Què estàs buscant?

divendres, 1 de maig del 2009

Cinema i videojocs: Retorn al Futur

Tal i com vaig fer amb els còmics, també tenia ganes des de feia temps de crear una secció sobre els videojocs basats en pel·lícules. El Setè Art ha estat des dels inicis de la història dels videojocs una inspiració habitual, però sembla que coincidint amb l'arribada de les 3D i una exigència diferent per part dels usuaris (de diversió immediata a jocs com més llargs millor), els títols basats en produccions cinematogràfiques han fracassat de mala manera. Però hi va haver un temps en què a aquests jocs els anava una mica millor (o almenys han conservat un lloc a la memòria dels més veterans), i com que ens hem de remuntar al passat, quina saga podria ser millor per començar que Retorn al Futur?


Aquesta trilogia mítica dels anys 80, un referent imprescindible del cinema d'aventures, va tenir versions en videojoc, com és lògic, i per a diversos sistemes. El primer títol, basat en Retorn al Futur, va sortir en diversos sistemes entre 1985 i 1989: l'Amstrad CPC, el Commodore 64, el ZX Spectrum, l'MSX i la Nintendo.



Aquesta és la versió de la NES, però també n'hi ha d'altres, com ja he dit:



La de l'MSX, molt diferent.



I la del Commodore 64, un cop més, com ja passava amb el Comic Bakery (de la secció "Jocs de la meva infantesa"), amb la millor banda sonora.

La seqüela de la pel·lícula no es faria esperar gaire temps, i arribaria als cinemes el 1989. Els videojocs basats en el film sortirien un cop més per a diversos sistemes: Amstrad CPC, Amiga, Commodore 64, ZX Spectrum, Atari ST, PC, NES (dins el cartutx Back to the Future II & III) i per primera vegada la Master System... i el 1993 la Super Nintendo.



El de la Master System, considerat per l'autor del vídeo i els comentaristes com a un dels jocs més difícils de la història. Vegeu el vídeo fins al final, que hi han afegit una expressiva cloenda.



El de l'Spectrum, perquè tot i que es repeteixen moltes de les màquines he pensat que estaria bé poder veure una mica de cada sistema.



El Super Back to the Future II de la Super Nintendo, llançat el 1993, únic joc per al Cervell de la Bèstia basat en la trilogia (i només al Japó)... i concretament només de la segona entrega. Curiós...

El tancament de la franquícia, Retorn al Futur III, es va produir el 1990, amb una nova entrega que va aconseguir tant d'èxit com les anteriors. Com no podia ser d'una altra manera també les consoles de l'època van rebre amb els braços ben oberts la tercera part de la saga. Per a la NES sortiria en l'esmentat cartutx Back to the Future II & III (la caràtula del qual obre aquest article), cosa que significa que fins a l'aparició de la tercera pel·lícula els usuaris de la 8 bits de sobretaula de Nintendo no van poder gaudir del joc de la segona part. A més de la consola de la Gran N, també van tenir versions del títol les habituals màquines Commodore 64, Atari ST, Amstrad CPC, Amiga, ZX Spectrum, el PC, la Master System i per primer cop la Megadrive.



La versió del Commodore Amiga (citat com a "Amiga" habitualment per part meva), amb un aspecte tècnic molt bo.



I la de la Megadrive, fosca per culpa del vídeo, però tècnicament en realitat com la de l'Amiga.

Sigui com sigui, aquells jocs no van tenir ni de bon tros l'èxit de les pel·lícules, però no per motius com els que es donen ara quan el joc d'un film fracassa ("curt", "linial", etc.), sinó perquè senzillament els títols de Retorn al Futur per a consoles i microordinadors... eren dolents, alguns més que altres, però dolents. Tot i així, romanen a la memòria dels jugadors més veterans amb la benevolència i el perdó que amb els anys oferim a tots els productes que quan eren actuals hauríem llençat a les escombraries. A banda dels jocs oficials, hi ha alguna curiositat destacable com aquesta modificació del Grand Theft Auto Vice City per a PC.



La mala qualitat dels jocs que he comentat abans no té res a veure amb les pel·lícules, clàssics immortals del cinema d'aventures i part indestriable de la cultura popular dels anys 80.



I un vídeo d'homenatge a la trilogia per acomiadar la primera entrega d'aquesta nova secció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...