Què estàs buscant?

dissabte, 12 de febrer del 2011

Videojocs polèmics: Bully / Canis Canem Edit

Els videojocs de Rockstar acostumen a tenir tots els números per a rebre el qualificatiu de "polèmics", per la raó que sigui, tot i que les seves inusuals dosis de violència, sexe (mai explícit) i activitats considerades delictives fan que sigui una situació previsible. El Bully, primer (2006) per a la Playstation 2 (conegut fora dels Estats Units com a Canis Canem Edit) i després (2008) per a PC, la Wii i la Xbox 360 (com a Bully: Scholarship Edition, una versió amb millores i afegits que a la Ps2 no hi eren) també va entrar a formar part ràpidament del selecte grup. 



Aquest era un tràiler del que ens trobem al joc. El protagonista d'aquest títol del gènere conegut com a sandbox (on se suposa que podem fer el que vulguem o, si més no, amb la llibertat de no haver de seguir una línia concreta, com als Grand Theft Auto de la mateixa Rockstar) és en Jimmy Hopkins, un adolescent problemàtic a qui inscriuen en una acadèmia privada, la Bullworth, on podrà triar un camí més o menys honrat i de bon samarità, segons la voluntat del jugador. 

Podem assistir a les classes per tal d'adquirir coneixements que ens seran útils per a la vida i mirar de passar desapercebuts. Naturalment, també hi ha l'opció de ficar-se en problemes (n'hi ha que són inevitables, però d'altres ens els podem estalviar), maltractar altres alumnes, guanyar-se una reputació com a bully (assetjador escolar, d'aquí la paraula bullying)... i esclar, això representa la frivolització d'un tema que és certament preocupant però que ha existit tota la vida a les escoles i instituts, així com la persecució trapella i sense malícia de les noies. Però una de les coses que van generar més polèmica va ser la següent:


En Jimmy és bisexual! El joc és un perill! De fet, els més "alarmistes" el van acusar de gai, directament. Tant li fa les noies amb qui es pot embolicar durant el joc: si fas un petó a un noi, ets gai. De tota manera... i què? 

Deixant de banda aquesta absurda polèmica, l'assetjament escolar, la violència, etc. són coses que tant de bo desapareguessin, però el cas és que existeixen, i ningú no prohibeix pel·lícules i sèries on es reflecteixen aquestes conductes. En canvi, els videojocs sempre són víctimes de la doble moral no només dels Estats Units (on malgrat una acollida sorprenentment bona va ser titllat per alguns col·lectius de "simulador de la matança de l'institut Columbine"), sinó de molts altres països. El Bully va ser requalificat per tal d'augmentar l'edat del seu públic objectiu, al Regne Unit hi va haver botigues que no el volien vendre i en algun cas, com al Brasil, fins i tot va ser prohibit, que segons la Wikipedia entraria en contradicció amb la pròpia constitució de 1988 del país, que prohibeix la censura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...