Què estàs buscant?

dimecres, 20 de maig del 2009

Cinema i videojocs: Terminator

I a la tercera entrega d'aquesta secció parlaré dels videojocs dedicats a la saga cinematogràfica Terminator, referència dels anys 80 i principis dels 90 que encara no ha mort, amb dues pel·lícules (una que s'estrena ja) i una sèrie produïdes a la dècada actual.


Una imatge de l'esquelet metàl·lic dels androides assassins que només de veure-la ja se t'afluixen els esfínters. Jo he arribat a somiar que em perseguia un d'aquests a tota màquina pel carrer de Sants...

Però d'on ve tot això? The Terminator va ser la primera pel·lícula de la franquícia. Presentada el 1984 sota la direcció de James Cameron (Titanic), que també era un dels seus guionistes, ens acollonia amb la història d'uns androides assassins implacables que venien del futur i l'odissea d'una parella d'humans per intentar destruir-los o, si més no, escapar-ne. L'èxit que va tenir el film va ser aclaparador, i això que havia costat relativament pocs calers. Per tant, la versió en videojoc estava servida.

Basats en la primera pel·lícula d'una manera força fidel tenim el de PC (1990) i el de la NES, la Megadrive, la Master System, la Game Gear i el Mega-CD (1992). L'any següent sortiria també per a la Super Nintendo. Curiosament, la majoria d'aquestes versions, com es pot veure, es van treure després de l'estrena de l'exitosíssima segona part, Terminator 2: Judgement Day (1991), també de James Cameron.



Aquesta fila feia el de la Nintendo.



I aquesta altra el de la Mega Drive. Impressionant introducció...

Encara el 1992 es va publicar The Terminator 2029, només per a ordinadors i ambientat al futur apocalíptic que durant tota la saga s'intenta evitar. El 1993 va tenir una expansió anomenada Operation Scour. També el 1993 i novament només per a ordinadors sortia el The Terminator: Rampage, un clon dels jocs estil Doom.



Gràficament molt pobre, si em permeteu el comentari... Dos anys després apareixeria The Terminator: Future Shock, del mateix estil i també per a ordinadors.



De fet ja es veu, és el típic joc d'ordinador, un first person shooter dels que en consoles es veien molt rarament, i no triomfaven gaire, fins als Halo i els Gears of War de les Xbox. Més del mateix, i ja no poso vídeo d'això, trobem al The Terminator: SkyNET de 1996.

Passarien 6 anys fins a la tornada de la sèrie a les consoles, aquesta vegada per a Playstation 2 i Xbox.



Terminator: Dawn of Fate proposava un estil innovador dins la franquícia, però va obtenir crítiques més aviat negatives pels seus múltiples defectes, com ara la càmera, cosa que de fet ja comenta l'autor del vídeo. L'any 2003 va sortir el primer joc de Terminator per a mòbils, anomenat The Terminator, i al cap d'un any hi tornava amb The Terminator: I'm back.

Però ara tornem força enrera i anem a la segona entrega de la saga, la millor segons pràcticament tothom. Parlo de Terminator 2: Judgement Day. Això va ser el 1991 i aquell mateix any arribava a les recreatives el joc amb el mateix títol, que era en realitat un shooter amb pistoles.



Curiosament, la versió en consola no es deia així, sinó T2: The Arcade Game, i va sortir per a Amiga, PC, Gameboy, Super Nintendo, Game Gear, Master System i Mega Drive.



La versió de la Gameboy (malauradament en color, perquè no n'hi ha cap altre vídeo). És un títol que em van regalar per error (jo demanava el Terminator 2: Judgement Day) i que tot i així que em va agradar molt.

I el que jo volia, i encara busco [nota en editar els vídeos anys després: ja tinc aquest joc], era el Terminator 2: Judgement Day, com he dit. Va arribar a les botigues el mateix 1991 per a Amiga, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64, Atari ST, PC, Gameboy, Game Gear, Master System, NES, i el 1993 Mega Drive i Super Nintendo.



La versió de la Super Nintendo. Però es veu que la de la Gameboy, la que jo no tinc i busco, és segurament la millor i un dels jocs imprescindibles del seu catàleg:



El 1993, a banda de les versions de 16 bits del joc basat en la segona pel·lícula, també veia la llum, només per a PC, el Terminator 2: Judgement Day. Chess Wars, un títol d'escacs amb personatges del film.

Dotze anys després de la segona pel·lícula s'estrenaria la tercera, esperada amb escepticisme pels adoradors de la segona part i probablement per això criticada. En la meva opinió, no és tan bona com la segona, però té també coses bones i en cap cas estem parlant d'un nyap. En fi, això passava el 2003 i les versions per a consola no van tardar gaire a arribar a les cases de la gent. Terminator 3: Rise of the Machines sortia en Ps2, Xbox, Gameboy Advance i mòbils.



Com es pot veure, va ser el primer FPS de Terminator en consola, si no comptem el mític T2: The Arcade Game. Va ser un autèntic fracàs de crítica. Però l'any següent, i per a la Playstation 2, la Gamecube i la Xbox, arribava Terminator 3: The Redemption, amb més acceptació.



Amb pantalles com aquesta, el títol tenia un desenvolupament diferent i més variat que el primer joc que es basava en la tercera part de la saga. El mateix any va sortir per a PC un altre first person shooter, Terminator 3: War of the Machines, que se situa a l'any 2029 novament.



Un altre cop més del mateix, i amb poc suport.

Finalment, coincidint amb l'estrena de la quarta pel·lícula, Terminator: Salvation, surt al carrer el joc del mateix títol, per a Xbox 360, Playstation 3 i PC.



La meva primera impressió d'aquestes imatges de la versió de la Xbox 360 és poc esperançada. Segurament serà el típic joc mediocre basat en una pel·lícula més o menys d'èxit, amb una mecànica similar a tants altres títols però amb un nivell inferior.

Més antic però explicat per separat hi ha el Robocop vs. The Terminator, un crossover existent només als videojocs i els còmics (una llàstima... o no) que, com no costa gaire d'endevinar, enfronta els dos mítics robots de les pel·lícules.



Vídeo de la versió de Mega Drive, considerada una mica millor. De fet, hi ha diverses diferències entre aquesta i la de Super Nintendo, i això m'ha inspirat per treure-li la pols properament a la secció Comparatives, encara que sigui per una única vegada fins vés a saber quan. En fi, el joc va sortir entre 1993 i 1994 per a aquestes dues consoles i també la Gameboy, la Game Gear, la Master System, Es va cancel·lar la versió de la NES perquè, pel que sembla, els estava sortint molt malament. De vegades fins i tot així els jocs es posen a la venda, però en aquest cas es van estimar més no deixar-lo néixer.

Sigui com sigui, Terminator és una saga que cal veure o llegir (també hi ha còmics!), i pel que fa als seus múltiples videojocs... bé, n'hi ha de millors i de pitjors, però si s'ha de triar val més que ens quedem a la primera meitat dels 90.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...