És un dels personatges d'animació més recognoscibles, sense ser de primera línia com els de Disney i Warner Bros., i sens dubte cada cop se l'associa menys amb el seu format original, no només per l'enorme competència que té en aquest sector, sinó també perquè no ha estat, ni de bon tros, tan prolífic com altres personatges.
En qualsevol cas en Woody Woodpecker és un personatge popular, no és casualitat que també sigui la mascota de Port Aventura, i només cal veure'n la imatge perquè qualsevol en digui el nom, segurament en castellà.
Nascut el 1940 als estudis Walter Lantz, que van desaparèixer el 1972 i que el van tenir a ell com a únic gran èxit, en Woody va tenir com a pares el mateix Lantz i en Ben Hardaway, que havien treballat a Warner Bros. i havien col·laborat en la creació, sense anar més lluny, d'en Bugs Bunny.
Com marcava la tradició d'aquelles dècades, el pícid apareixeria en diversos curts -es veu que més llargs que els de la competència- dissenyats per al cinema, però va deixar de fer-ho el 1972 quan van tancar els esmentats estudis. Després va quedar relegat als passis d'episodis ja vistos durant molts anys, amb ocasionalíssimes aparicions especials com la de Qui ha enredat en Roger Rabbit? (1988), i no tornaria a tenir una sèrie fins que no va arribar The New Woody Woodpecker Show (1999-2002).
Amb tot el marxandatge que se li suposa, en Woody Woodpecker també va tenir videojocs, però no gaires. El primer, de 1995, va ser aquest Férias Frustradas do Pica-Pau, un títol exclusiu de les Mega Drive (al vídeo) i Master System brasileres, creat en aquella feliç anomalia del mercat dels videojocs que fa que al país més gran de Sud-Amèrica encara es fabriquin i venguin aquestes consoles dels 80-90, i se'n facin jocs nous.
Però internacionalment no el vam veure fins al 2000, amb aquest clon dels Mario Kart que porta el títol de Woody Woodpecker Racing i que va sortir per a la PlayStation (al vídeo), la GameBoy Color i PC. No va tenir gaire bona acollida, però.
L'any següent va arribar el primer joc occidental que seria de plataformes, el Woody Woodpecker: Escape from Buzz Buzzard Park, que ja va agradar més. Va sortir per a PC (al vídeo), GameBoy Color i PlayStation 2.
Finalment, aquella saga coneguda com a Crazy Castle, en què sobretot a la GameBoy però també algun cop a la NES vèiem un ball de protagonistes segons si era la versió japonesa (normalment en Mickey Mouse), l'americana (normalment en Bugs Bunny) o l'europea (aquí hi va haver de tot, incloent-hi en Garfield o l'Hugo), va acabar -almenys en consola- el 2002-2003 amb el Woody Woodpecker: Crazy Castle 5 de la GameBoy Advance, aquest cop, igual que els dos immediatament anteriors, amb coincidència de les 3 regions.
Com podem veure, el pas d'en Woody Woodpecker pels videojocs ha estat força breu, però tampoc no està malament. Sense ser un dels personatges més importants de la història de l'animació ha deixat la seva empremta, una rialla marca de la casa i una melodia que ens duu a l'era clàssica dels dibuixos animats. Qui sap si se'n faran més videojocs, ara que el 2017 ens oferirà una pel·lícula del ressuscitat personatge.
Dues puntualitzacions:
ResponElimina- El Woody ja fa temps que no és la mascota de Port Aventura. De fet, Universal només va ser accionista de Port Aventura durant 5 anys (2000-2004), tot i que en va mantenir el nom fins al 2005. No sé quan va deixar Woody de ser-ne la mascota, però ara ja no ho és.
- Als anys 50 va tenir una sèrie als EEUU, que es va emetre (repetidament) aquí entre els anys 80 i 90. Jo la veia de petit. XD
Sí sí, el que volia dir és que va estar present a la televisió durant dècades amb reposicions, però gràcies per la puntualització.
EliminaAixò de Port Aventura em sobta més, perquè el 2014 encara era a l'entrada del parc. De fet jo hi he estat el 1996, el 2006, el 2013 i el 2014, i els últims cops hi era xD
Per mi sempre ha estat un secundari que no m’ha fet mai gràcia, masses jocs encara ha tingut.
ResponElimina