Què estàs buscant?

dimecres, 29 de desembre del 2010

El doblatge a la saga Grand Theft Auto

Últimament estic fent el que popularment es coneix com a "recuperar el temps perdut" amb els videojocs, i concretament amb una meravella que tenia abandonada i que es diu Grand Theft Auto IV, GTA IV per als amics. Tota la saga, de fet, es caracteritza per la seva qualitat en tots els sentits, i un d'ells és el del doblatge, les veus dels personatges, en molts casos dut a terme per actors que coneixem i que anirem veient en els vídeos que posaré.


Comencem amb la veu d'en Niko Bellic, personatge enormement carismàtic i amb un notable accent eslau. En realitat, l'actor Michael Hollick no és pas eslau, però té habilitat per als accents. Escoltem-lo una mica en acció:


Bonic repertori de floretes, oi que sí? L'aspecte físic d'en Niko, però, s'inspirava en el d'un altre actor, en Vladimir Mashkov, intèrpret rus que sortia al film de 2001 Behind Enemy Lines. Al següent vídeo se'n fa una bona comparativa:


Però no dediquem més temps a en Niko Bellic. Ara veurem les cares i els noms dels actors de doblatge que posen la veu a la resta de personatges principals del joc:


Com hem pogut veure, no hi ha cap nom de gaire pes al repartiment, però si juguem al joc se'ns fa evident que la seva feina és excel·lent. I ara anem cap enrere, al Grand Theft Auto: San Andreas, on trobem unes quantes cares més conegudes.


Però com que la gràcia és sentir-les, ara en veurem un fragment, i a banda del també carismàtic protagonista CJ (Carl Johnson), el que val la pena és la inconfusible veu d'en Samuel L. Jackson fent d'agent Tenpenny:

 
Abans d'aquest hi va haver el Grand Theft Auto: Vice City, el que té la millor banda sonora de tota la saga i que s'ambienta en el millor moment per als nostàlgics: els anys vuitanta. Doncs bé, també és la que probablement té el repartiment més farcit de cares conegudes. Començarem amb un vídeo de les sessions de gravació:


Algunes d'elles s'han fet més conegudes amb el temps, com el cas d'en Kevin McKidd (Grey's Anatomy) o en Danny Trejo (Machete), però d'altres ja eren actors consagrats. I al vídeo no hi surten tots, per això cal posar-ne un altre que els repassi:


Impressionant. Si us hi heu fixat, n'hi ha que tornen a sortir al San Andreas, i és que els seus personatges també repeteixen. Però el Grand Theft Auto III, que va ser el primer en 3D i també el primer que incloïa veus, és igualment remarcable perquè era el primer videojoc on es feien servir veus d'actors molt famosos, i hem de tenir en compte que llavors el pressupost de Rockstar no era com el d'ara. Repassem-los (i també tornarem a veure personatges que apareixen a GTA posteriors):


Paradoxalment, tot i que el pressupost dels GTA va en augment, l'ús de les veus famoses s'ha reduït, i no pas per casualitat. Segons explica Sam Houser, president de Rockstar, es va adonar que el reconeixement de les veus distreia i restava carisma als personatges, de manera que després del Vice City es va reduir. Malgrat tot, encara en queden algunes, encara que sigui en forma de locutors de les moltes ràdios que hi ha a les diverses entregues (amb els exemples de la Juliette Lewis i el dissenyador Karl Lagerfeld al GTA IV) o de cameos com el que veurem ara de l'actor Ricky Gervais al GTA IV:


O l'espectacular d'en Phil Collins amb un concert al Grand Theft Auto: Vice City Stories:


Acabem amb els videojocs de la saga que no formen part de la sèrie principal però que són Grand Theft Auto per dret propi i que també tenen personatges destacables. Com que tots estan fets a l'època en què Rockstar ja no feia servir tant els actors coneguts, les cares ens sonaran menys, llevat dels casos dels personatges que es repeteixen i algunes sorpreses. Primer veurem les del Grand Theft Auto: Liberty City Stories:



Tot seguit, les del Vice City Stories:


Relacionats amb el GTA IV i molt més curts que un GTA normal tenim els Episodes from Liberty City, començant per The Lost and Damned:


I finalment The Ballad of Gay Tony, el segon episodi de Liberty City:


Com hem pogut veure, el de les veus és un apartat que s'ha cuidat molt durant tota la saga (almenys des que es van començar a fer servir), i fins i tot podem trobar molts casos en què personatge i actor tenen trets físics molt semblants. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...