Què estàs buscant?

divendres, 24 de juliol del 2015

Petits clàssics: Balloon Fight

Normalment deixo passar més temps entre dues entrades de la mateixa secció, i no és que tampoc sigui tan recent la darrera que vaig publicar dins Petits Clàssics, però el cas és que l'actualitat mana i ja que a l'última publicació em feia ressò de la mort del president de Nintendo, en Satoru Iwata, aprofito l'avinentesa per a parlar d'un dels primers videojocs que va programar.

Com deia als comentaris en Salore, abans de dedicar-se a fer jocs per a la Gran N des de Hal Laboratory n'havia fet per a MSX i, abans tenim per exemple el seu primer joc, l'Star Battle per a Commodore Vic-20, de 1981. Però el que avui ens ocupa és un dels clàssics de Nintendo, signats per ell, probablement més oblidats.


Es tracta del Balloon Fight, que va sortir el 1985 per a la NES (el 1986 als Estats Units i el 1987 a Europa), però que un any abans havia debutat a les recreatives de Nintendo, les Nintendo Vs. System -aviat en parlaré-, tot i que normalment el procés era a la inversa.


Aquella primera versió es deia Vs. Balloon Fight i com podem veure al vídeo es tracta de sobreviure volant amb dos globus i rebentar els dels enemics. Si en perdem un tindrem més feina a elevar-nos, però si els perdem tots dos, tururut viola. 

Aquest títol ens permetia col·laborar amb un company o enfrontar-nos-hi, i a més les pantalles estaven dissenyades en vertical, però la versió de la NES seria diferent i els nivells també tindrien un disseny propi.


No ho sembla en aquesta pantalla, però la versió domèstica tenia una modalitat exclusiva, Balloon Trip, que consistia a avançar per pantalles d'scroll horitzontal tot col·leccionant globus i que a la recreativa no hi era. 

La versió de la NES va ser portada només al Japó al Sharp X1 i el NEC PC-8801 el mateix 1985 i a la Gameboy Advance el 2004, a més de l'e-Reader de Nintendo als Estats Units el 2002 i, posteriorment, a les consoles virtuals de la Wii, la Nintendo 3DS i la Wii U -va ser el primer títol de la seva Consola Virtual- arreu del món. Curiosament també apareix i és jugable al primer Animal Crossing, de la Gamecube.


El 1990 en va sortir una seqüela, Balloon Kid, per a les Gameboy nord-americanes, i també per a les europees el 1991. És evident que en aquest cas es tracta d'un plataformes d'estil més comú, però curiosament no va sortir al Japó.


O sí? Perquè el 1992 se'n va fer aquest clon amb la Hello Kitty, anomenat Hello Kitty World, que va ser la versió japonesa -exclusiva- i acolorida del Balloon Kid. Ara bé, a algú li devia quedar l'espina que el joc original no hagués sortit al Japó tal com era, perquè el 2000 en va arribar un remake.


Era el Balloon Kid GB, que va sortir només per a les Gameboy Color japoneses i, a més, a través del servei de descàrrega Nintendo Power. Però els remakes no s'acabarien aquí, perquè el 2007 encara n'hi hauria un altre:


Era el Tingle's Balloon Fight, per a la Nintendo DS, que només es podia obtenir a través del Club Nintendo japonès i que era bàsicament com el primer Balloon Fight però amb nous dissenys i protagonitzat per en Tingle, petit personatge de la saga The Legend of Zelda

Al llarg dels anys, tot i que no se n'ha fet cap nou joc des de fa molt de temps, sí que hi ha hagut homenatges a aquest petit clàssic que és el Balloon Fight, com ara trofeus del Super Smash Bros. Melee (Gamecube), l'aparició dins el NES Remix (Wii U), un cameo del peix gegant que ens podia matar al Super Smash Bros. Brawl (Wii), una pantalla a la versió per a la 3DS del Super Smash Bros., alguns minijocs de la saga WarioWare, Inc. o aquest altre minijoc del Nintendo Land (Wii U):


És evident que es tracta d'un petit clàssic amb una certa influència a l'univers Nintendo, encara que en els darrers anys s'hagi limitat a aparèixer en cameos i altres referències, a més de ser portat a les consoles virtuals. 

El cas és que va ser un dels títols que va programar en els primers anys el malaguanyat Satoru Iwata i he pensat que era el videojoc ideal per a aquesta nova entrega de la secció.








7 comentaris:

  1. El Balloon kid de Game Boy m'encantava! (I m'encanta, hi faig alguna viciada tot sovint per no perdre el fil)

    No coneixia la versió de GBC i menys la de WiiU! ja tinc feina per el cap de setmana! :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no en coneixia cap, fixa't! xD

      El de la Wii U se m'escapa, no em vaig comprar un pack que portés el Nintendo Land i, sincerament, com que no ve mai a casa un grup de gent i són minijocs, no sé si val la pena llevat que em costi menys de 10 euros.

      El Wii Sports el dec haver posat 2 cops, i moltíssima gent va pagar 250 euros per ell (és a dir, la Wii amb el joc i no comprar cap altre joc mai més). No vull que amb el Nintendo Land em passi el mateix.

      Elimina
    2. Jo perquè algú de petit el tenia hehe i fa un temps el vaig comprar per ebay, m'encantava, un estil molt de la GB dels inicis.

      Ara porto uns dies buscant la rom del de GBC hehe, però no hi ha manera.

      Elimina
    3. Quin vas comprar? El de la NES? Bé, sigui quin sigui espero que t'estiguis recuperant bé, i mentre beguis molta aigua has de saber que amb un ronyó també es pot viure.

      Elimina
    4. No no! el de Game Boy, balloon Kid. (Sóc més de plataformes) I aquest era facilet per un patós com jo :D de fet, encara m'agrada per aquest mateix motiu xD

      Ara no recordo quan en vaig pagar, però juraria que molt poc. (Només cartutx)

      Elimina
  2. Tampoc vaig jugar el Ballon Fight original, és més, l'únic contacte que he tingut amb la "saga" precisament és el minijoc del Nintendo Land jugant a la WiiU junt la meva filla.

    El joc original té un esperit totalment arcade i entra totalment en la lògica que primer debutes en el sistema arcade de Nintendo.

    Déu n'hi do les diferents interaccions que ha tingut el joc. Gràcies per recordar-nos-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ho he descobert mentre ho escrivia! Realment té força suc, llàstima que sigui una franquícia mig abandonada per la mateixa Nintendo...

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...