Què estàs buscant?

dimarts, 13 de desembre del 2011

Còmics i videojocs: JoJo's Bizarre Adventure

Avui parlaré dels videojocs d'un manga de lluita que no coneixem aquí més que pel seu nom, perquè no s'ha publicat en cap idioma de la Península Ibèrica ni es farà. Recordo que quan era adolescent ja m'impactava la seva quantitat de volums, més de 60 llavors (cosa que ara ja estem més acostumats a veure), però ara en duu 105 entre uns arcs argumentals i uns altres i és un dels títols emblemàtics de la revista japonesa Shônen Jump.


JoJo's Bizarre Adventure (JoJo no kimyô na bôken) té 105 volums (i en marxa des de 1987) que surten de sumar les diferents sagues que de vegades han suposat fins i tot canvis de nom a la sèrie, però que formen part d'un mateix univers que en alguns països com ara el nostre veí de dalt o Itàlia han pogut gaudir en paper. Malgrat la importància d'aquest manga, només ha estat animat en una sèrie d'OVA de 13 episodis entre 1993 i 2002 i una pel·lícula de 2007. Pel que fa als videojocs, ara en parlarem:


El primer era el JoJo's Bizarre Adventure de la Super Nintendo, que només va sortir al Japó com la gran majoria de títols. Era un RPG, com es pot veure al vídeo, i es tractava del primer títol propi, però no de la primera aparició de la saga en un videojoc. 

Això havia passat primer el 1988 i el 1991 amb l'aparició de personatges als jocs de la NES Famicom Jump: Hero Retsuden i Famicom Jump II: The Strongest Seven, dels que ja vaig parlar aquí. També en aquell article parlava del Jump Superstars i el Jump Ultimate Stars, de 2005 i 2006 respectivament i per a la Nintendo DS.


El 1998 sortia al Japó, i també als Estats Units i Europa (en el que suposava l'estrena de la saga a Occident, almenys pel que fa a videojocs) un títols de lluita per a recreatives que es deia JoJo's Bizarre Adventure. El mateix any rebria una actualització amb 8 personatges més, també als EUA, anomenada JoJo's Bizarre Adventure: Heritage of the Future, que veurem ara:


Desenvolupat per Capcom i per l'equip concret que també va fer l'Street Fighter III, als Estats Units el primer es deia JoJo's Venture, perquè era així com es deia el manga en aquell país, però a Europa va arribar amb el correcte. Curiosament, totes dues versions tenen modalitat història malgrat que són títols per a recreatives, una cosa gens habitual. 

I van ser convertits a la Playstation i la Dreamcast el 1999 (a Europa van arribar el 2000), en tots dos casos amb el simple nom de JoJo's Bizarre Adventure. La versió de la consola de Sony es basava en la primera versió arcade, amb alguns personatges de la revisió i una modalitat exclusiva, mentre que la de l'última consola de Sega permetia jugar a les dues versions arcade, igual que després es va fer amb els dos primers Street Fighter III.


Passaria poc temps fins a l'aparició del següent títol directament per al mercat domèstic: el 2002 apareixia aquest Giogio's Bizarre Adventure: Golden Whirlwind per a la Playstation 2. El títol europeu hauria estat aquest, però al final no va sortir al Vell Continent perquè hi havia referències a grups musicals i haurien provocat problemes de drets fora del Japó. L'autor del manga, en Hirohiko Araki, implicat personalment, no va voler que es canviessin les referències d'aquest beat'em up desenvolupat altra vegada per Capcom.


Suposo que va ser el mateix cas del JoJo's Bizarre Adventure: Phantom Blood, per a la mateixa consola, d'un gènere semblant (però no de Capcom, sinó de Bandai) i aparegut el 2006 només al Japó. Curiosament, tot i que és el més recent dels títols es basa en el primer arc argumental de la sèrie.

No hi ha hagut més videojocs d'aquesta saga més veterana, però podem estar contents que almenys tenim un dels seus jocs, i del gènere segurament més adequat a la seva història, en versió europea i per a dues consoles diferents. A mi ja m'ha cridat l'atenció, com a mínim. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...