Què estàs buscant?

diumenge, 20 de setembre del 2009

Còmics i videojocs: Shin-chan

L'actualitat m'obliga i alhora m'ajuda a decidir què escric avui: la mort accidental a la muntanya de l'autor de Shin-chan, Yoshito Usui, el passat 11 de setembre, malgrat que el cos va ser trobat ahir dia 19, fa que sigui avui el dia en què parlaré dels videojocs que va protagonitzar la seva creació més famosa, el nen de cinc anys més irreverent que s'ha conegut mai al món de l'entreteniment, i que va produir 49 volums de manga, gairebé 700 episodis d'anime i 17 llargmetratges d'animació.



Doncs bé, com a manga i anime de gran èxit, especialment al Japó i a l'estat espanyol (on es va introduir des de Catalunya), a més dels Estats Units tot i que en molt menor mesura, és normal que se n'hagin fet diversos videojocs des de principis dels anys noranta, quan va presentar-se al món. I és tant l'èxit que va aconseguir a casa nostra que els pocs jocs que han sortit fora del seu país d'origen han aparegut aquí, no pas als Estats Units ni a Llatinoamèrica, ni a la resta d'Europa, però per desgràcia no s'ha aprofitat l'avinentesa per fer la primera traducció al català d'un videojoc, (no compto experiments per a nens com els jocs d'en Rovelló), malgrat que no hi havia l'excusa dels idiomes europeus prioritaris, i a més haurien guanyat una bona pila de compradors, com és el cas d'un servidor. 23 són els videojocs que s'han fet d'aquesta franquícia, i d'ells parlaré, però passaré per alt els múltiples jocs en flash per a portals web i les entregues per a mòbil.

Comencem: el 1993, de la mà de Bandai, apareixia per a la Nintendo el joc Crayon Shin-chan: Ora to poi poi:




El mateix any van sortir també dos jocs per a recreatives. El primer és el Quiz Crayon Shin-chan:




I després, el mes de desembre, el Crayon Shin-chan: ora to asobou:



Ja es veu que són uns jocs més aviat estranys, però també és cert que com Shin-chan no hi ha cap altra cosa. Continuem a l'any 1993, que sembla que va ser especialment fructífer pel que fa a videojocs basats en aquest còmic. Per a la Gameboy aquell any en van sortir dos. El primer, un plataformes pur, és el Crayon Shin-chan: ora to shiro wa o-tomodachi da yo:




I després va venir el Crayon Shin-chan 2: ora to wanpaku gokko da zo! Com que no hi ha manera de trobar-ne un vídeo, com tampoc dels tres següents jocs que van aparèixer per a la portàtil de Nintendo, el que he fet ha estat baixar-me'n roms i gravar les imatges jo, encara que no tenen so perquè el programa no ho permet o almenys a mi no m'ho ha permès.



Aquí el tenim. La qualitat és dolenta perquè la pantalla de l'emulador era molt petita, què hi farem... Bé, l'últim joc de 1993 va ser el Crayon Shin-chan: arashi wo yobu enji, de la Super Nintendo:




El 1994 va sortir el mateix títol per a la Mega Drive, primera incursió doncs del personatge en una consola de Sega.



No es veuen gaire diferències a primera vista, però la inferior qualitat del so ens demostra que és de la 16 bits de Sega. També el 1994 sortia per a la Super Nintendo la segona incursió del petit monstre al Cervell de la Bèstia, el Crayon Shin-chan 2: Daimaô no Gyakushû:




El mateix any teníem la tercera entrega per a la Gameboy, Crayon Shin-chan 3: Ora no gokigen athletic.




La quarta, també de 1994, s'anomena Crayon Shin-chan 4: Ora no itazura daihenshin:



Sortim de 1994 i passem a l'any següent, el 1995, en què la franquícia va debutar en altres companyies i consoles. És el cas de la Game Gear amb el seu Crayon Shin-chan: Taiketsu! Kantam Panic!:



Aquest tampoc no hi era i l'he hagut de fer i pujar al Youtube jo mateix. Sense sortir de 1995, en Shin-chan es va deixar veure per primer i únic cop a la Panasonic 3DO al Crayon Shin-chan: puzzle daimaô no nazo, encara que només he pogut trobar-ne una captura:




El 1996 la Super Nintendo rebria el seu últim títol de la saga, però necessitaria un curiós accessori de Bandai, el Sufami Turbo, per funcionar.



El vídeo és dolent, però no n'hi ha cap altre. Aquest accessori senzillament va ser una idea per abaratir costos. Es tractava d'un port de cartutxos dobles en què un era el joc principal i l'altre l'ajudava amb algunes dades. I un dels pocs videojocs que van fer ús d'aquest sistema va ser el d'en Shin-chan.

Aquell any, igual que l'anterior, només va veure dos títols de Shin-chan, i l'altre va ser el darrer de la Gameboy, Crayon Shin-chan: ora no gokigen collection:





El 1997 va sortir un únic joc, aquesta vegada per a PC, Crayon Shin-chan: ora no honto no kaachan yaai, del que no he aconseguit cap imatge ni cap vídeo, malauradament. Després vindria curiosament una sequera de 4 anys, fins que el 2001 va sortir la primera incursió del personatge a la Playstation, amb el Kids Station Crayon Shin-chan: ora to omoide tsukuru zo!, del qual només he trobat la caràtula.



Sembla mentida que no se'n trobin vídeos, es tracta d'un joc de la Playstation, però mira... què hi farem. El 2002 arribava la segona visita als ordinadors, el Pasokon yarô yo! Mouse de jigsaw puzzle Crayon Shin-chan, una altra de la que no he trobat vídeo, però sí una imatge interior:




El 2003 sortia el primer joc per a la Gameboy Advance, i el primer també que es va traduir al castellà  i que va arribar de manera oficial a Europa, més concretament només a l'estat espanyol, el Crayon Shin-chan: arashi wo yobu cinemaland no daibôken (Shin-chan: aventuras en cineland):




I per a la mateixa consola, el 2006 teníem el Shin-chan: densetsu wo yobu omake no miyako shockgaan!:



Ja es pot veure que la tendència feia molts anys que era cap a les plataformes, tot i que algun joc una mica fora del que era habitual també hi havia. 2006 també va ser l'any del debut del marrec a la Wii, amb el Crayon Shin-chan: saykyô kazoku kasukabe king ui! (Shin-chan: las nuevas aventuras para Wii):



Precisament és el que deia. Aquesta entrega se sortia del que s'havia anat veient en els darrers anys i ens presentava un DVD ple de minijocs. Després en van sortir tres, els anys 2007, 2008 i 2009, per a la Nintendo DS. Són els següents:



Ja em perdonareu la qualitat, però només l'he trobat així. Es tracta del ¡Shin-chan flipa en colores!, anomenat originalment Crayon Shin-chan DS: Arashi wo yobu nutte kureyôn daisakusen. Després vindria el Crayon Shin-chan: Arashi wo yobu cinemaland kachinko gachinko dai katsugeki!, o Shin-chan: aventuras de cine:



En aquest cas he posat un vídeo de l'anunci de televisió, que també és curiós de veure, deixant de banda el fet que no he trobat cap vídeo del joc pròpiament dit. Aquest títol, per cert, és un remake del de la Gameboy Advance, aprofitant una mica les característiques tàctils de la Nintendo DS.

Per acabar, enguany ha sortit el Crayon Shin-chan: Arashi wo yobu nendo rorôn daihenshin, que encara no s'ha acabat de traduir:



Novament un tràiler, però ja ens permet veure com va la cosa. En fi, tenia planejat parlar algun dia dels videojocs d'en Shin-chan, però la tristíssima notícia de la mort del seu autor m'ha fet avançar el dia. És el meu humil homenatge a Yoshito Usui, que en pau descansi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...