Què estàs buscant?

dimarts, 21 d’abril del 2009

Còmics i videojocs: Astèrix

Avui parlaré, en aquesta secció que uneix les meves dues grans passions, dels videojocs dedicats als còmics d'Astèrix. Tot i que actualment només en surten de basats en les pel·lícules d'imatge real, en realitat hi ha una llarga tradició de títols fidels als còmics, des de fa diverses generacions de consoles.


Des de l'aparició del primer àlbum, Astèrix el Gal, de Renée Goscinny i Albert Uderzo, el 1959, molts han estat els llibres que han arribat a les botigues de tot el món, i afortunadament és una de les obres que podem llegir en català. Però fins el 1983 no arribaria el primer videojoc basat en aquesta icona del novè art. L'Atari 2600 rebria l'explícit títol Astérix, que als Estats Units, per cert, seria llançat com a Taz, substituint els personatges del llogarret irreductible gal pels de la Warner Bros.



Com es pot veure, molt en la línia de l'Atari 2600, d'una generació de consoles que jo anomeno "de 4 bits". Tindria una versió també protagonitzada pel seu company inseparable, de títol... Obélix.

El 1986 la cosa pujaria una mica de nivell amb Astérix and the Magic Cauldron, per a Commodore 64, ZX Spectrum i Amstrad CPC, seguit el 1987 per Astérix and the Magic Carpet, aquest cop per al Commodore, l'Amiga 500, l'Atari ST i el PC, i per a l'Amstrad CPC rebatejat el 1988 com a Astérix Chez Rahàzade.



Aquest és un vídeo del joc de 1986 en versió Commodore 64. Un salt qualitatiu respecte al que s'havia vist a l'Atari 2600, però vaja, cap meravella.

El 1989, i per a Amiga 500, Atari ST i PC, apareixia Astérix: Operation Getafix, gràficament força millor i del qual no he pogut trobar cap vídeo, de manera que n'ensenyo una captura:


Dos anys després, el 1991, arribaria finalment el primer joc destacable, recordat i encara recomanable, l'Astérix de la Master System.



Això ja és una altra cosa. De fet, és un dels títols més recomanables del catàleg de la 8 bits de sobretaula de Sega.

El 1992 la franquícia donaria un últim cop de cua al món de la microinformàtica i presentaria la darrera entrega per a Commodore 64, Astérix im Morgenland.


El mateix any sortia, curiosament, l'única entrega arcade de la saga, per part de Konami i amb el suculent aspecte que es pot apreciar a les imatges:



El 1993 el petit però extraordinari guerrer gal s'estrenava a les 16 bits amb el títol Astérix de la Super Nintendo.



Es pot veure que els jocs de l'Astèrix seguien la línia plataformera i de repartir llenya que tan bons resultats donaria a la franquícia. Amb el mateix títol i al mateix moment apareixien les versions per a la NES i la Gameboy:



El 1993 també seria l'any del segon joc del nostre protagonista per a la Master System, el celebradíssim Astérix and the Secret Mission, amb un aspecte molt atractiu malgrat la poca qualitat de la foto:


I és que, encara que sembli mentida, no he trobat vídeos d'aquest joc que ens servissin, de manera que he hagut de recórrer a una captura. Un altre dels grans de la Master System, sí senyor.

El 1993 mateix arribava el genial Astérix and the Great Rescue de la Megadrive, amb conversions per a Master System i Game Gear el 1994.



Tenia, i té, una música canyera, però tant aquesta com els paisatges s'allunyaven molt del que estem acostumats a veure als àlbums del personatge. El joc, per cert, és altament recomanable. A mi m'encanta, però és molt difícil en alguns punts.

En exclusiva per a la 16 bits de Sega, el 1995 sortia Astérix and the Power of the Gods, també en la línia del que s'havia estat veient fins llavors:



Aquell mateix any veuria la llum una entrega exclusiva del recentement esmentat Philips CDi: Astérix: Caesar's Challenge.



Seguint bastant el lamentable estil d'altres títols de la "consola", seria el primer realitzat per Infogrames, que s'encarregaria durant una bona temporada de la majoria de títols de la franquícia, per exemple Astérix & Obélix (Gameboy, 1995, Super Nintendo i PC, 1996, i versió acolorida per a la Gameboy Color el 1999):



El 1999 seria la 32 bits de Sony, la Playstation, qui estrenaria la seva pròpia versió de l'Astérix, del que malauradament tampoc no hi ha Déu que trobi un vídeo:


El 2000 la Gameboy Color rebria una altra entrega de la saga, aquest cop en exclusiva amb Astérix: Search for Dogmatix.



Sense canviar d'any, i per a Playstation i PC, apareixia Astérix y Obélix contra César, un altre títol del qual incomprensiblement no es poden trobar vídeos al Youtube. Ens conformarem, doncs, amb la caràtula:


Com es pot veure, és el videojoc basat en la primera pel·lícula d'imatge real del cèlebre còmic, de la mà de Cryo Interactive.

Però Infogrames va recuperar la saga i va presentar, el mateix any, Astérix: the Gallic War, per a PC, un títol d'estratègia que sembla realment el mític joc de taula Risk.



Una mica avorridot, almenys és la impressió que em fa a mi. I la música un pèl repetitiva.

El 2001 arribaria Astérix: Mega Madness, per a la Play i ordinador, un joc que sembla una mica més interessant, amb els seus minijocs, però que no sé si realment destacava per la seva jugabilitat. El vídeo que us mostro malauradament és l'únic que hi ha, i dic "malauradament" perquè qui l'ha penjat ha pensat que seria interessant posar-hi comentaris escrits i música que no té res a veure amb el joc, però almenys ens serveix com a exemple per veure com es mou el títol.



El 2002 l'Astèrix s'estrenava a la Gameboy Advance amb un remake de l'Astérix & Obélix de la Super Nintendo, rebatejat com a Astérix & Obélix. Paf! Por Tutatis! en castellà. De fet, estava dividit en dues parts: Astérix & Cleopatra i Astérix & Obélix.


Tot i que, com hem vist, hi va haver anys en què sortien molts jocs protagonitzats per l'Astèrix, després de 2002 hi va haver una aturada de dos anys. El 2004 arribava al mercat el primer títol per a la nova generació, una generació que havia començat, de fet, feia temps. Astérix & Obélix XXL veia la llum a la Playstation 2, la Gamecube, el PC i la Gameboy Advance novament, però ja no com a obra d'Infogrames, sinó d'Etranges Libellules i distribuït per Atari.



En aquesta versió de PC podem reconèixer-hi una entrega aparentment interessant, i ho va ser certament segons la crítica en totes les seves versions, després d'una llarga temporada de productes mediocres.

El 2005 va aparèixer la segona part d'aquella nova línia, l'Astérix & Obélix XXL 2: Mission Las Vegum (Playstation 2 i PC), subtitulat com a Mission Wifix en la seva versió Nintendo DS i PSP. Malauradament, tot i que per a Ps2 i PC era un bon joc que superava l'anterior entrega, l'estrena del personatge a la DS i la PSP no podia anar pitjor, en una oportunitat incomprensiblement desaprofitada.



El gran atractiu del joc són, en bona part, les contínues paròdies de videojocs que s'hi fan, des de Super Mario Sunshine fins als elements típics dels jocs del Sonic, passant per Pac-man, Grand Theft Auto, Tetris, Bomberman i moltíssims títols més.

Després d'una altra aturada de 2 anys, el 2008 el menut, ros i temperamental gal tornaria a les consoles amb un nou títol basat en una de les pel·lícules d'imatge real: Astérix en los Juegos Olímpicos, per a la Ps2, el PC i la Nintendo DS, i la Wii i la Xbox 360 per primera vegada.



Malgrat que inicialment puguem pensar que en ser un títol basat en una pel·lícula serà dolent, com per desgràcia acostuma a passar, en aquest cas es tracta d'un joc molt interessant, que manté l'essència dels dos XXL (fins i tot les paròdies de videojocs) i es basa només lleugerament en el film, de manera que l'aventura és completament nova.

I per acabar el repàs als videojocs de l'Astèrix, queda el futur Astérix Brain Trainer, per a la Nintendo DS, que podrem provar a partir de finals de juny. A veure com els surt, perquè la idea de fer un Brain Training amb personatges d'Astèrix és arriscada, però de moment em fa l'efecte que serà bastant infantil.


En resum, que aquesta icona del còmic europeu ha donat per a molts videojocs, malgrat que hi ha hagut etapes molt bones i d'altres de molt dolentes. Afortunadament als últims temps sembla que la cosa revifa, però sigui com sigui la història ens deixa uns quants títols que val la pena tenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...