Fa un temps vaig parlar de les múltiples referències als videojocs que s'han pogut veure al llarg de les més de dues dècades en antena d'Els Simpson, i no és estrany que n'hi hagi tantes perquè, entre tots els gags que han fet servir referències de diversos àmbits culturals, és normal que una esfera tan important com la dels videojocs hagi estat protagonista unes quantes vegades.
Avui em veig obligat a fer una segona part d'aquell especial, perquè al cinquè capítol de la 23a temporada de la sèrie d'en Matt Groening, de fa 8 dies, hi va haver moltes referències videojoquístiques juntes.
Potser en són moltes per a assimilar-les de cop, potser no les coneixeu totes, o potser us ve de gust que les comenti jo. Sigui com sigui, les he desgranat i en parlaré una per una a través de captures d'imatge.
En Homer s'endú en Bart i la Lisa a fer una activitat divertida, i en aquest cas consisteix en visitar l'E4, la paròdia de la fira més important dels videojocs, l'E3 de Los Angeles. A l'entrada podem veure estàtues del famós Master Chief de la saga Halo, un Big Daddy dels Bioshock i en John Madden, el famós entrenador, retirat als anys setanta però que porta molts anys donant nom als videojocs de futbol americà d'EA Sports.
A continuació tenim una referència al fenomen dels Angry Birds, barrejada amb l'humor típicament simpsonià, perquè es carreguen un hospital infantil en construcció.
Un cop dins la fira veiem el GTS, el Grand Theft Scratchy, que de fet ja havia sortit en alguna altra ocasió. A la dreta podem veure la paròdia d'Apple que es fa a la sèrie, Mapple, bastant present per cert.
ProtoVision és una referència a Activision, una llegenda dins els videojocs que actualment s'està fent d'or amb el Call of Duty: Modern Warfare 3, que està trencant tots els rècors de vendes.
Aquí en tenim unes quantes: World of Krustcraft, evident paròdia del World of Warcraft, la consola Ybox 360, Electronic Crafts i al damunt Nokami, paròdia de Konami. Com a curiositat, a mà dreta hi podem veure un cartell de Chalmskinn Interactive, divisió de la productora Chalmskinn Productions que vam poder veure al capítol 19x18 i que és d'en Chalmers i l'Skinner.
En aquesta imatge podem veure l'anunci del joc Shaun White: Time Snowboarder, que és una referència al joc Shaun White Snowboarding. A la mateixa captura hi ha dues referències divertides més: a dalt a la dreta hi ha el Dig Dug Revelations, que barreja el clàssic de 1982 Dig Dug amb la moda actual de fer jocs amb el cognom Revelations.
I sota d'aquesta hi tenim un cartell de la pel·lícula Tree of Life, d'en Terrence Malick, estrenada aquest estiu i famosa per ser estranya i haver fet sortir de les sales del cine unes quantes persones. Jo, per cert, la vaig veure sencera i no em va desagradar, però tampoc no me la compraré en DVD.
Aquí la paròdia no està gens amagada: Assassin's Creed, precisament un dels que s'han apuntat a la moda Revelations, amb una entrega fictícia que porta per subtítol Summer of Love. Al fons, un joc de paraules: Driver's License 2 - License to drive.
Aquesta és doble, o triple. Human Centipede fa referència al joc clàssic de 1980 Centipede, i alhora a la pel·lícula The Human Centipede, de 2010. A més, segons la Wikisimpsons (que és d'on trec les dades que no coneixia jo tampoc, perquè encara que sembli mentida no sóc pas omniscient) les imatges de les pantalles de les màquines són tretes de la joc paròdic real, que té el mateix nom que el del capítol i que podeu provar aquí.
Aquí veiem un cartellet del Q-bert: Origins, una altra paròdia que barreja un joc clàssic (que ja havia sortit a la sèrie, com vam poder veure) i una altra de les tendències actuals del món dels videojocs, la dels Origins. A més, en aquest cas també és divertit per l'absurditat de la idea. Al cartell de l'esquerra hi ha l'Earthland Realms 2: The outing of the elves, que és la seqüela d'un videojoc fictici aparegut al capítol 18x17.
Aquí hi ha poca cosa a explicar: el Guts of War II, paròdia del God of War II, aprofitant la semblança que hi ha entre les paraules "guts" (entranyes) i "god" (déu). En acabar la partida, de fet en acabar el joc sencer en qüestió de segons, els guionistes es fiquen amb el tema de la poca durada d'alguns videojocs malgrat que els seus programadors asseguren que completar-los demana una pila d'hores.
Potser us preguntàveu què hi feia, la Lisa, a l'E4, quan els videojocs no li han interessat mai. Bé, doncs n'hi ha un que l'han fet a la seva mida: és el Marching Band, clara referència a Rock Band, en què ha de tocar un saxo de plàstic per tal de reproduir cançons d'orquestres universitàries dels Estats Units. Però el mateix joc té unes pantalles de bonus que són així:
Sí, obliguen el jugador a estudiar, o a fingir-ho, amb un llibre també de plàstic i amb botons. La Lisa no podria estar més contenta. Molt ben trobat, sí senyor.
Si al principi del vídeo us heu fixat en un cartell gran on es podia llegir "Gamestation" i heu pensat que m'havia saltat la referència, error. Estava esperant aquest moment: en Homer introdueix monedes (encara no ha entès la diferència entre les recreatives i les consoles domèstiques) en una paròdia de la PS3, la GS3. Al darrere una figura de Lego (aquí Blocko) d'en Yoda s'enfronta al Darth Vader, referència als jocs de la saga Lego Star Wars.
Aquí la paròdia és clara, oi? Barreja de Medal of Honor i Call of Duty, dues sagues bèl·liques prou conegudes. Al costat hi ha una figura que recorda sospitosament en Sonic. En homer agafa uns discs voladors per tal d'obrir pas als seus fills en una fira tan plena de gent (aquest era el fet "denunciat" pels guionistes, tal com es pot llegir a l'article de la Wikipedia sobre l'episodi) i passem a una paròdia del gènere first person shooter, o FPS.
Tot plegat per tal d'arribar a la sala on la companyia Funtendo (que ja sabeu a quina fa referència) presentarà la seva nova consola, la Zii Zu, que evidentment parodia la Wii U, la propera consola de Nintendo.
Un seguit de paròdies molt juntes i seguides que de ben segur arrencaran almenys un somriure a qualsevol aficionat als videojocs. A més, està fet amb cura, amb l'humor típic de la sèrie i amb coherència respecte a referències anteriors, com es pot veure precisament en aquesta última referència, ja que a l'Univers Simpson ja existia la Zii, la seva versió de la Wii. En fi, una delícia.
Molt bona entrada, sí senyor!!
ResponEliminaSobre el "de ben segur arrencaran almenys un somriure a qualsevol aficionat als videojocs", i als no tant amants dels videojocs també!
El vídeo és genial (i he entés tot a la perfecció... no havia mirat mai els Simpsons en VO) i totes les referències molt ben explicades..
:)
Pilota! :P
ResponEliminaGràcies. ^^
Doncs mira, jo els Simpson la miro amb subtítols. Subs en anglès, sí, però subs. Futurama la puc veure sense, però és que en Homer costa!
:)
Ale, doncs he de dir que no m'ha agradat?? jejeje si et sents millor :P
ResponEliminaDoncs serà que aquesta escena era molt fàcil d'entendre.. sino és raro :P
Boníssim! Vinc d'enllaç en enllaç del teu blog veient la primera part de l'entrada sobre els Simpsons, la que vas fer a un altre blog sobre les cançons de l'Out Run al cotxe de Homer i ara aquest de la fira "E4"... m'ho he passat en gran... Enhorabona, uns talls genials!
ResponElimina