Què estàs buscant?

divendres, 19 de febrer del 2010

Còmics i videojocs: Urusei Yatsura (Lamu)

Si l'última entrega de Còmics i Videojocs va ser sobre els jocs dedicats a Ranma 1/2, avui canviem d'obra però no d'autora, ja que parlaré dels títols basats en Urusei Yatsura, més coneguda internacionalment i en especial a casa nostra com a Lamu

 

Segur que tots els lectors potencials d'aquesta entrada sabeu de quins dibuixos animats parlo, uns de mítics de Televisió de Catalunya, els de la Lamu, la petita extraterrestre, i el seu estimat i turmentat Ataru Moroboshi (sí, d'aquí ve el meu nom a internet, tot i que no és pas el meu personatge preferit, però em cau molt bé). Originalment s'anomenava Urusei Yatsura, la seva creadora és la Rumiko Takahashi i va arribar a recopilar-se en 34 volums després d'haver-se serialitzat a la Weekly Shônen Sunday entre 1978 i 1987. 

La història és de llarg la més esbojarrada de la llegendària dibuixant, i hi seguim les "aventures" (per dir-ho d'alguna manera) del faldiller de l'Ataru i com es veu emmerdat en una competició contra la Lamu, la bella extraterrestre amb bikini de trigressa, que s'enamora d'ell en caure derrotada. Però això no representa per al nostre protagonista cap fortuna, ja que des de llavors no pot tornar a fer vida normal (i especialment perseguir noies) perquè té la seva autoproclamada promesa enganxada tot el dia, i quan s'enfada és capaç de llançar electricitat!


L'èxit de l'obra va ser indiscutible i la podem trobar traduïda al castellà per l'editorial Glénat en 15 volums ben gruixuts, però també va tenir una versió animada (que és la que coneixem més aquí) de 195 episodis, 11 OVA (o epìsodis especials per a la venda directa) i 6 llargmetratges. De tot això, estan disponibles en DVD els OVA i les pel·lícules, però la sèrie només va veure editada la primera temporada i aquí es quedarà, a causa de l'enfonsament de Jonu Media. I és una llàstima, perquè a banda de ser una gran sèrie, els DVD portaven el doblatge català...

En fi, no estaríem parlant d'aquest còmic al bloc si no n'haguessin sortit videojocs. El primer de tots és el que té per caràtula la il·lustració que he posat més amunt, i és de 1986. Primer, però, va sortir en versió arcade, que no tenia la llicència per posar els noms de debò:


Es va haver de dir Momoko 120%, i els personatges van ser redissenyats, però la música es va quedar com s'havia previst, i hi podem reconèixer músiques de la sèrie. Que curiós... Però la versió per a la NES sí que tenia la llicència i es va dir Urusei Yatsura: Lum no Wedding Bell, i tenia aquesta pinta:


Pel que sembla, hi controlem la Lamu al llarg de la seva vida, des que és petita fins que presumptament es casaria amb l'Ataru, ja de més grandeta. El 1987 va aparèixer per a l'MSX el títol Urusei Yatsura: Koi no Survival Party, pràcticament una novel·la en pantalla, per desgràcia:


Ja el 1990 la franquícia faria el salt al PC-Engine CD amb l'Urusei Yatsura: Stay with You, que no és que fos molt més interactiu, però sí que deixava prendre algunes decisions:


Es nota el canvi de consola, eh? Sobretot a nivell de so. El 1992 debutava en una portàtil, concretament a la Gameboy, amb el cartutx Urusei Yatsura: Miss Tomobiki wo Sagase!, que també requeria, com tots, saber japonès.

 
El vídeo l'he pujat jo, que no hi era, a partir de l'emulador. Bé, hi he jugat bastant a la babalà, sobretot al principi hi ha molts textos, i m'he dedicat a passar-los ràpidament i a veure què tal. Suposo que sabent japonès i essent japonès deu tenir la seva gràcia. Però entenc que no s'exportés, com la majoria dels altres. 

Us deveu estar preguntant, ho sé, si va arribar a aparèixer cap títol per a una consola de Sega. Doncs sí, el Mega-CD també va tenir la seva ració de jocs d'Urusei Yatsura de tipus conversa. Concretament, un: Urusei Yatsura: My Dear Friends, de 1994:


Aquesta era la introducció, molt ben feta, per cert. També es nota que el disseny de personatges és més de l'època de Ranma 1/2 que no pas de la pròpia d'Urusei Yatsura, i és que feia molts anys que s'havien acabat tant el còmic com la seva versió animada. Bé, i bàsicament el que es veu durant tot el joc és això:


Quina llàstima que no en fessin més de plataformes. El següent i últim que es va fer, molts anys després, va ser l'Urusei Yatsura: Endless Summer, de 2005, per a la Nintendo DS:


Un altre que es va quedar al Japó i que, per cert, no he pogut trobar en forma de vídeo, així que en poso una captura. El gènere no canvia gaire, però és una mica més RPG que els anteriors. I aquí s'acaba tot, pel que fa a les versions en videojoc d'aquesta obra. Si en el cas de Ranma 1/2 ja vaig dir que era una llàstima que tantes entregues fossin de conversa, almenys allà n'hi havia de lluita 1 contra 1, cosa que es podria haver fet perfectament amb Urusei Yatsura encara que la sèrie sigui d'un altre gènere. Però un bon plataformes no hauria estat malament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...