Què estàs buscant?

dijous, 23 de maig del 2013

El personatge: Penguin / Penta / Pentarô, el pingüí de Konami

Amb els anys ja he fet unes quantes entrades dedicades a un personatge mític de la història dels videojocs, encara que no és la secció més prolífica, i espero que n'aniré fent més, però avui em ve de gust parlar d'un personatge que no és dels principals ni dels més importants, que no vol dir que no sigui mític.


En un cas similar al del molt més popular Donkey Kong, uns anys després de la seva primera aparició amb el senzill nom de Penguin a Antarctic Adventure el pingüí de Konami va ser redissenyat i rebatejat com a Penta i posteriorment s'anomenaria Pentarô, i encara que la història oficial parli de dos pingüins, el segon com a fill del primer, en el fons és un únic personatge, Penguin/Penta/Pentarô, a qui vull retre homenatge avui.



La primera aparició del Penguin, doncs, es va produir el 1983 al clàssic de l'MSX Antarctic Adventure, on el trobàvem atrapat a l'Antàrtida tot intentant tornar a casa, i ho va aconseguir, perquè el 1985 el trobàvem fent un cameo al següent joc, tant a la pantalla de títol com entre el públic:



Es tracta del Konami's Ping Pong, que va sortir primer per a recreatives i després va passar per diversos sistemes, concretament l'MSX, l'Amstrad CPC, el ZX Spectrum, el Commodore 64, el Famicom Disk System (on es deia Smash Ping Pong i on en comptes d'en Penguin trobàvem en Donkey Kong Jr.) i la Consola Virtual de la Wii dècades després.



El 1986, i només per a MSX, sortia el Penguin Adventure, el primer videojoc del currículum del famosíssim Hideo Kojima, que millorava la primera aventura afegint-hi diversitat en tots els sentits (pantalles ambientades en paisatges molt diferents, elements d'RPG, dos finals possibles...). Aquí, on segons la Wikipedia es deia Penta, havia de trobar una poma daurada per tal de guarir la princesa Penko, amb qui després la història afirmaria que havia tingut en Pentarô, al seu torn també enamorat d'una Penko. Tot un cacau. 



El 1988, després d'haver fet el mateix any un cameo al Konami Wai Wai World, va sortir al Parodius (MSX) com a un dels personatges seleccionables -al vídeo ho veurem al principi, però l'autor tria un altre personatge-, altra vegada com a Penguin, de manera que almenys a la primera entrega d'aquesta popular saga estem parlant del que oficialment és el pare.

El 1989 faria un altre cameo, aquest cop al Ganbare Goemon 2 de la Famicom, la NES japonesa, i el podríem seleccionar al Hai no Majutsushi, un videojoc de mah-jong de l'MSX2.



L'any 1990 arribaria a les recreatives el Parodius Da! - Shinwa kara owarai e, que a Occident es coneixeria com a Parodius i es confón sovint amb el primer títol de la saga, que no és aquest, sinó el que hem vist abans. Aquí el personatge ja es deia Pentarô, com van poder veure durant els anys següents els usuaris de les diverses versions que en van sortir, concretament les del Sharp X68000, la NES, la Gameboy, la PC Engine, la Super Nintendo, la Saturn i la Playstation.



El 1991, i altre cop com a Penta, apareixia al Yume Penguin Monogatari, exclusiu de la NES japonesa, la Famicom, al que vaig dedicar l'altre dia una entrada de la secció Jocs que no van sortir del Japó (i que va originar la idea de fer-li aquest tribut, és clar). 



El mateix any arribava a les recreatives el Tsurikko Penta, un videojoc de pesca protagonitzat, és clar, pel nostre pingüí. Al també exclusiu arcade Violent Storm, de 1993, el veiem en una recreativa que podem destruir.

Durant els següents anys en Pentarô tornaria a la saga Parodius, concretament al Gokujô Parodius! - Kako no eikô o motomete (a Occident Fantastic Journey), per a recreatives, SNES (només al Japó), Saturn i Playstation (al mateix disc que portava el Gokujô Parodius), l'exclusivament japonès (SNES, Saturn, Playstation i el 2007 PSP) Jikkyô Oshaberi Parodius i el conegut (però només llançat al País del Sol Naixent) Sexy Parodius, per a recreatives, Saturn, Playstation i més endavant PSP.



Després d'aparèixer a la màquina de premis Ballon Penta i al desconegut (no n'he trobat cap informació) Imo Hori Penta, el 1997 seria un dels personatges del Paro Wars, de la Playstation japonesa, que agafava els personatges de la saga Parodius i els enfrontava en un joc estrany, d'estratègia en temps real i amb la intro que hem vist.

En els anys següents el tindríem decorant màquines pachinko i pachislot, fent cameos al Frogger's Journey: The Forgotten Relic (Gameboy Advance, 2003) i al Deadly Skies III (Playstation 2, 2004, com a nau) o tornant a pescar al Penta no Tsuri Bôken DX (mòbils, 2007).


El 2008 seria un dels personatges seleccionables del New International Track & Field de la Nintendo DS, dins la plantilla provinent dels clàssics de Konami, i el 2009 era un dels personatges seleccionables al clon del Mario Kart anomenat Krazy Kart Racing, per a sistemes amb iOS, que era una actualització del joc de 2001 Konami Krazy Racers, on no apareixia en Pentarô.

Va ser la darrera vegada que el vam poder seleccionar com a personatge jugable, però des de 2007 fins ara ha aparegut en cameos a la saga Otomedius i podríem parar de comptar. Com hem pogut veure, el personatge té una llarga història al darrere i segurament ens hem deixat alguna aparició, per tant potser no és un dels grans del sector, però sí un dels mítics.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...