Què estàs buscant?

dissabte, 5 de novembre del 2011

El famós Codi Konami

Els lectors i les lectores amb més experiència en això dels videojocs segurament n'heu, com a mínim, sentit a parlar. A mi em sonava, però hi tenia curiositat i per això he fet una mica de recerca. Volia saber què era exactament el famós Codi Konami


Conegut al Japó com a Konami Command, es tracta d'un truc que funcionava en molts dels jocs de la mítica companyia. El seu origen el trobem al també mític Gradius, de la Nintendo de 8 bits. S'havien de prémer els botons del comandament de la NES en l'ordre que suggereix la imatge a la pantalla de títol, abans que no comencés la demo que acostuma a saltar als videojocs si no premem el botó Start. I passava això:


La nau aconseguia des del principi una sèrie de millores que normalment s'anaven acumulant durant la partida, cosa que facilitava molt l'aventura. Això, pel que sembla, es deu a que en el procés de conversió de la recreativa de 1985 a la NES (1986) el senyor Kazuhisa Hashimoto el trobava molt difícil i va introduir aquest codi, que després va ser descobert pels usuaris i compartit. 

El truc, des de llavors, es va incloure en les seqüeles i els spin-offs de la saga, però la cosa va transcendir els Gradius i va passar a d'altres jocs de Konami, com els Contra, d'on curiosament els jugadors dels Estats Units es pensen, majoritàriament, que va sortir el codi. Però també molts Castlevania, jocs de les Tortugues Ninja, els Dance Dance Revolution o alguns Metal Gear Solid, entre altres títols de la companyia.


Entre ells hi ha l'International Superstar Soccer Deluxe, que transforma els àrbitres en gossos, com heu pogut veure al vídeo. I si us l'heu saltat us recomano que el torneu a posar. És una mostra dels molt diversos efectes que té el codi en els jocs. Des de proporcionar-nos moltes vides o poders fins a aquestes coses absurdes, passant per la clàssica selecció de pantalla, i de vegades fins i tot un missatge dient-nos que en aquell joc no hi ha res. 

El codi no es fa sempre de la mateixa manera ni al mateix moment, hi ha algunes variants i també s'han de canviar els botons B i A, pensats per a la NES originalment, per d'altres segons la consola que fos. Però el cas és que va esdevenir tan llegendari que també es va fer servir en títols que no són de Konami.


En podria posar molts exemples, però he triat el de l'ovella del Manx TT Superbike. A la versió de la Saturn també hi és, però es va crear per a la recreativa original, i donava lloc a les curses d'ovelles en comptes de motos.

Si voleu saber en quins jocs es pot fer servir, com exactament i quins efectes provoca, aquí en teniu una llista gràcies a la Wikipedia. Però espereu, que encara no hem acabat. El codi també funciona en algunes pàgines web. El 2009, per exemple, es podia provar al Facebook:


Ja no funciona, ho he provat. Suposo que es va perdre en els molts canvis que ha fet la xarxa social d'en Zuckerberg. He fet una selecció de les moltes possibilitats d'aquest codi, o no hauria acabat mai, però ja us he deixat la llista perquè el proveu en diversos videojocs i queda clar que és una autèntica llegenda dels videojocs. No urbana, en aquest cas, sinó ben real. I si no que els ho diguin al grup The Gothsicles, que van incloure al seu àlbum Nosferatu (2006) aquesta cançó:


Però hi ha gent que a banda de dur el codi al cor el duu a la pell, també, i de manera literal com podreu veure a la següent imatge:


Aquest amor per la combinació de botons que va crear el senyor Hashimoto i les seves variants reflecteixen la importància del Codi Konami a l'imaginari dels videojugadors més empedreïts, i deixaré caure que podria tenir alguna cosa a veure amb una entrada que publicaré d'aquí poc, si enteneu el que insinuo. 




1 comentari:

  1. Ostres! El Final Bout de la psone tenia un codi semblant! No se si té res a veure però! I jo ja m'ensumo a quina serà aquesta misteriosa entrada!!!
    PD: Molt curiós lo de les ovelles! jaja

    Eric.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...