Menú

diumenge, 18 d’agost del 2019

Videojocs polèmics: Too Human

No tocava aquesta secció des de 2013, i igual que altres vegades que n'he recuperat alguna em fa il·lusió, perquè manté viu el blog i la seva tradició.

Com es pot deduir pel títol, es tracta de parlar de videojocs que van provocar alguna polèmica, però tot i que normalment els que vèiem tenien a veure amb la violència, el sexe o els valors no convencionals, però el cas d'avui va per una altra banda.  


El protagonista d'avui és el Too Human, un videojoc exclusiu de la Xbox 360 que va desenvolupar l'estudi Silicon Knights i que és un RPG d'acció que argumentalment se situa en un futur de ciència-ficció barrejat amb la mitologia nòrdica. La premissa, doncs, no fa mala pinta.

Tanmateix, va costar parir-lo: havia de ser per a la PlayStation amb llançament en 4 discs previst per a 1999, va passar a la GameCube el 2000 quan Silicon Knights es va associar amb Nintendo, i com que allà es va dedicar a crear l'Eternal Darkness i el Metal Gear Solid: The Twin Snakes, va deixar el Too Human de banda. El 2005 es va produir una associació amb Microsoft, que el va voler llançar per a la seva llavors flamant Xbox 360 amb un pressupost, diu la Wikipedia, d'entre 60 i 100 milions de dòlars, i amb la intenció que fos una trilogia. I hi va sortir, però força més tard, concretament el 2008.


No va anar del tot bé. Les notes que va rebre no van acabar de ser bones, principalment per uns gràfics que es van considerar mediocres, un control estrany i unes animacions pobres, entre altres problemes. Però això no seria motiu de polèmica, és clar, igual que no ho és el fet que el procés de creació d'un joc sigui lent i passi de consola en consola.

La polèmica ve del fet que Silicon Knights havia de fer servir el motor gràfic Unreal Engine 3, d'Epic Games, però va demandar la companyia perquè suposadament havia violat el contracte que tenien, en què es deia que es proporcionaria una versió funcional del motor en un màxim de 6 mesos i que no ho havia fet. Bàsicament van denunciar Epic Games per obstaculitzar el desenvolupament d'aquest joc, en altres paraules. 

Però aquí ve el marro de la història: Epic Games va fer una contrademanda al·legant que Silicon Knights estava avisada que algunes característiques del motor no estaven acabades i que trigarien una mica més, i que a més a més havien fet servir el motor copiant-ne el codi, modificant-lo segons les necessitats del joc i fent-lo passar per seu, cosa que sí que era una violació del contracte i que es va poder demostrar perquè s'hi van trobar fins i tot comentaris interns dels programadors d'Epic. 

Al final, el 2012 Epic Games va guanyar la contrademanda, que va ser de 4,45 milions de dòlars, que també segons la Wikipedia van acabar sent el doble comptant despeses judicials diverses, i la sentència incloïa la destrucció de les còpies no venudes d'aquest joc i de l'X-Men: Destiny. El 2013 el joc va ser retirat també del basar Xbox, però curiosament el juny d'aquest 2019 Microsoft el va tornar a penjar, fent-lo gratuït i retrocompatible a la Xbox One. I si penseu que les còpies de segona mà que circulen de la versió Xbox 360 deuen valer or, per algun motiu que desconec resulta que no és així. Al contrari, són baratíssimes. Massa car li va sortir tot plegat a Silicon Knights, que el 2014 es va declarar en fallida i va plegar. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada