que tenia llicència oficial... fora del territori dels Estats Units. El cas és que aquest Crazy Kong tenia dues parts, Part I i Part II, que presentaven petites diferències entre si, igual que totes dues presentaven ben poques diferències respecte a l'original.


No hi ha cap dubte que és una còpia barata, suposo que a ningú li va passar pel cap intentar defensar cap altra cosa. A la Wikipedia hi ha una llista de diferències entre el Crazy Kong i el Donkey Kong, bàsicament colors, algun detall gràfic, una quantitat menor d'animacions (i per tant una animació més pobra, només cal veure que el gorila s'ajup per a agafar els barrils però no es mou per a llançar-los), i la detecció de col·lisions és pitjor i, per tant, el joc esdevé més difícil, entre altres coses.

Són detalls ínfims en què sempre surt perdent aquest Crazy Kong, per tant el que queda clar és que es tracta d'això, una còpia barata. Un altre fet destacat és que en termes sonors aquest títol copia directament, en molts casos, el Crazy Climber, un clàssic de què penso parlar en una propera ocasió. 


La broma no va ser cosa d'un dia, no. Aquest clon va sortit també per a alguns sistemes domèstics, com el Commodore 64 (al vídeo) o el ZX Spectrum. I tal com Nintendo va llançar la seqüela anomenada Donkey Kong Jr. el 1983, també Falcon va presentar el Crazy Kong Jr., amb dos pebrots. 


I el 2005 fins i tot se'n va fer un remake per a Android i ordinadors, ja no tan clavat al DK, amb el títol Jack's Crazy Cong

Ara bé, hem vist la còpia més descarada del Donkey Kong, però també hi va haver un munt de videojocs que en copiaven la mecànica fent-li un rentat de cara perquè no fos tan evident, i de vegades ni tan sols això. 


Tenim per exemple el Beauty and the Beast, per a Intellivision, de 1982, però també hi ha el Donkey King, més descarat, del mateix any i per als desconeguts TRS-80 Coco i Dragon 32/64, o aquest altre:


El Congo, de l'MSX, com que era de 1986, no hi sortia en Mario i l'enemic era un ós, ja no el podem considerar un clon del Donkey Kong, oi que no? (wink wink). 


El Champ Kong, per a MS-DOS i de 1996, era una còpia descarada i es permetia el luxe d'introduir el que suposo que considerava millores.

Posar tots els vídeos de totes les còpies que hi ha d'aquest gran clàssic seria massa i el navegador s'ofegaria, així que em limitaré a esmentar subterfugis com el Monkey Kong, el Killer Gorilla, el Kongo Kong, el Wrath of Kong, el Kong o el Monkey Bizness, tots ells de 1983.


Després hi havia títols, com aquest Platform Capers (1982) de l'Atari ST, que se n'allunyaven més, però que sens dubte bevien de molts dels elements d'aquell joc. Estem parlant d'aquest i també del Hard Hat Mack (1983), el Jumpman i el Jumpman Junior (1983) o el Jumpman Lives! (1991). 

Eren tots plegats clons o gairebé clons, poc innovadors, gens originals i, en el fons, homenatges i mostres de la immensa influència i la importància que va tenir aquell títol nascut mig per casualitat, com una alternativa després que Nintendo no aconseguís fàcilment la llicència per a fer un videojoc d'en Popeye. Qui els ho havia de dir, que no tindrien el pes que han tingut en els darrers més de 30 anys sense aquell plat de segona taula...



4 comentaris:

  1. O sigui que des del 1981 els goril·les han estat associats com un animal malvat, pobrets :(

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i hi va haver una febre de clons el 1983 xD

      M'estranya que no hi hagués una versió amb en Gegant, la Shizuka i en Nobita

      Elimina
  2. El Donkey Kong el vaig jugar per primera vegada en el pati de l'escola en una Game&Watch d'un company de classe. Allò va ser "apustuflant". Si la memòria no em falla, al arcade original no recordo haver-hi jugat mai.

    Ja que parles de clons de Donkey Kong, l'any 2013, uns quants autors de l'escena "indie" es van ajuntar per fer un homenatge al joc i van crear Donkey Me, una sèrie de pantalles inspirades en el Donkey Kong però amb la particularitat de que cada autor la basaava en un entorn de pel·lícula diferent, com ara Indiana Jones o la Guerra de les Galaxies. Un joc divertit i curiós, aquí deixo l'enllaç http://www.bruneras.com/games_donkeyme.php

    Salutacions :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc no he pogut provar-la, però ara que dius això és cert que el meu primer contacte amb Donkey Kong va ser una Game & Watch, Donkey Kong II, que encara tinc i que no penso vendre per res del món (i tampoc no passen dels 90 euros, de manera que no em solucionaria la vida desfer-me d'aquest objecte tan estimat)

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...