Què estàs buscant?

divendres, 10 de juny del 2016

Videojocs animats: Where on Earth is Carmen Sandiego?

El nom de Carmen Sandiego em sonava de quan era petit i el sentia anomenar o el llegia en alguna revista especialitzada, però reconec que mai no he provat cap dels videojocs de la llarguíssima saga concebuda com una sèrie de títols educatius en els àmbits de la història i la geografia.

Des del primer, Where in the World is Carmen Sandiego?, de 1985 i per a diversos ordinadors (i la Master System!) fins a la versió de Facebook de 2011, passant per títols d'èxit com el Where in Time is Carmen Sandiego?, que va tenir versions fins i tot per a la NES, la Super Nintendo i la Mega Drive, aquest personatge clàssic -i malvat- dels videojocs ha aparegut també en diversos productes com ara llibres... i una sèrie animada

  
Es va emetre originalment a la Fox en 40 episodis repartits en 4 temporades d'emissió irregular, atès que va durar de 1994 a 1999, però el cas és que va arribar a guanyar un Emmy al millor programa infantil en horari diürn l'any 1995, repetint d'aquesta manera, en un altre format, l'èxit que havia aconseguit als videojocs. 


Fidel a l'argument dels jocs, es tracta de perseguir la lladre Carmen Sandiego i la seva organització V.I.L.E., que es dediquen a robar objectes arreu del món, i més endavant també viatjant en el temps. A la sèrie personalitza la cerca en els detectius adolescents i germans Zack i Ivy, que pertanyen a l'agència ACME, i que apareixerien després també al videojoc de 1995 Carmen Sandiego Junior Detectives

La sèrie va triomfar en oferir aventures i alhora continuar educant el públic infantil i juvenil, com els jocs, pel que fa a geografia, història, art... Tanmateix, sembla que al llarg que avançava la sèrie el personatge de la Carmen Sandiego va obtenir capes de profunditat i humanitat i va abandonar parcialment el seu paper de dolenta, que van adoptar altres personatges més purament malvats.

Se'n va destacar especialment el fet que, a diferència de la fórmula utilitzada habitualment als dibuixos animats, els personatges eren força intel·ligents, cadascun d'ells en el seu àmbit, i s'explicaven les coses sense tractar-se (i de pas el públic) de ximples. La versió en castellà d'aquesta sèrie es va poder veure a La 2 amb el nom de En busca de Carmen Sandiego -i probablement és un dels motius pels quals jo coneixia el nom, encara que no la mirés-. 

 

1 comentari:

  1. Em sona la sèrie de dibuixos, crec que vaig veure algun capítol però tampoc en tinc gaire record

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...