Què estàs buscant?

diumenge, 12 d’abril del 2009

El personatge: Dr. Robotnik (o Eggman)

Ara ja feia temps que no feia un perfil, però la secció es resisteix a morir. Avui parlaré del Dr. Robotnik (o Dr. Eggman), l'enemic del Sonic de tota la vida, un personatge pel qual és difícil sentir cap simpatia, però que roman a l'univers de la mascota de Sega des del principi i l'acompanya fins i tot en els títols de caire més lúdic, com ara els esportius o els de minijocs.


El Dr. Robotnik, així és com m'agrada anomenar-lo a mi malgrat el canvi de nom, es va crear al mateix temps que el Sonic, quan Sega volia dissenyar una mascota més potent que l'Alex Kidd, que pugués fer-li la competència de veritat al Mario, de Nintendo. Com a bon personatge carismàtic havia de tenir un enemic igual de ben dissenyat, i es va voler fer amb en Robotnik el prototip de científic súmmament intel·ligent però alhora malvat, dedicat en cos i ànima a la creació de maquinària diversa amb l'objectiu de dominar el món. Ell té relació, a l'univers Sonic, amb les màquines, l'oli, els robots, la contaminació i la resta de conseqüències mediambientals del desenvolupament tecnològic.



De tota manera, i tal com passa amb la nèmesi del Mario, en Bowser, a l'hora de derrotar-lo al final de cada món és qüestió de descobrir la mecànica dels seus moviments, encara que cada cop ens el trobem a bord d'un aparell diferent. No és especialment difícil vèncer-lo, sobretot després de superar tantes pantalles plenes de paranys.

Pel que fa a la doble nomenclatura del personatge, s'ha de dir que el seu nom autèntic és Ivo Robotnik, tot i que al Japó sempre se l'ha conegut amb el sobrenom d'Eggman a causa de la forma del seu cos, que recorda un ou. Però a partir de l'any que va sortir el Sonic Adventure, el 1998, Ivo Robotnik va desaparèixer com a manera de referir-se al personatge i Eggman va passar a ser oficial. Jo, a títol personal, tot i que afirmar això no és cap prodigi de la deducció, estic segur que va ser perquè l'altre nom, l'original, quan es va crear el personatge encara era políticament correcte. La Guerra Freda encara no havia acabat, tot i que estava a punt de fer-ho, i identificar els dolents de pel·lícules i videojocs amb els russos era habitual. Suposo que canviar-li el nom de seguida hauria estat massa evident i es va aprofitar per fer-ho més endavant, com qui no vol la cosa i de pas eliminar de la llista una tasca pendent. És la meva teoria.



En aquest vídeo podríem dir que es produeix la transició, és la primera vegada que en el mateix joc es fan servir els dos noms.

A partir d'aquell joc també van canviar una mica les coses pel que fa a la relació entre ell i el Sonic: continuaria apareixent com a enemic final d'algunes fases, però ja no com a enemic final dels jocs, paper que representarien personatges de nova creació gràcies a "girs argumentals" que també desembocarien en esporàdiques col·laboracions entre l'equip del Sonic i el personatge que avui ens ocupa, perquè fins i tot se li han arribat a rebel·lar, com va passar amb una de les seves creacions, el Metal Sonic. Alguns dels personatges, per cert, que el Dr. Robotnik ha fet servir en la seva lluita contra el Sonic, han acabat passant al bàndol de l'eriçó més famós del món, com és el cas d'en Knuckles, que a Sonic 3 (Megadrive, 1994) s'enfrontava al nostre heroi, enganyat pel científic.



No posaré aquesta vegada vídeos de tots els jocs on ha aparegut, perquè han estat massa títols, però sí que faré un llistat de totes les seves aparicions. Avanço, però, que en tots els títols de l'univers Sonic ha faltat poquíssimes vegades a la cita: el Sonic and the Black Knight de la Wii (2009), els dos exclusius de la Game Gear Tails Adventures (1995) i Tails Skypatrol (1995, només al Japó) i el Sonic Eraser (1991), una raresa de la qual ja parlarem en el seu moment. Som-hi:

-Sonic the Hedgehog (Megadrive, Master System, Game Gear, 1991)
-Sonic the Hedgehog 2 (Megadrive, Master System, Game Gear, 1992)
-Sonic the Hedgehog Chaos (Master System, Game Gear, 1993)
-Sonic the Hedgehog Spinball (Megadrive, Master System, Game Gear, 1993)
-Dr. Robotnik's Mean Bean Machine (Megadrive, Master System, Game Gear, 1993)
-Sonic the Hedgehog CD (Mega-CD, 1993; PC, 1996)
-SegaSonic the Hedgehog (Arcade, 1993)
-Sonic the Hedgehog 3 (Megadrive, 1994)
-Sonic & Knuckles (Megadrive, 1994)
-Sonic Drift (Game Gear, 1994)
-Sonic Triple Trouble (Game Gear, 1994)
-Sonic Drift Racing (Sonic Drift 2 al Japó, Game Gear, 1995)
-Sonic Labyrinth (Game Gear, 1995)
-Knuckles' Chaotix (32x, 1995)
-Sonic 3D (Megadrive, 1996; Saturn i PC, 1997, subtitulat Flickie's Island o Blast segons la regió)
-Sonic the Fighters (Arcade, 1996, inclòs a Sonic Gems Collection per a Gamecube i Ps2)
-Sonic Blast (Game Gear, 1996; Master System (només Brasil), 1997)
-Sonic R (Saturn, 1997; 1998, PC)
-Sonic Adventure (Dreamcast, 1998-1999; Gamecube, 2003; PC, 2003-2004)
-Sonic the Hedgehog Pocket Adventure (Neo Geo Pocket Color, 1999-2000)
-Sonic Shuffle (Dreamcast, 2000-2001)
-Sonic Adventure 2 (Dreamcast, 2001; Gamecube, 2001-2002)
-Sonic Advance (Gameboy Advance, 2001-2002; N-Gage (com a Sonic N), 2003)
-Sonic Advance 2 (Gameboy Advance, 2002-2003)
-Sonic Pinball Party (Gameboy Advance, 2003)
-Sonic Advance 3 (Gameboy Advance, 2004)
-Sonic Heroes (Gamecube, Ps2, Xbox i PC, 2003-2004)
-Sonic Battle (Gameboy Advance, 2003-2004)
-Shadow the Hedgehog (Gamecube, Ps2, Xbox, 2005)
-Sonic Rush (Nintendo DS, 2005)
-Sonic Riders (Gamecube, Ps2, Xbox i PC, 2006)
-Sonic the Hedgehog (Xbox 360 i Ps3, 2006)
-Sonic Rivals (PSP, 2006)
-Sonic Rush Adventure (Nintendo DS, 2007)
-Sonic Rivals 2 (PSP, 2007)
-Sonic & The Secret Rings (Wii, 2007)
-Mario & Sonic at the Olympic Games (Wii, 2007; Nintendo DS, 2008)
-Sonic Riders Zero Gravity (Ps2 i Wii, 2008)
-Sega Superstars Tennis (Ps2, Ps3, Xbox 360, Wii i Nintendo DS, 2008)
-Sonic Unleashed (P23, Ps3, Xbox 360 i Wii, 2008)
-Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood (Nintendo DS, 2008)
-Super Smash Bros. Brawl (Wii, 2008)

D'aquesta llarga llista s'han de comentar algunes coses interessants. Una d'elles és que l'únic joc protagonitzat pel Dr. Robotnik és Dr. Robotnik's Mean Bean Machine, un clon de la saga Puyo Puyo, que dius... lleig! Però tenint en compte que és una de les franquícies de la companyia, ells s'ho faran. També és destacable que podem controlar el personatge per primer cop al Sonic Drift, i després a Sonic Drift 2, Sonic R, Sonic Adventure 2, Sonic Riders, Sonic Riders Zero Gravity, Sega Superstars Tennis, Mario & Sonic at the Olympic Games i Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood. A més, al Super Smash Bros. Brawl apareix com a personatge de fons, no controlable, a l'escenari basat en Sonic the Hedgehog, i a finals d'aquest any en principi ha de tornar a ser un dels participants al Mario & Sonic at the Olympic Winter Games.



Una de les imatges més curioses del doctor, participant amistosament en uns jocs olímpics amb els personatges de l'univers Sonic... i els de l'univers Mario!



A Sonic R continua al damunt de la seva entranyable nau, però és tan lent que fer-lo quedar primer és una tasca molt i molt complicada.



No podia faltar un vídeo d'homenatge a un dels enemics de videojocs més carismàtics de tots els temps, i és que la seva presència a la franquícia és pràcticament absoluta, com també als dibuixos animats basats en aquest univers, Adventures of Sonic the Hedgehog, Sonic Underground, Sonic the Hedgehog: The Movie o Sonic X; i al còmic Sonic the Hedgehog, que ja ha arribat a les 200 entregues.


Per acabar, sabeu qui és aquest? Theodore D. Roosevelt, 26è President dels Estats Units d'Amèrica, i inspiració per al disseny del Dr. Robotnik.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...