Què estàs buscant?

divendres, 12 d’agost del 2011

El personatge: la Samus Aran

Fa un parell de dies vaig repassar una de les grans sagues de la història dels videojocs, cosa que portava força temps sense fer. Era Metroid, protagonitzada per la Samus Aran, un dels primers personatges femenins de la història dels videojocs, i és per això que avui ressuscito una secció que també feia molt que no tocava, la dels personatges, per parlar d'ella.


Una icona de Nintendo, sense ser-ne la mascota, igual que en Kirby, en Link o els Pokémon, i si ens cenyim al sexe femení l'heroïna de Nintendo per dret propi i sense competència. Com vam veure l'altre dia, ha sortit en 11 videojocs com a protagonista, que no repassarem ara perquè ja ho vam fer, però que formen una saga que va començar amb el Metroid el 1986 i que ha tingut com a última entrega, de moment, Metroid: Other M, de 2010. A més, aquesta setmana esta tenint pes en aquest bloc perquè fa 6 dies va fer els 25 anys d'existència, de manera que ho continuem celebrant.


Aquest era el final del primer joc. Si no heu mirat el vídeo, feu-ho, perquè quan s'acaba el joc es revela que la Samus és una noia. Es considera un moment històric impactant de Nintendo, i el personatge va ser molt ben rebut, perquè era una de les primers noies protagonistes, fortes, hàbils, heroiques i que no depenien de cap home, per no dir la primera. Ara hi ha diverses heroïnes que triomfen als videojocs, però... quantes n'hi ha que no hi apareguin ensenyant més carn de la necessària o amb una connotació més sensual de la que caldria per a l'argument del joc? No se us n'acut cap? Doncs aquí la tenim, la Samus Aran, que a més la immensa majoria del seu temps va amb el Power Suit, que no marca les seves corbes ni res de tot això. 


També vam veure l'altre dia que s'havien fet diversos còmics de la saga, i naturalment hi surt ella, com a protagonista que és. Però a banda d'això la podem veure en d'altres videojocs, que no tenen res a veure amb els de la franquícia, com són els tres Super Smash Bros. (1999, 2001 i 2008, respectivament per a la Nintendo 64, la Gamecube i la Wii), on la podem controlar:


Aquí la veiem, per exemple, al Super Smash Bros. Brawl, de la Wii, on apareix tant amb l'armadura com sense ella. Ens ho explica perfectament (en anglès) el narrador del vídeo. La cosa no s'acaba aquí, però, perquè també la tenim com a convidada no jugable al Dead or Alive: Dimensions (2011), de la Nintendo 3DS, on apareix un momentet en una pantalla concreta en la seva forma de bola:


Això és el que es pot considerar, doncs, un cameo absolut, perquè apareix en un univers que no té res a veure amb el seu, mentre que als Super Smash Bros. almenys forma part de la gran família Nintendo. Parlant de Nintendo, també la podem veure en un clàssic com el Tetris, de 1989. Fixeu-vos en qui toca el violoncel:


Potser no s'aprecia gaire bé, però és ella, més encara quan hi podem reconèixer altres personatges cèlebres de la companyia. Aneu al minut 17 del següent vídeo, que és del joc F-1 Race de la Gameboy (1990):


Què? Ara es veu més, oi? També fa aparicions especials en diversos jocs com el Galactic Pinball de la Virtual Boy (1995) o el Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, de la Super Nintendo (1996), que només va arribar aquí a través de la Consola Virtual de la Wii el 2008:


Es veu que només es podia trobar en aquesta habitació en un moment molt concret de la trama, en el que es coneix com a Ou de Pasqua. El mateix any també apareixeria al Kirby Super Star, de la mateixa consola i conegut a Europa com a Kirby's Fun Pak:


Això sí, com hem pogut veure ho fa en forma de figura o estàtua, més que "en persona". També surt així al remake per a la Nintendo DS, de 2008, anomenat Kirby's Super Star Ultra. En canvi, al Kirby's Dream Land 3, de 1997 i també per a la Super Nintendo, tornem a tenir la saga homenatjada amb la presència dels metroids, els éssers voladors amb potes que podreu veure al vídeo ara mateix, i finalment la Samus de carn i ossos virtuals donant un premi a en Kirby.


A banda de totes les que hem vist, també hi ha minijocs basats en Metroid a la saga WarioWare i referències als Animal Crossing i en algun altre títol com el Mario & Luigi: Superstar Saga (Gameboy Advance, 2003), on se l'esmenta en una conversa. Aquestes serien doncs, fins ara, les aparicions d'aquesta caçadora de recompenses exmembre d'un exèrcit espacial que, segons les dades oficials, fa 1,91 metres d'alçada i pesa 90 quilos (amb armadura). Antiga policia galàctica, després d'haver deixat el cos encara li encarreguen algunes missions gràcies a les seves habilitats, que són les que podem veure als videojocs.

Diversos mitjans especialitzats l'han aclamat des del seu naixement i és sens dubte un dels personatges més importants de la història dels videojocs, a més del fet ja esmentat de la seva pertanyença al sexe femení sense que sigui una característica sexualitzada, cosa que hem de remarcar perquè, malauradament, és l'excepció i no la norma. I pobre del que gosi pensar que pel fet de ser una dona és menys capaç de lluitar, perquè ja s'ho trobarà.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...