Què estàs buscant?

divendres, 5 de juny del 2009

Recomanació personal: Bust-a-move 3 (Saturn)

No vull enganyar ningú. Si se m'ha acudit que la recomanació personal d'avui la protagonitzi el Bust-a-move 3 de la Saturn ha estat en bona o total mesura perquè s'ha posat de moda al Facebook un joc en flash que n'imita la mecànica. Sigui com sigui, comencem amb un dels jocs més addictius de la 32 bits de Sega, un títol immortal per a tots els públics que considero una de les compres més intel·ligents de la meva adolescència.



La versió japonesa, que és el mateix però amb les lletres diferents.

Bé, no necessita gaire presentació ni explicació, aquest joc. És un títol d'estil puzle on hem de fer desaparèixer les boles posant en contacte tres o més esferes del mateix color. Els encarregats de projectar-les són els diversos personatges que protagonitzen el joc, però destaquen els dos petits dracs o dinosaures de color blau i verd, en Bub i en Bob, que recordarem perquè són els protagonistes de la saga Bubble Bobble, mítica al món dels videojocs.


Aquí els teníem en la seva versió de NES. Doncs bé, d'aquell addictiu arcade versionat per a diverses consoles va sorgir la idea de fer un nou títol de puzles, i el Puzzle Bobble va veure la llum a les recreatives el 1994. I la dualitat del nom va sorgir el mateix any del naixement de la franquícia: mentre que els seus creadors, la gent de Taito, l'oferien a través de la seva pròpia màquina arcade al Japó, a la resta del món va ser SNK amb les seves recreatives Neo Geo (o les Neo Geo MVS) qui va fer famós el joc, amb algun petit canvi i el nom de Bust-a-move.

Aquell exitós joc va fer el salt a pràcticament totes les consoles de l'època i s'ha anat trobant posteriorment en recopilatoris per a màquines més modernes, com també les seves seqüeles. La primera va aparèixer el 1995 i la versió domèstica es va veure a unes quantes consoles menys: Playstation, Saturn, Nintendo 64, Gameboy i el PC. Però el Bust-a-move 2 (i la seva "expansió" Bust-a-move 2X) no devia exprémer prou la fórmula, perquè el 1996 sortia la tercera part, la que jo recomano, i a les cases la tindríem en PC, Playstation, Nintendo 64, Saturn i Gameboy Color.



He de reconèixer que no sé si és la versió arcade o la de la Saturn, però aquí teniu una altra mostra del joc i de les seves diverses modalitats. Com a bon títol de puzles és molt interessant jugar-hi contra algú, sigui la màquina o un amic o familiar.

El 1997 a les recreatives, el 1998 a la Playstation i la Gameboy Color i el 2000 a la Dreamcast sortia el Bust-a-move 4, amb encara més nivells i fins i tot un editor d'aquests. Curiosament, malgrat que la quarta entrega tenia un port per a la Gameboy Color, per a la portàtil de Nintendo d'aquell moment va sortir un altre joc de la saga, exclusiu però molt semblant al 4: el Bust-a-move Millennium. Un any abans d'això, el 1999, es va fer per a la Neo Geo Pocket Color el Bust-a-move Pocket, molt similar a la segona part.

D'altra banda tenim el Super Bust-a-move, que el 2000 arribava al PC i a la Playstation 2, amb versió de 2001 per a la Gameboy Advance. I el 2004 es reeditava amb millores gràfiques i només al Japó dins el Super Puzzle Bobble DX, que també incloïa el Super Puzzle Bobble 2, que havia sortit el 2002 per a la Ps2.

El 2003 la Gamecube rebia el seu propi joc de la sèrie, el Super Bust-a-move All Stars, i el mateix any naixien les propostes per a mòbils (Puzzle Bobble Mobile) i l'N-Gage (Puzzle Bobble VS).



El 2005 arribava aquest joc que veiem al vídeo, per a la Xbox i sota el nom de Ultra Bust-a-move, que va agradar força. L'any següent era la PSP la que rebia un títol de la saga, el Bust-a-move Ghost, tot i que al Japó havia vist la llum el Puzzle Bobble Pocket el 2004 (de fet, el Ghost es diu allà Ultra Puzzle Bobble Pocket). Una cosa semblant passaria amb la Nintendo DS. Al País del Sol Naixent, el 2005, van treure el Puzzle Bobble DS, però un any després arribaria el Hippatte!! Puzzle Bobble, conegut a Occident com a Bust-a-move DS.

Jo l'he provat i m'agrada força més el 3 de la Saturn, per això el recomano, però el de la DS té la gràcia que s'ha de fer servir l'stylus per arrossegar la corda i fer que la bola surti disparada.

I un joc d'aquesta mena no podia ser que no veiés la llum en Wii. El Bust-a-move Bash! arribava a la consola actual de sobretaula de la Nintendo el 2007...



Però en aquest joc és importantíssima la punteria, i sembla ser que no s'ha implementat gaire bé a la Wii. Una llàstima. El 2008 hi va haver una nova versió per a mòbils, el Bust-a-move Mobile, i la tercera entrega per a la DS, l'Space Bust-a-move. I finalment enguany, acollint-se a la tendència actual de programar alguns jocs directament per a ser descarregats, Taito ha publicat a través del canal WiiWare de la Wii la fins ara darrera entrega de la franquícia, el Puzzle Bobble Plus!, de moment només al Japó.

En fi, que n'hi ha moltíssims, per a totes les consoles i de nivells de qualitat diversos, però jo el que recomano és el 3, el que tinc a la Saturn, consola que mostra les 2D com cap altra. Si he de dir la veritat, no m'he posat mai a comparar-lo amb les altres entregues, però és tan bo que no necessito fer-ho per recomanar-lo aquí. Les seves modalitats de joc, la possibilitat de jugar dos jugadors, i com enganxa això de fer desaparèixer boletes... tot això és present al Bust-a-move 3, una de les entregues més celebrades de la saga. De debò. Qui no ho hagi provat mai no ho pot saber.


2 comentaris:

  1. Oh, peazo entrada XD
    a mi aquest joc m'agrada molt, però no n'he vist tantes versions XDD! el tinc al mòbil (crec q és una imitació, però la tècnica de joc és la mateixa, matar boletes jajajaj!). Hi jugo mentre espero el tren :-)

    ResponElimina
  2. Ho dius per l'extensió del text? No has vist res! Mira a "Grans sagues" el de Dragon Quest...

    Si és per l'interès, moltes gràcies.

    El que tens al mòbil en teoria ha de ser oficial, si posa Taito en començar està fet pels propietaris de la franquícia.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...