Què estàs buscant?

diumenge, 19 de desembre del 2010

Cinema i videojocs: Alien (1a part)

Primer de tot, perdoneu per haver-me saltat la cadència d'una entrada cada dos dies. Ahir em va sortir un compromís a primera hora de la tarda i no vaig tenir temps de res. Som-hi, doncs. Aprofitant que l'altre dia vaig poder veure Alien (1979) al cinema, he pensat que estaria bé fer un repàs dels videojocs que s'han basat en aquesta clàssica saga imprescindible de la ciència-ficció cinematogràfica.


Que maco que és... No en voleu un? Jo no. Centrem-nos. Després d'aquella exitosa pel·lícula dirigida per en Ridley Scott i protagonitzada, entre altres, per la Sigourney Weaver, havia nascut una icona, se'n van fer una pila de marxandatge i seqüeles d'acollida minvant i cadascuna amb un director diferent, que són Aliens (1986), Alien 3 (1992) i Alien Resurrection (1997), a més de dues preqüeles que alhora eren crossovers amb una altra franquícia de monstres extraterrestres, Alien vs. Predator (2004) i Alien vs. Predator: Requiem (2007). Naturalment, també videojocs. I una bona pila, per tant no posaré vídeos de tots ells ni de totes les versions, o no acabaria mai. I tot i així faré l'article en dues parts.


L'Alien de l'Atari 2600, de 1982, era un clon del Pac-man de la mateixa consola que s'aprofitava de l'atractiu que tenia el monstre de la pel·lícula. Lamentable. Entre 1984 i 1985 va sortir un joc amb el mateix títol, i aquest cop més fidel al film original. Seria per a l'Spectrum, l'Amstrad CPC i el Commodore 64, que és la versió que veurem:


Home, no fa gaire bona cara, ni tan sols per als estàndards de l'època. La segona part cinematogràfica, naturalment, va generar entre 1986 i 1987 una resposta en el món dels videojocs,  l'Aliens: The Computer Game, per als mateixos sistemes i l'Apple IIe. 


En vèiem la versió de l'Spectrum, que tinc a l'MSX en forma de port directe, una pràctica habitual en aquella època. El desenvolupava Software Studios, però curiosament hi ha un joc del mateix any i amb el mateix títol exacte, i per a les mateixes plataformes (canviant l'Apple IIe per l'MSX) que va fer Activision i que... no és el mateix:


Era el del Commodore 64, i també semblava antiquat fins i tot per l'època. La cosa no s'acaba aquí, i és que va sortir un tercer joc per a l'MSX que bevia de la segona entrega de la saga, i que va arribar només per al mercat japonès de la mà de la mítica Square:


Aquest es deia com la pel·lícula, senzillament Aliens, tot i que al Japó també és conegut com a Alien 2. Per fi n'arribava, doncs, un de plataformes. Una altra mítica desenvolupadora japonesa, Konami, també llançaria, tot i que el 1990, la seva versió en videojoc del segon film de la franquícia, només per a recreatives. 


Una passada, llàstima que no se'n fes versió domèstica. I precisament entrem ara a repassar els jocs que van sortir a la dècada dels 90. Vist el de l'any que obria la dècada, saltem al 1992, quan es va estrenar la tercera part de la que llavors s'havia convertit temporalment en trilogia. L'Alien 3 té suc, perquè va sortir per a unes quantes plataformes entre 1992 i 1994, però no totes eren iguals. Primer tenim la del Commodore 64, l'Amiga, la Master System, la NES, la Mega Drive i la Game Gear:


La versió de la Master System, que no fa gens de mala cara. També veurem la de la Game Gear, que sembla que és la millor d'aquest grup:


Aquestes versions eren obra de Probe, que també faria una versió diferent per a la Super Nintendo, de 1993:

 
El gènere és el mateix, però en gràfics i so està molt per sobre de les altres. A més, tampoc no és exactament igual i millorat, sinó que el desenvolupament de les pantalles i els enemics també canvia una mica (si us hi fixeu, a la versió de la SNES el nombre d'aliens és menor i l'arma de la Ripley és un llançaflames). La Gameboy també va tenir la seva pròpia versió, en aquest cas de Bits Studios:

 
Aquest és clarament diferent. Jo el recordo de quan en parlaven a les revistes, però el que no recordava és que hagués tingut una acollida tan freda com la que comprovo consultant-ne notes en diverses pàgines. Acabem amb Alien 3 amb la versió arcade, anomenada Alien 3: The Gun i creada per Sega:


El primer (i únic) de la franquícia que era del gènere FPS amb accessori de pistola. El 1993 va ser un any especialment productiu pel que fa a videojocs, ho hem vist moltes vegades repassant altres títols i ho estem veient també amb aquest. També per als del nostre monstre extraterrestre preferit, que a banda dels jocs basats en la tercera pel·lícula també va veure com apareixien dos títols d'Alien vs. Predator. No tenen res a veure amb els films dels anys 2000, evidentment. En tot cas a l'inrevés, no ho sé. 


El de la Super Nintendo, un beat'em up d'estil clàssic responsabilitat d'Activision, que també publicava (que no desenvolupava) el de la Gameboy, l'Alien vs. Predator: The Last of His Clan


No sembla gran cosa, però va obtenir unes notes similars al de la Super Nintendo, vorejant el 6 de mitjana. Per fi arribem a 1994, i amb el mateix títol que el de la 16 bits de Nintendo, Capcom en va fer una versió per a recreatives: 


Era diferent de les versions domèstiques, però coincidia en el gènere. Un altre que aprofitaria el títol però que seria una versió independent és el de la Jaguar, també de 1994:


Molt de l'estil Doom, la franquícia repetia el gènere dels first person shooter, tot i que aquest cop en consola domèstica. Va rebre molt bones crítiques, i segurament és un dels pocs jocs de la consola de "64" bits d'Atari que valen la pena. El 1995 apareixia per a PC l'Aliens: a Comic Book Adventure, que no és que sigui un joc de l'estil Comix Zone, sinó que és una seqüela del còmic Aliens: Labyrinth


El debut de la franquícia per a PC aniria acompanyat d'una nova incursió el 1996 amb l'Alien Trilogy, que també feia que s'estrenés a la Saturn i la Playstation i que repassava les tres pel·lícules de l'encara (per poc) trilogia:


Un altre "Doom", que va rebre notables de mitjana per a les dues versions de consola i que no va arribar a l'aprovat en el cas del PC. Molt millor li va anar a l'Aliens Online, del mateix gènere, de 1998 i exclusiu de PC:



No té so, però és el vídeo de més qualitat que he trobat. A més, ofereix la possibilitat de controlar un alien, cosa no gaire habitual perquè fins i tot als jocs de crossover amb en Predator el que fa d'enemic acostuma a ser l'Alien. Precisament un altre encreuament, l'Aliens versus Predator (amb "Alien" en plural i la paraula "versus" sencera), tancava la dècada amb el títol de 1999 per a PC i Mac:



La franquícia i el gènere FPS funcionen aparentment bé junts, i com hem pogut veure es va explotar sobretot en ordinadors. També rebia bones notes aquest últim joc de la dècada, i aquí tanquem per avui la paradeta. D'aquí a dos dies, si no tinc cap altre imprevist, repassarem els videojocs de l'Alien que s'han fet durant els 2000 i en el poc temps que duem d'anys 10 del segle XXI.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...