Què estàs buscant?

dilluns, 8 de març del 2010

Còmics i videojocs: Els Barrufets

Aquest d'avui és un univers que m'estranya no haver tocat abans al bloc, i avui tinc l'oportunitat de solucionar aquesta injustícia, perquè parlaré dels videojocs basats en Els Barrufets, que tot i que coneixem per la seva versió animada en realitat vénen del món del còmic.

 

Creats el 1958 per l'autor belga Pierre "Peyo" Culliford (1928-1992) amb el nom Les Schtroumpfs, van tenir col·lecció pròpia a partir de 1963 (i després de la mort de Peyo el va succeir el seu fill, que encara dibuixa àlbums d'aquests simpàtics éssers blaus diminuts), però ja havien aparegut com a secundaris a l'obra Johann et Pirlouit, més coneguda en català com a Jan i Trencapins. I la resta és història: un llargmetratge en blanc i negre de 1965, 421 episodis de la sèrie animada de Hanna-Barbera entre 1981 i 1990, una trilogia animada per ordinador a partir, en teoria, de 2011 i, naturalment, uns quants videojocs.


El primer de tots, de 1982, és aquest Smurf: Rescue in Gargamel's Castle, per a l'Atari 2600 i la Colecovision. Bastant limitadet, però en gràfics i so hi havia jocs molt pitjors en aquella època. Aquest vídeo era de la versió Colecovision, consola per a la qual havia de sortir el 1983 el joc educatiu Smurf Play & Learn, que va ser cancel·lat. Aquell any, però, apareixia per a l'Atari 2600 un títol del mateix gènere, The Smurfs save the day, del que no he trobat cap imatge, i es veu que és una raresa de campionat.


Per a la Colecovision, el 1984, es publicava el Smurf: Paint 'n' Play Workshop, que era un curiós joc per als més petits que es basava precisament en el primer títol que havia sortit dels Barrufets que havia sortit per a la consola, i permetia manipular elements del joc original. Una frikada, vaja.

Passarien, però, deu anys fins a la tornada d'aquests personatges que viuen tan lluny d'aquí, a l'altra banda del món, a les consoles. I aquest cop seria en sistemes més propers i coneguts per nosaltres. Amb el títol The Smurfs, arribarien el 1994 a la NES, la Gameboy, la Super Nintendo, la Game Gear i la Master System, i l'any següent a la Mega Drive i el Mega-CD. Va ser creat per Infogrames (que a partir de llavors seria el programador en exclusiva de jocs de la franquícia) i a Europa va ser un dels primers títols en què es podien triar diversos idiomes, entre ells el castellà. Vegem-ne alguns exemples. Primer, el de la Master System, que és l'únic que tinc jo:


El de la NES:


El de la Gameboy:


El de la Mega Drive, un altre nivell de gràfics tot i que les versions de 8 bits estaven molt bé:


I el de la Super Nintendo:


Com hem vist, tots tenen bons gràfics. La qüestió del so he de reconèixer que en aquest cas m'agrada més com la resolen les consoles de Nintendo, si bé pel que fa a gràfics em decanto una mica més cap a les de Sega. El 1997 se'n faria una versió per a PC i el 2002 apareixeria millorat per a la Gameboy Advance, amb el nom de The Smurfs: Revenge of the Smurfs.


El mateix any apareixia per a la Super Nintendo el The Smurfs: Travel the World (o The Smurfs 2), amb versió per a la Gameboy el 1995 i per a la Mega Drive i la Master System el 1996:


Vèiem la versió de la Mega Drive, reconeixible fàcilment per la biblioteca de sons, com sol passar. Queda per a la història que va ser l'últim joc editat per a la Master System al Vell Continent, posant fi a més de deu anys de llançaments. Amb el mateix títol, però sense tenir-hi res a veure, el 1999 els Barrufets van debutar a la Playstation:


Un plataformes en 3D amb escenes animades i molts temps de càrrega, pel que sembla. Curiosament, l'europea Infogrames aquest cop va editar el joc només als Estats Units. A més, havia de sortir també per a la Nintendo 64, però el projecte es va cancel·lar. Sense canviar d'any teníem el The Smurfs' Nightmare, per a la Gameboy Color:


El següent, The adventures of the Smurfs, és de l'any 2000 i per a la mateixa consola, tot i que amb uns resultats notablement inferiors:


I al marge de l'esmentat remake de la Gameboy Advance del The Smurfs, l'última aparició a les consoles dels petits follets blaus es produïa el 2001 a la Playstation novament, aquest cop amb un joc de curses anomenat Smurf Racer! als Estats Units i 3, 2, 1 Smurf! a Europa:


Amb uns gràfics que podrien ser millors, ens trobem davant l'enèsim títol de velocitat humorística, vist en d'altres franquícies del món dels dibuixos animats però també d'altres universos purament videojoquístics, que beu del sistema Mario Kart claríssimament. Com hem vist, hi ha uns quants títols basats en els Barrufets, no gaires i amb llargues absències, però els que hi ha semblen força bons, especialment els dels anys noranta. Suposo que quan facin les pel·lícules d'animació (ai, quin perill!) veurem alguna entrega més. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...