Què estàs buscant?

dimarts, 17 de març del 2015

Videojocs i animació: Goofy

Havent repassat la presència als videojocs d'en Mickey i en Donald, tard o d'hora havia de dedicar-li una entrada al que sens dubte és el tercer de la trinitat de Disney, en Goofy, un gos antropomòrfic i bon amic del ratolí i l'ànec que va tenir la seva primera aparició el 1932 al curt Mickey's Revue, el 41è dels que formen part d'aquells dibuixos animats històrics iniciats el 1928 amb Steamboat Willie


Retratat habitualment com un babau i un pocatraça, al contrari que els seus amics ell sí que és pare (d'en Max Goof, des de 1992), però també vidu, una característica tràgica recurrent als llargmetrages de Disney però sorprenent en aquesta mena de personatge.

Igual que en Mickey, va aparèixer en desenes de curts animats, i després es va independitzar, però havent provat diverses encarnacions va quedar relegat a breus aparicions o cameos en diversos productes a partir de la segona meitat dels anys 60. No va ser fins el 1990 que va protagonitzar la seva època més gloriosa amb la sèrie de televisió Goof Troop, que va durar fins el 1995. I bé, tot i que no té la importància ni la influència d'en Mickey o en Donald també ha aparegut en una colla de videojocs.


La primera aparició d'en Goofy en píxels es va produir el 1988 al Matterhorn Screamer, per a Commodore 64 i Apple II, un plataformes senzillet però propi de l'època i sobretot les plataformes a què se l'havia destinat.


El 1990 arribava el títol infantil Goofy's Railway Express, per a Atari ST, Amiga, Commodore 64 i MS-DOS, en què es convidava els més menuts a reaccionar a formes i colors per tal d'aconseguir que el tren anés on havia d'anar i recollís els personatges que esperaven a les estacions. 


Segurament el més famós dels videojocs d'en Goofy és, però, el Goof Troop, basat evidentment en la sèrie de televisió que esmentava més amunt, que va aparèixer el juliol de 1993 per a la Super Nintendo. Amb el segell de Capcom, com a curiositat històrica val la pena destacar que va ser dissenyat per un tal Shinji Mikami, creador de les sagues Resident Evil i Dino Crisis, "petites" contribucions a la història dels videojocs.

Com podem veure, és un joc d'acció i aventures, i trencaclosques, en què podem controlar o bé en Goofy o bé el seu fill Max, i la modalitat de dos jugadors ens permet fer-ho alhora. Va ser criticat per un nivell de dificultat excessivament baix, però es considera un clàssic dels videojocs de Disney que en tots els altres aspectes val la pena provar.


Aquell mateix any, al setembre, sortia només per a les Mega Drive nord-americanes (per tant, Genesis) el Goofy's Hysterical History Tour, ja del gènere de les plataformes, en què se li encarregava recuperar peces robades d'un museu on treballava de conserge. No n'hi ha gaires crítiques, però les que hi ha consideren que els seus principals problemes són els controls i un desenvolupament repetitiu.


En el període 1998-2000, segons si parlem de recreativa, Nintendo 64, Playstation o Gameboy Color, a més del mercat concret, el tornaríem a veure com a personatge seleccionable al Magical Tetris Challenge, i també en companyia d'altres personatges sortia, entre 2002 i 2003, al Disney's Party, un videojoc d'estil joc de taula (com un Mario Party, vaja) per a Gameboy Advance i Gamecube, i el 2002 (2005 a Europa) al Disney Golf, on seria un dels 8 personatges seleccionables. 

També se'l podia controlar el 2007 al Disney Magicboard Online, un videojoc en línia de curses sobre monopatí volador que només es va llançar per a PC i a la Xina. El 2008, tant per a Wii com per a PS2, va sortir el Disney Th!nk Fast, un títol d'estil Trivia on també apareixia en Goofy. Entre 2003 i 2013 van estar oberts els servidors de l'MMORPG Toontown Online, en què no era un personatge jugable però sí que, juntament amb altres personatges de la factoria Disney, podíem trobar de tant en tant.


Retrocedim per tornar als jocs on ell era el protagonista: veient aquest vídeo hom pensaria que el Goofy's Fun House (Playstation, 2001) no és un bon joc, segurament és culpa de l'emulador, però el cas és que aquesta proposta d'exploració, recol·lecció d'objectes, visionat de curts clàssics d'en Goofy i minijocs va agradar molt, si ens refiem de les altes puntuacions que va obtenir.


També el 2001, però aquest cop per als PC d'Occident, es llançava el Disney's Extremely Goofy Skateboarding, que com diu el títol i es pot veure al vídeo és un videojoc per als aficionats més joves al monopatí.


Evidentment no pensava deixar sense esmentar la popularíssima saga d'RPG Kingdom Hearts, amb una forta presència de personatges Disney, que des de 2002 ha triomfat arreu del món i que té, entre les seves escenes més memorables, aquesta de l'aparent mort d'en Goofy que hem vist i que correspon al Kingdom Hearts II (Playstation 2, 2005, i com a Kingdom Hearts 2.5 HD Remix per a Playstation 3, el 2014). 

Com hem pogut veure, en Goofy ha protagonitzat uns quants videojocs, ha aparegut en d'altres de repartiment coral, i en d'altres ha fet papers molt més petits, entre els quals cal esmentar també cameos al Quackshot (Mega Drive, 1991), el Disney's Magical Quest Starring Mickey Mouse (Super Nintendo, 1992) o l'Epic Mickey (Wii, 2010), l'Epic Mickey 2: The Power of Two (Wii, Wii U, PS3, Xbox 360, PS Vita i PC, 2012) i l'Epic Mickey: Power of Illusion (Nintendo 3DS, 2012).


5 comentaris:

  1. mai ningú a la vida ha dit que el seu personatge preferit de Disney sigui en Goofy

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser precisament per això he pensat que estaria bé fer-li un petit homenatge xD

      Elimina
  2. En Goofy era el millor. Recordo molt bons aquells tutorials q feia amb una veu en off, com el de cóm ballar...També el recordo a un del curts q tenia al cinexin xd...el de la caravana...o fent de fantasma de la navidad. Era el millor, tant gran com el tio Gilito

    ResponElimina
  3. jajajaja, el curt del cinexin i la caravana, fen-lo palante i patras tot el rato. XDD vaig passar tota la meva infantessa pensant que el curt s'acabava al creuar la via del tren, fins que vaig descobrir que duraba prou mes en realitat, i que eixe estava tallat per la limitacio del cinexin. jajajja.

    Hi han molts jocs d'en goofy, pero es cert que potser el mes rodó de tots siga el goof trop. Encara em recorde de la canço. "La tropa gufiii lo mejor en este mundoooo, la tropa gufi, a reir cada segundoooo". xdddd

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...