Què estàs buscant?

dilluns, 10 de setembre del 2012

El concepte de vida extra

Us heu preguntat mai d'on ve, això de les vides extra als videojocs? Ara ja no s'estila, perquè els jocs que es fan seguint les tendències actuals ens permeten continuar la nostra aventura, sovint sense ni tan sols perdre gens de progrés, allà on perdem la vida i tants cops com vulguem, però fins no fa gaire teníem un nombre limitat de vides i si no aconseguíem l'objectiu amb aquestes perdíem bona part del nostre progrés i, en cas que se'ns acabessin, teníem els continues, que també eren limitats. Si aquests se'ns acabaven sí que no teníem més remei que tornar a començar o deixar-ho córrer. 


Aquesta imatge, o més aviat aquest símbol, és de reconeixement universal per a qualsevol jugador de videojocs, i és ben natural, perquè van ser els jocs d'en Mario els que van popularitzar les vides extra, en forma de bolets verds i blancs com sap tothom que ha provat com a mínim un títol de la franquícia més famosa de la història.

De fet va ser al llegendari i revolucionari Super Mario Bros. (1985) el primer joc on hi va haver vides extra, tot i que a la primera entrega en solitari de les aventures d'en Mario els bolets que proporcionaven aquestes oportunitats extraordinàries eren verds i taronges, però això és quelcom que va canviar al cap de poc. També es podia aconseguir una vida extra matant 8 enemics seguits o bé recollint 100 monedes.


Naturalment també hi va haver qui va trobar maneres "il·lícites", "il·legítimes" o bé antiesportives d'aconseguir aquestes vides extra, com podem veure al vídeo, però això són figues d'un altre paner. La pregunta és... d'on va sortir tot això? 

Doncs ens diu la Wikipedia que si bé el Super Mario Bros. va ser el primer videojoc que va aplicar el terme "1-up" a la vida extra i com he dit abans el primer en aplicar el concepte en si mateix, però originalment la paraula es feia servir en uns aparells que no tenen una relació directa amb els videojocs.

 
Sembla que va aparèixer per primera vegada als pinballs de principis dels anys 70 del segle XX i permetia nous intents (proporcionava noves boles) si s'aconseguien certes puntuacions, però també es va fer servir per als pinball multijugador per tal d'anunciar a qui li tocava jugar, i hi ha qui diu que era una manera d'escurçar, donades les limitacions d'espai de les pantalles d'aquests mobles, la frase "player 1, step up to the machine" (on l'1 es pot canviar per altres números). 

Com podem veure tenim per una banda l'origen de la paraula 1up i per l'altra el seu significat de "vida extra", que va debutar (i no he trobat cap informació que ho desmenteixi) en un dels videojocs més populars de la història. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...