Què estàs buscant?

dimecres, 10 de desembre del 2014

Edicions especials de la Saturn

Després d'haver celebrat el 20è aniversari de la Saturn amb un article sobre la seva història i haver-ne repassat la publicitat agressiva respecte de la competència, és el moment de fer una nova entrada sobre edicions especials d'una consola i, evidentment, l'havia de dedicar a la màquina de 32 bits de Sega.


El primer model, que no es podria considerar especial perquè és l'estàndard, el normal, l'original, és el de la primera Saturn que va sortir al Japó, com es pot veure de color gris i amb els botons blaus, i en el cas de l'Open i el Reset de forma ovalada.


El primer model occidental, també conegut com a Model 1, és igual però tot de color negre. En canvi, el comandament canvia de forma. És aquest el model que vaig conèixer a casa del company d'institut que em va convidar a unes partides que em van fer enamorar de la consola. El comandament tenia un disseny que només s'ha vist en aquest model.


Però quan me la van regalar el que es venia era aquest altre, el Model 2, que canviava els botons ovalats pels rodons, mantenia el color totalment negre i basava el disseny del comandament, ara sí, en l'original japonès. Tanmateix, es considera que el Model 1 era de més qualitat que aquest.


El model 2 japonès, apreciat pels col·leccionistes, era idèntic a aquest però de color blanc i amb els botons del comandament de colors, o si més no més colors que al primer model del país d'origen, que no els tenia tots del mateix color.

Fins aquí es podria dir que hem vist els models normals, o variants dels models normals accessibles fàcilment en el seu moment, però evidentment també hi va haver edicions especials, limitades en unitats i distribució geogràfica —oblideu-vos d'Occident—, que ara veurem.


Com ha passat, hem vist i tornarem a veure en d'altres consoles, la Saturn també va tenir unitats fabricades per altres companyies, com és el cas de JVC, que va llançar la que es coneix com a V-Saturn i que podeu veure a la imatge. També n'existeix un segon model, del mateix color però amb el disseny del Model 2.


Hitachi, que havia fabricat els processadors de la Saturn original, va llançar els seus models, també, coneguts com a Hi-Saturn. Igual que amb JVC, hi havia el model de botons ovalats i posteriorment el dels rodons. En aquest cas la consola es caracteritzava per tenir un decompressor d'MPEG de sèrie i permetia veure-hi fotos i vídeos en suport CD. 


Però va llançar també un tercer model, ben diferent, que era que es coneixia com a Game & Car Navi Hi-Saturn, que com podeu veure era completament pla, amb botons diferents en forma, distribució i funcions i una pantalleta integrada per tal de jugar-hi sense la necessitat d'un monitor extern.

A més, tenia una accessori que era un receptor de GPS (es venia per separat) que sumat al propi disseny de la màquina la feia ideal per a emprar-la als cotxes. És clar que m'imagino un conductor o conductora demanant a crits indicacions del GPS i els nanos, al darrere, jugant sense fer cas del pare o la mare.


No tan espectacular, sinó simplement curiosa, tenim la Samsung Saturn, que com us podeu imaginar és una Saturn que es va vendre a Corea. Del Sud, és clar.


Fora de la qüestió dels fabricants externs a Sega, tornem a la casa mare per veure la Skeleton Saturn, una Saturn transparent que a la tapa del lector de CD duia el lema "This is cool", i certament ho era.

 
Un model molt semblant, anomenat Saturn Derbista, celebrava el llançament del videojoc Derby Stallion, i representa una de les edicions especials dedicades a un sol videojoc més estranyes que he vist mai, tenint en compte la importància del joc en si. 


Per cert, tant el model Skeleton, com el blanc i el de color normal, van ser llançats al Brasil a través de l'empresa Tec Toy, que s'ha encarregat al llarg de les dècades de llicenciar productes de Sega i fins i tot de convertir títols de Mega Drive a la Master System, creant d'aquesta manera edicions úniques i de qualitat discutible en molts casos.


Si fins ara heu pensat que tampoc no n'hi ha per tant, pel que fa a models de la Saturn, potser canviareu d'idea quan conegueu el model SGX, que era una circuit imprès o PCB de la Saturn integrat en un moble, disponible en alguns hotels japonesos, que funcionava amb monedes, tenia un canviador de CD fabricat per JVC que permetia triar entre 7 jocs diferents i avisava quan s'acabava el temps i calia posar-hi més monedes.

És el model més estrany i rar (perquè són dues paraules que signifiquen coses diferents, per molt que sobretot en castellà es confonguin) de la Saturn, tot i que també n'existien de semblants per a la NES, la Super Nintendo, la Nintendo 64 i la Neo Geo. En el cas de la SNES i la Nintendo 64 fins i tot van arribar als Estats Units.


1 comentari:

  1. Al igual que tu, tinc el Model2 europeu però personalment a mi el que m'agrada més és l'original japonès; sí que el Model2 japonès és molt bonic també, però l'original és impressionant.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...