Què estàs buscant?

dimecres, 2 de març del 2011

Videojocs i animació: l'ós Yogi

Ara que està de moda per la pel·lícula d'imatge real i 3D que se n'ha fet, és un bon moment per repassar els videojocs que s'han dedicat al llarg de la història a aquest ós emblemàtic de la Hanna-Barbera, nascut el 1958 com a secundari a la sèrie d'en Huckleberry Hound però que aviat va obtenir tanta popularitat que tres anys després protagonitzaria el seu propi programa, i des de llavors s'ha anat forjant la icona, l'ós més famós dels dibuixos animats. L'ós Yogi, habitant del parc de Jellystone. I com era d'esperar (però ha trigat bastant), des de finals de 2010 hi ha el llargmetratge que comentava. Això ha fet que se'n programés un videojoc, però no avancem esdeveniments. Tirem enrere en el temps:



El primer videojoc d'en Yogi va arribar com a Yogi Bear el 1987 per al Commodore 64 (vídeo), el ZX Spectrum i l'Amstrad CPC. Abans, el 1983, s'havia estat programant per a la Intellivision, però al final no es va llançar. Es diu que existeix almenys una còpia privada d'aquest joc i que quan apareix a eBay en demanen prop de 10.000 dòlars. El 1990 arribaria el Yogi Bear & Friends in: The Greed Monster, que va tenir versions per a l'Amiga, el CPC, l'Spectrum i el Commodore 64, que novament és la versió que posaré perquè és l'únic vídeo disponible:


Després vindria el Yogi's Great Escape, també el 1990 però basat en una pel·lícula animada de 1987, i els sistemes triats serien novament el CPC, el C64, l'Amiga i amb la novetat de l'Atari ST, que substitueix l'Spectrum en aquest cas:


El vídeo, per desgràcia, torna a ser del C64... treballo amb el que hi ha. De moment no ens movem de 1990, perquè també hi ha el Yogi Bear's Math Adventures, un joc educatiu només per a PC i sense vídeo disponible.


Ja en plena dècada dels 90, concretament el 1992, arribava el Yogi Bear's Big Clean Up, aquesta vegada només per a l'Amiga i, per tant, d'aquesta plataforma serà la mostra que en posaré:


Un plataformes més convencional, pel que es pot veure. El 1994 ja sortirien jocs per al que es consideren consoles-consoles, no pas microordinadors. Seria el cas, per exemple, del Yogi Bear's Goldrush, de la Gameboy. Podeu treure l'àudio, perquè la persona que ha pujat aquest vídeo l'ha substituït per un altre al·legant que no li agradava el que hi havia. Podria fer-ne i pujar-ne un jo, però al cap i a la fi el que compta és veure'l en moviment i amb aquest ja fem:


He dit que el 1994 ja van sortir jocs d'en Yogi per a consoles pròpiament dites, i he parlat en plural per alguna raó. El segon d'aquell any que veurem és el de la Super Nintendo, l'Adventures of Yogi Bear:


El mateix va sortir per a la Mega Drive, però al vídeo que n'he trobat hi ha una ressenya gravada al damunt, de manera que es pot tornar a treure el so perfectament:


Per cert, aquest joc en la versió de la Mega Drive es diu Yogi Bear: Cartoon Capers, però és el mateix. No tornaríem a veure en Yogi en una consola fins el 2000, amb la sortida del Yogi Bear: Great Balloon Blast de la Gameboy Color:


Era la versió americana del Pop'n'Pop, un joc de boletes dels que tan bé sap fer Taito, i precisament reunia personatges de diversos videojocs de la companyia. Per tant, als EUA el van rebre amb els personatges de l'univers Yogi, curiosament. El 2003 va debutar (i en principi no hi ha tornat) als mòbils, amb el Yogi Bear's Pic-a-Nic:


Com és habitual quan es tracta de videojocs per a mòbils, no n'he trobat cap vídeo. Del que sí que hi ha vídeo és del títol més recent de la franquícia, el que es basa en la pel·lícula que barreja imatge real i 3D (estil Garfield) que es va estrenar el desembre de 2010 als Estats Units i que aquí s'acaba d'estrenar.


Era un tràiler del Yogi Bear: The Videogame, que ha sortir per a la Wii i la Nintendo DS, anant a parar directament als jocs suspesos per la crítica tant del catàleg d'una consola com del de l'altra. I pel que es pot veure al tràiler, no és gens estrany. Els gràfics semblen, efectivament, de PC però de fa deu anys o més. Lamentable. La pel·lícula també ha estat un fracàs, no econòmicament, però sí de crítica. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...