Què estàs buscant?

dilluns, 23 de febrer del 2009

El personatge: Luigi

En Luigi pràcticament no necessita presentació, tothom sap qui és. Si més no, tots sabem de qui és germà. Però des d'aquí volia reivindicar la seva figura, que va més enllà de ser una versió del Mario en uns altres colors, i més encara quan després dels primers jocs se li van assignar unes característiques de joc un pèl diferents de les del Mario en segons quins títols. De fet, encara que no fos així, no se li ha reconegut mai que les seves habilitats són, com a mínim, idèntiques a les del Mario. Però de tots dos germans, el que és baixet i rabassut és el que s'endú tot el mèrit, el protagonisme dels jocs i el favor de la princesa.


Primerament fem un repàs de la història del personatge: La primera aparició d'en Mario es va produir al joc Donkey Kong, quan encara era conegut com a Jump Man, però en Luigi no el vam veure fins el 1983, al joc de recreativa (i posteriorment de la Nintendo) Mario Bros.


Posteriorment va esdevenir el personatge que controlava el segon jugador del Super Mario Bros. de la Nintendo, fet que era habitual llevat del cas de l'estrany i no original Super Mario Bros. 2 que va arribar a Europa, on sempre podríem triar entre Mario, Luigi, Toad i la princesa Toadstool (ara anomenada Peach).

Sembla ser que el nom el va inspirar una pizzeria anomenada Mario & Luigi's que hi havia prop de la seu de Nintendo of America, però el que no se sap és què va motivar el seu creador, Shigeru Miyamoto, a l'hora de decidir que sempre seria a l'ombra del seu germà gran, més valent que ell.

Però d'alguna manera es va voler compensar una mica aquest greuge comparatiu i va poder protagonitzar alguns jocs. El primer d'ells va ser el Mario is Missing!, de 1993 i per a la NES i la Super Nintendo, un títol estrany i no produït per Nintendo on el lampista de verd havia de trobar el seu germà.




Molts anys més tard, en Luigi va protagonitzar el seu segon joc. Va ser el 2001 i per a la consola Game Cube, al títol Luigi's Mansion, un dels primers del cub de Nintendo. De fet, inaugurava la màquina i per primer cop ho feia ell en comptes del seu germà. Però novament era un joc estrany i va rebre molt males crítiques per part de la premsa especialitzada, si bé es va vendre força.



Després d'allò va compartir protagonisme amb en Mario en joc que no eren de plataformes, sinó RPG, com el Mario & Luigi Superstars Saga (2003, Game Boy Advance) i el Mario & Luigi: Partners in Time (2005, Nintendo DS). També és present a la llarga colla de jocs de la sèrie Mario Party: els tres primers per a la Nintendo 64, els 4 següents per a Game Cube, el Mario Party Advance de la Game Boy Advance, el Mario Party DS de la Nintendo DS i el Mario Party 8 de la Wii.


Evidentment, en els múltiples jocs esportius basats en l'univers Mario és un dels personatges sempre presents, i és on aprofita l'ocasió per combatre contra el seu germà i demostrar-li que, si s'ho proposa, el pot guanyar. Això ho veiem a les franquícies Mario Kart, Mario Strikers (de futbol), Mario Tennis, el Mario & Sonic en los Juegos Olímpicos (Wii i Nintendo DS), el Mario Sluggers (Wii) de beisbol o el Mario Slam Basketball (Nintendo DS). Però on té l'oportunitat d'estomacar-lo directament és a la franquícia Smash Bros (Nintendo 64, Game Cube i Wii):



Aquestes imatges són de l'entrega més recent, Super Smash Bros. Brawl, de la Wii.

Com a curiositat, al mític Super Mario 64 de la Nintendo 64 no era un personatge controlable, però al remake de la Nintendo DS això es va corregir. També en aquesta consola forma part d'un altre remake, més celebrat encara per les diferències que aporta respecte a l'original tot i respectar-ne l'essència, el New Super Mario Bros. I aquest cop se'l pot triar des del principi i sense que siguem en una partida de dos jugadors! I per a la consola de sobretaula de Nintendo de l'actual generació, la Wii, podem controlar-lo a Super Paper Mario, però també a Super Mario Galaxy si ens l'acabem i volem tornar-hi a jugar.



Però així com en Mario és la parella o, si més no, l'enamorat de la Princesa Peach, en Luigi ho és de la Princesa Daisy, personatge que a Super Mario Land (Game Boy) era la noia que en Mario rescatava, però després va ser substituïda per la Peach i va tornar a aparèixer progressivament al cap d'una dècada en diversos jocs de l'univers Mario dels anteriorment esmentats, i ha estat assignada com a xicota d'en Luigi, de manera que tothom content.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...