Què estàs buscant?

diumenge, 12 de desembre del 2010

Llegendes dels videojocs: Polybius

No sé quanta corda li queda a aquest bloc, però se m'ha acudit una nova secció: Llegendes dels videojocs. No en el sentit de personatges o jocs llegendaris, sinó llegendes urbanes del món dels videojocs. Algú ha jugat al Polybius


No? Naturalment, perquè no existeix. O sí? Diuen que va sortir el 1981 i que provocava efectes terribles en els que hi jugaven. Es tornaven bojos, es posaven malalts, tenien malsons i fins i tot se suïcidaven. És per això, conta la llegenda, que aquesta recreativa es va retirar del mercat. Però la qüestió és que no hi ha proves que hagi existit mai. Tan bons són, els que fan desaparèixer les coses? Ho dubto, perquè sempre hi ha algun friki que té l'única còpia o l'únic exemplar d'alguna cosa. 

La llegenda estava ben elaborada i tot. Hi havia el nom de la companyia que havia creat el joc, Sinneslöschen ("pèrdua dels sentits" en alemany), el paio que l'havia ideat (Ed Rottberg) i noms de ciutats dels Estats Units on presumptament havia estat vista. També es parlava de detalls del joc en si, un títol de naus amb gràfics revolucionaris i amb missatges subliminals. 


Al capítol 3 de la 18a temporada d'Els Simpson hi surt. En Bart no l'arriba a provar, però és al costat de la màquina que està mirant. Fixeu-vos que hi diu que és propietat del Govern dels Estats Units. I és que un dels rumors parlava precisament d'un experiment del govern.

Continuem amb la llegenda, que com deia està elaborada amb força detall: va ser la mort d'un jugador el que va fer que al final el joc fos eliminat de totes les sales. I un dels oportuns efectes que provocava era el progressiu oblit dels detalls del joc, per això no hi ha testimonis fefaents de com era. A Youtube hi ha una pila de suposades reconstruccions de com era aquell títol:


Surten d'un joc freeware que sí que es va fer per a la web de Sinnelöschen, creada el 2007, i que efectivament pot provocar epilèpsia, però que no s'ha de creure que és l'original de 1981. Anava a dir "l'autèntic", però en aquest cas no ho podria ser, si no és que existeix una paraula per definir una autèntica cosa falsa. No se sap ben bé d'on va sortir el mite, però hi ha qui diu que es va crear al voltant de la primera versió d'un joc, una primera versió que provocava epilèpsia en aquella època i que es va retirar. El títol, de 1980 i portat a diversos sistemes de l'època, a més d'haver aparegut en recopilatoris d'homenatge a Atari i fins i tot a l'Xbox Live Arcade, era el Tempest i tampoc no hi ha cap prova de l'existència d'aquella primera versió defectuosa, de manera que és una llegenda urbana de dos nivells. Però vegem com era el de debò:


Tot plegat fa riure, però se'n parla des dels anys vuitanta i hi ha gent que dedica hores i hores de la seva vida a alimentar la flama de la llegenda urbana. És el que es podria anomenar "tenir poca feina". Però bé, sempre és interessant. És com els programes de l'estil El cuarto milenio, però en videojocs. 




1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...