Què estàs buscant?

dijous, 18 de juny del 2009

Cinema i videojocs: Jurassic Park

Torna, gairebé un mes després, la secció que repassa la presència de franquícies cinematogràfiques al món dels videojocs. Avui la protagonista és una saga que el 1993 va revolucionar el planeta i va posar de moda, fins al punt que arribaven a cansar i tot, els dinosaures. Estem parlant de la pel·lícula del senyor Steven Spielberg Jurassic Park.

Dirigida, com he dit, per l'Steven Spielberg, i basada en la novel·la homònima del desaparegut Michael Crichton, que també es va encarregar del guió de les dues primeres pel·lícules, va ser un gran èxit de públic, un referent del cinema dels noranta, i va donar lloc a les seqüeles The Lost World (1997), Jurassic Park III (2001) i una altra que de moment no s'ha fet, però el projecte de la qual es coneix com a Jurassic Park IV. La qualitat i l'interès de la saga, com sol passar, decreix amb cada nova entrega, però pel que a nosaltres ens interessa en aquest bloc va donar lloc a una sèrie d'adaptacions en forma de videojoc que tot seguit repassaré.



El de la Gameboy. El sistema de joc era semblant al de les versions per a la NES i la Super Nintendo, però tenia menys nivells.




El de la Super Nintendo, com es pot veure, era similar, però tècnicament estava molt per sobre, cosa natural per altra banda. Diuen que fins i tot era dels pocs jocs del Cervell de la Bèstia que tenia Dolby Surround de 4 canals, caga-t'hi...




I aquí tenim el de l'Amiga.

Per altra banda, els jocs de les consoles de Sega eren diferents, i això certament podria haver donat lloc a un article per a la secció "Comparativa", però em venia més de gust fer un repàs des del punt de vista cinematogràfic.



El de la Mega Drive, amb una perspectiva lateral i els característics efectes sonors de la 16 bits de Sega. Però no era aquesta l'única diferència amb les versions que he descrit més amunt. Aquí podíem controlar també un Velocirràptor, cosa enormement interessant.




Però també tenim aquest Jurassic Park: Rampage Edition, una mena de versió millorada, o senzillament una mica diferent, que va sortir temps després, amb la segona pel·lícula a punt d'arribar als cinemes. Una mica absurd, certament.

És fascinant també el fet que les versions per a Master System i Game Gear eren diferents de la de la Mega Drive. Vegem-ho:



El de la Game Gear, molt semblant al de la Master System. La diferència respecte a la versió de la Mega Drive, malgrat que també era un plataformes, radicava bàsicament en les fases de conducció i la impossibilitat de controlar el dinosaure. Però encara hi havia una altra "consola" de Sega, en aquell moment: el Mega-CD.




Una història completament diferent que, per altra banda, va tenir molt d'èxit i s'acostuma a recomanar dins el catàleg d'aquella consola-accessori de la Mega Drive. Però la cosa no s'acabava aquí. Estem parlant de Sega, i Sega era la reina de les recreatives.




La versió arcade, molt diferent de les altres. Un shooter en primera persona.

Un temps després, el 1994, es va fer un videojoc que continuava argumentalment la història, sense que es tractés de la contrapartida de cap pel·lícula. El joc va sortir per a la Super Nintendo i la Gameboy i es va anomenar Jurassic Park 2: The Chaos Continues.



Presentació gràficament... dolenta? Però a nivell de so excel·lent. És la versió de Super Nintendo, evidentment. Encara n'hi ha més: Jurassic Park Interactive va ser un dels típics jocs-vídeo (i no videojocs) del catàleg de la 3DO.



Això és la introducció, però és que tot el joc estava ple de vídeos. Tot i així hi ha gent a qui li agrada i fins i tot va rebre bones crítiques.

De The Lost World també se'n van fer videojocs, esclar, i novament ens trobem amb força diferències. Per una banda tenim el títol en 3D per a la Saturn i la Playstation:



El de la Saturn, que era igual que el de la Psx. La gent es va queixar de problemes amb el control i després va sortir una edició especial parcialment corregida només per a la Playstation. A banda d'això, el joc també es va versionar per a la Gameboy Color, treient-li naturalment les 3 dimensions. El que sí que va tenir èxit i és l'últim joc de la consola llançat a Europa és el de la Mega Drive, del qual no posaré vídeos perquè senzillament no n'he trobat cap. Sembla ser que tècnicament representa el cant del cigne de la Mega Drive, i també té un apartat jugable excel·lent.




Aquest és el de la Game Gear, també de 1997 i, segons la informació que he trobat (una llista de tots els jocs que van sortir per a la consola), l'últim, i de fet l'únic d'aquell any. A banda d'aquests que ja he esmentat, per a PC va aparèixer un títol exclusiu del gènere de l'estratègia i anomenat The Lost World: Jurassic Park. Chaos Island. Però probablement el més conegut és el de les recreatives, novament de Sega, que encara ara es pot veure en alguns dels pocs salons recreatius que queden.



Sens dubte és un dels shooters més recordats de la història.

El 1998 va arribar un altre joc exclusiu de PC, el Jurassic Park: Trespasser, que era un FPS, com no és gens estrany tractant-se d'un ordinador.



L'any següent, el 1999 i per a la Playstation, veia la llum un altre títol de la franquícia, del gènere... de lluita!



Increïble. No va triomfar massa. Els lluitadors, fins i tot amb les seves agilitats irreals, eren lents i feien el títol poc jugable.

Durant els anys que van seguir a la sortida de la tercera pel·lícula també es van fer molts jocs basats en la producció. Per a PC, Jurassic Park III: Dino Defender i Jurassic Park III: Danger Zone!, per una banda, però també el Jurassic Park III: Scan Command. I també farien tornar als arcades la franquícia, aquest cop de la mà de Konami:



L'il·lustro amb un vídeo fet per un aficionat, un muntatge de "millors moments", perquè no n'hi ha cap altre vídeo penjat al Youtube.

Després tenim els diversos títols de la Gameboy Advance, sempre amb el nom de Jurassic Park III però amb diferents subtítols: Island Attack, The DNA Factor i Park Builder, tots de 2001. Els dos primers eren plataformes, tot i que diferents, i el tercer era una mena de Theme Park, o sigui, un joc de l'estil Sim City, però tots van ser programats per Konami.



Aquí tenim la introducció del The DNA Factor. Un cop més no he pogut trobar vídeos millors.

I en aquella època també s'havia de fer un joc per a la Playstation 2, el Jurassic Park: Survival, però va ser finalment cancel·lat per problemes de pagaments entre els programadors i la productora Vivendi Universal.



Aquest és el tràiler d'aquell joc que havia de sortir a la tardor de 2001.

I l'últim joc dels dinosaures que va veure la llum va ser Jurassic Park: Operation Genesis, el 2003. Molt semblant al Park Builder de la Gameboy Advance es pot comprar per a Xbox, Playstation 2 i PC.



Aquí tenim el tràiler d'aquell últim títol. En sortiran més? Bé, per una banda hi ha rumors que apunten a un possible Lego Jurassic Park, seguint l'estela del que es va fer amb les franquícies Star Wars, Indiana Jones i Batman. I per l'altra tenim la futura Jurassic Park IV, que vés a saber si acabarà sortint o no, però si ho fa tindrà videojocs, de ben segur.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...