Què estàs buscant?

dimecres, 25 d’abril del 2012

Clons: Head over Heels

Aquesta entrada fa temps que la volia escriure. De fet, des que vaig fer les dels videojocs d'en Batman, de seguida sabreu per què. El joc en qüestió és el Head over heels, que vaig esmentar el darrer dia en repassar la història del ZX Spectrum, i fa així:


Va sortir el 1987 per a l'Spectrum, l'MSX i l'Amstrad CPC, i el seu èxit va ser tan gran que posteriorment se'n van fer conversions per a Atari XL/XE i ST, Amstrad PCW, Commodore 64 i Amiga. Va guanyar un munt de premis i va rebre una acollida espectacular, encara que no sembli gran cosa i que la perspectiva isomètrica que el caracteritza no sembli (i no ho és) gaire còmoda. I com ho sé, això?


Doncs pel Batman de 1986, que havia sortit també per a Spectrum, MSX, CPC i PCW. Potser sóc jo qui li ha d'agafar el truc, però no és precisament una meravella en termes de control. També va tenir molt d'èxit, i el clon que hem vist avui. Els seus creadors, de fet, són en Jon Ritman i en Bernie Drummond, que s'encarregarien l'any següent el Head over heels, per tant és un clon totalment intencionat i sense mala fe d'un producte que era d'ells. Ara, el Batman també tenia una inspiració:


El també premiat i aclamat Knight Lore, un clàssic de la microinformàtica creat per Tim i Chris Stamper que va sortir el 1984. Curiosament era la tercera part d'una saga i estava precedit pel Sabre Wulf i l'Underwurlde, que protagonitzava el mateix personatge, en Sabreman, el mateix 1984, però com podem veure l'aspecte canviava totalment i estrenava el gènere de les aventures isomètriques.



Ells mateixos s'autoclonarien, igual que els creadors del Batman i el Head over Heels, amb aquest Alien 8 que canviava el disseny i ens transportava a una nau espacial explorada per un robot, però que era un simple canvi d'aspecte.

Ja veiem d'on ve tot plegat, senyores i senyors. Que un joc sigui recordat i que en el seu moment rebés tants premis i aplaudiments no vol dir que no sigui un clon d'un altre títol que, al seu torn, s'inspirava fortament en un altre. Tot està inventat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...