Què estàs buscant?

dijous, 9 d’abril del 2009

Còmics i videojocs: Musculman

Inauguro una nova secció, que tenia pensada des del principi del bloc, sobre els còmics que han tingut la seva versió (o versions) en videojoc. Obre la secció Musculman (Kinnikuman originalment), que si bé és coneguda sobretot per la sèrie de televisió, va néixer en paper, en una obra publicada només a l'Àsia... i a Catalunya!


Per si hi ha algun dels lectors que no el conegui, en Musculman és el protagonista de la sèrie del mateix nom, creada el 1979 pel duet creatiu Yudetamago a les pàgines de la mítica revista Shônen Jump i recopilada posteriorment en 36 volums, 18 dobles en a l'edició catalana. Al nostre país se'n va emetre la sèrie fa molts anys, a principis dels 90, i a mi em va marcar profundament, fins al punt d'escriure al meu ja abandonat diari personal els avenços argumentals d'aquells dibuixos animats esbojarrats i basats d'una manera molt pròpia en el món de la lluita lliure, amb grans quantitats d'humor absurd que van marcar molts japonesos i que encara ara inspiren paròdies en sèries també absurdes com Gintama o Bobobo. I com que Kinnikuman és tan mític i tan antic, com no podia ser d'una altra manera hi ha una bona colla de videojocs basats en el seu univers. Repassem-los:



Aquest vídeo, per desgràcia no he pogut posar-hi so, és una captura d'emulador feta per un servidor de vostès. És el Kinnikuman Colosseum Deathmatch, de 1985, per a l'MSX. És Bandai qui ens porta el joc, però s'assembla sospitosament al mític Yie-ar Kung-fu de Konami, joc del que parlaré algun dia a la secció "Jocs de la meva infantesa".

El mateix any i de la mà de la mateixa gent ens va arribar la versió de la NES (bé, no ens va arribar, es va quedar als Estats Units, rebatejat com a Tag Team Match M.U.S.C.L.E.), el Kinnikuman Muscle Tag Match.



El 1987, i per a l'accessori Famicom Disk System, va sortir el Kinnikuman: Kinniku-sei Ôi Sôdatsusen, que s'aparta una mica del gènere de la resta i és més aviat un beat'em up clàssic:



En aquest joc ens anem desfent dels contraris controlant el protagonista de la sèrie que toqui a cada moment, i pel que fa a l'argument és el primer que abarca tota la història.

Dos anys després tornava a la NES (o la Famicom, segons com es miri) amb el títol Famicom Jump: Hero Retsuden, un RPG d'acció on alguns personatges de la sèrie compartien protagonisme amb altres emblemes de la Shônen Jump. Certament, poc exportable. Si voleu veure en Musculman aneu al minut 3.22 del vídeo!



El 1992 el personatge i el seu entorn es van estrenar a la Super Nintendo, al criticat títol Kinnikuman: Dirty Challenger, i el mateix any també a la Game Boy, amb Kinnikuman: The Dream Match, de la mà de Yutaka.


Segurament que els jocs tinguessin molt més interès cultural que videojoquístic va influir en el fet que no va tornar a aparèixer cap títol de la saga fins el 2001, i a més va ser per a I-Mode, un sistema de connexió a internet per a mòbils, només al Japó, amb el títol Kinnikuman Chôjin Colosseum i fet per la pròpia Shueisha, l'editora de la revista Shônen Jump.

L'any següent va tornar a aparèixer una entrega que va travessar el Pacífic, el Kinnikuman II, basat en la seqüela del manga original, amb els descendents dels protagonistes de la primera part. Aquest cop seria per a la Game Boy Advance, se n'encarregaria Banpresto i als Estats Units el rebatejarien amb el nom de Ultimate Muscle: The Path of the Superhero.



I ara la gran frikada, una màquina de pachinko amb decorat de la sèrie, de 2003! I n'han sortit més.


El 2004 la saga va fer el salt als 128 bits i va sortir per a la Playstation 2 amb el nom de Kinnikuman Generations, en un títol de lluita ja en 3D, amb espectaculars atacs i amb els elements més característics de la sèrie perfectament reflectits. Per cert, la sèrie tornava a les mans de Bandai.



S'ha de dir que era una versió ampliada d'un joc de la Gamecube, Ultimate Muscle: Legends vs. New Generation, tot i que gràficament, com ja se sap, la Gamecube és superior a la Ps2.



Llàstima que aquests vídeos vinguin en anglès, oi? A més, als Estats Units canviaven els noms de tots els personatges.

No fa gaire, el 2006 concretament, la portàtil de Sony, la PSP, va rebre el seu propi títol, Kinnikuman Muscle Generations, un joc pràcticament calcat de l'anteriorment esmentat però amb 3 personatges més. El mateix any apareixeria la primera versió arcade de la saga, el Kinnikuman Muscle Grand Prix, que seria ampliat en modalitats de joc i personatges de cara a la versió Playstation 2 del mateix any, el Kinnikuman Muscle Grand Prix MAX.



Espectacular. Es podria dir que és el mateix que el Generations però amb més i millor. Aquest és l'únic que he provat jo, malauradament no original, però és que no hi ha manera que baixi de preu! Val el mateix des que va sortir! No he provat cap dels altres (bé, el de l'MSX sí), però estic segur que és el millor. El control és una mica complicat i s'ha d'aprendre molt bé la manera de fer els atacs especials, però és una delícia per als fans de la sèrie.

El joc més recent de la sèrie ha estat Kinnikuman Muscle Grand Prix 2, de 2007 per a recreatives, portat a la Ps2 el 2008, que veiem a continuació.



I per acabar he de lamentar que absolutament cap de les entregues de l'extensa sèrie no hagi travessat l'Atlàntic de camí cap a Europa, on ens hem de conformar amb la importació o les còpies de seguretat. Una autèntica llàstima, però també és cert que el còmic i els dibuixos de Musculman a Europa no són especialment coneguts llevat, esclar, d'un petit racó de la península Ibèrica que s'anomena Països Catalans (sí, al País Valencià també és coneguda la sèrie, on va tenir fins i tot doblatge dialectal).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...