Què estàs buscant?

dissabte, 27 d’abril del 2013

Els primers jocs de plataformes

El gènere de les plataformes als videojocs és segurament un dels pocs que absolutament tothom deu haver provat almenys una vegada a la vida. 

El concepte és tan senzill com fer avançar els personatges i saltar per tal d'esquivar perills, superar distàncies o trepitjar els enemics, i hi ha tantes variants com possibilitats se'ls han acudit als programadors al llarg dels anys. 

D'exemples en coneixem desenes i centenars, i hem vist com el gènere naixia en dues dimensions per a abraçar les 3D durant els anys 90 del segle XX i, darrerament, s'ha viscut un retorn parcial a les 2D i a l'estètica retro que permet la sana convivència d'aquestes dues maneres de presentar-los, però d'on ve tot això?


Com que no està clar quin va ser el primer joc de plataformes com a tal, em permet fer una entrada una mica més llarga, començant per aquest Space Panic, que va arribar a les recreatives el 1980 i que alguns consideren el fundador del gènere, però en canvi hi ha qui no el reconeix com a tal perquè el seu protagonista no pot saltar, acció que es considera imprescindible en aquest tipus de videojoc.


El mateix any sortia el Crazy Climber, també per a recreatives i també portat posteriorment a diversos sistemes domèstics (fins i tot va arribar a sortir per a la Consola Virtual de la Wii el 2010), que també es considera un dels precursors del gènere, però novament ens trobem que el seu protagonista no pot saltar.

Això sí, té l'honor indiscutible de ser el primer videojoc que consistia en escalar un edifici, o escalar en general, abans que arribés, el 1981, el que sí que es considera el primer plataformes autèntic:


Segur que l'heu reconegut, perquè és el mític Donkey Kong, que Nintendo va publicar per a recreatives i després va ser convertit a la seva consola de 8 bits de sobretaula, la NES, encara que també va arribar a sistemes domèstics que no formaven part de la Gran N. 

A banda de ser el títol de debut d'en Donkey Kong i d'en Mario, aquest últim el personatge més popular de la història dels videojocs i del gènere de les plataformes, va donar un enorme impuls a la pròpia Nintendo i, encara que les pantalles siguin estàtiques i no avancem per paisatges, es va poder penjar la medalla del primer plataformes de la història. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...