Menú

dimarts, 26 de gener del 2021

Lectures: Tetris - The Games People Play

Quan faig entrades sobre còmics o llibres normalment van al meu altre blog principal, Cementiri de Pneumàtics, però quan el tema d'aquests productes en paper està tan relacionat amb els videojocs com el protagonista de la secció d'avui, naturalment em permeto fer alteracions en aquest sentit. Ja havia passat, per exemple, amb Console Wars o Ready Player One (pel·lícula i novel·la). També tenim una sèrie d'anime, la genial Hi Score Girl.

Doncs bé, avui serà una mica diferent, perquè parlaré d'un còmic, que no es basa en cap videojoc en si, sinó que té un caràcter didàctic i ens explica el naixement i l'explosió d'un dels títols més importants i revolucionaris de la història dels videojocs.

Tetris: The Games People Play és un còmic presentat en un únic volum de 253 pàgines i signat per en Box Brown, un autor indie, l'any 2016, amb el segell de l'editorial First Second.

El que hi tenim és la història del Tetris, però no una història en general, sinó que dona bona part del pes a uns fets dels que, gràcies al ritme i el format amb què es presenta, podem gaudir tot i tractar-se d'una qüestió altrament embolicada i feixuga.

Amb un traç senzillíssim, gairebé esquemàtic però efectiu, i fent servir només dos colors, el groc i el negre, a més del blanc de la pròpia pàgina, Brown ens narra la concepció d'un dels videojocs més famosos de tots els temps per part del també famós Aleksei Pàjitnov (com ho transcriu la Viquipèdia), que s'adonava de les implicacions psicològiques del joc. 

De fet, el còmic comença amb una reflexió sobre el joc en general, el fet de jugar, i les implicacions que té en les persones més enllà de l'etapa infantil. Aviat, però, entrarem en matèria i veurem com es va gestar i com, per una sèrie de casualitats i, sense que el seu creador hi tingués gaire cosa a dir -perquè era un ciutadà de la Unió Soviètica i allà tot era propietat del govern-, va esdevenir un èxit mundial sense precedents, en una indústria, tot s'ha de dir, que encara duia bolquers.

A partir d'aquí, la resta del còmic gira al voltant de l'enrenou brutal que va provocar el fet que diverses persones de fora del país hi veiessin una gallina dels ous d'or i es disputessin els drets de distribució del Tetris en diversos formats, amb punyalades a l'esquena incloses, i com es va complicar tant tot plegat com perquè, entre altres resultats, a la NES hi tinguem una versió del joc no tan bona com la que presentava Atari, que va perdre la batalla legal al respecte.

Tetris: The Games People Play aconsegueix fer interessant, com si es tractés d'una pel·lícula biopic com unes quantes que han fet fortuna al cinema, una batalla legal o, més ben dit, de drets, de la qual, si som aficionats als videojocs retro, segurament ja en sabíem algunes (o moltes) coses. 
Se'n parla, per exemple, a l'esmentat llibre Console Wars, però segur que hi ha detalls que desconeixíem i, sigui com sigui, el format còmic -i l'habilitat de l'autor- la beneficia, perquè tot alternant personatges i situacions que es relacionen entre si la fa amena i més fàcil de comprendre i visualitzar.

Si som aficionats al Tetris, tant se val si som bons jugant-hi o no, segurament ens resultarà una lectura agradable, interessant i alhora didàctica. Sincerament, no se m'acut una manera més adequada d'explicar la història del llegendari videojoc.




2 comentaris: