Què estàs buscant?

dilluns, 11 de gener del 2016

Ahir i avui: Castle of Illusion

Vaig estrenar aquesta secció amb molta il·lusió l'any 2009, quan es va obrir el blog, pensant que en faria molt d'ús, però no ha estat així. Aquesta serà la cinquena entrada quan ens encaminem als 7 anys de 3 Botons i START, i l'última va ser de 2012.

És complicat tenir tantes seccions obertes i recordar-les totes, però d'altres senzillament no tenen tant de suc com m'esperava al principi. En aquest cas els protagonistes haurien de ser videojocs clàssics que han tingut algun remake -independentment de si és una nova versió més fidel o menys-, però fugint si és possible del repàs a una saga amb diverses entregues, cosa que aniria a una altra secció. Doncs bé, ressuscito Ahir i avui amb un títol que compleix els requisits.


És el Castle of Illusion Starring Mickey Mouse, o el Castle of Illusion de tota la vida, que sí, que forma part d'una saga o una saga espiritual, tema una mica complicat d'explicar ara, però que tots recordem de la Mega Drive el 1990 i un any després de la Master System i la Game Gear. De quan Sega anava traient jocs excel·lents basats en franquícies Disney. 


Un clàssic imprescindible de l'època dels 16 bits -i els 8-, que falta a la meva col·lecció de la Mega Drive (i sí, podríem dir que també em falta en Master System i/o Game Gear) perquè no el vaig arribar a tenir en el seu moment i ara estic intentant trobar-lo a preu raonable, però coneixia el Quackshot de l'ànec Donald i posteriorment he tingut el World of Illusion, en què es poden controlar en Mickey i en Donald, dos jocs que formen part de la mateixa família -en què també trobem el Land of Illusion, que sí que tinc- i que em van fer adonar que les meravelles que diuen del Castle of Illusion, en japonès I love Mickey Mouse: Fushigi no o-shiro daibôken, sembla que són certes, per tant el desitjo, i molt. 

Els que hi han jugat molt i el coneixen bé i l'estimen parlen de preciosos gràfics, mons i enemics molt diversos i inspirats en els contes de fades, llibertat per a triar l'ordre de les pantalles i un videojoc de plataformes excel·lent. Podeu veure-ho, per exemple, a l'entrada que li van dedicar a Game Museum.   
Però la meva entrada és per a comparar-lo amb el seu remake, ja que altrament estaria analitzant un videojoc que no tinc, a més que en Mickey Mouse ja va protagonitzar dues entrades del blog, que podeu llegir aquí i aquí. Així doncs, ara el que veurem és aquesta nova versió:


Com podem veure el Castle of Illusion de 2013, que va sortir únicament en versió digital per a Playstation Network, Xbox Live, PC i iOS, és un rentat de cara, amb dissenys en 3D però desenvolupament en el que sempre s'havia anomenat "2,5D", i algunes pantalles en què veiem el personatge des del darrere, en tercera persona, com als Crash Bandicoot per posar un exemple del mateix gènere.

En aquest vídeo de comparativa veurem com s'alternen imatges de la versió de Mega Drive amb les del remake, val la pena i no és gaire llarg:


Què li va semblar, a la gent? Doncs resulta que, tot i tenir en compte que l'original, tan estimat, li havia de fer ombra per força i que era molt difícil que tingués la mateixa acollida, no va acabar de sortir bé: va tenir notes mitjanes de menys de 70 sobre 100, en alguns casos fins i tot de suspens alt, perquè van agradar els gràfics, el redisseny en general, el so i l'efecte nostàlgia, però no que tingués una dificultat tan baixa -i que, a sobre, contrastés tant amb un últim combat molt difícil-, uns controls imprecisos, una durada tan curta i pràcticament cap al·licient per a la rejugabilitat.

Podríem debatre sobre si s'han d'afegir en una fórmula original segons quins ingredients que ara es consideren imprescindibles, d'altra banda en aquella època tornàvem a jugar als videojocs amb l'objectiu de repetir l'experiència, no de fer missions secundàries i opcionals. Però m'imagino que tot això ja s'ha tingut en compte i que tenen raó els que consideren que només val la pena com a curiositat... i si el trobem a preu molt rebaixat. Jo, de moment, continuo volent l'original.


12 comentaris:

  1. Soc un gran fan dels castle of illusion originals, especialment el de 8 bits, que em sembla el millor joc de Game gear y Mastersystem. El de megadrive es tambe una obra mestra, encara que m'agrada mes el de 8 bits.

    Aquest remake es basa unica i exclusivament en la versio de 16 bits. Te guiños al quackshot, al world of ilusion (els altres dos jocs de la saga) i fins i tot al mickey mania, un joc que era d'una altra companya. Pero no te res que faça referencia a la versio de 8 bits.

    Per a mi l'unic defecte que te aquest remake es que es curt per a un joc actual. Pero tret d'aixo, la dificultad te la seua justa mesura, la jugabilitat es perfecta i els grafics tambe. I per si fora poc, les versions portatils per a movils son virtualment identiques.

    Per cert, no nomes va eixir per a ios. Tambe esta disponible per a android, i de forma gratuita a la appstore de amazon, juntament amb uns altres com la versió nova del "patoaventuras".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això de la dificultat ho havia llegit en diverses bandes, però vaja, et crec.

      Veig que el principal problema del joc és la seva durada, que potser als 90 no hauria molestat. Si és així, si dura més o menys com un de la seva època, llavors no ho trobo un defecte. Però sí un motiu per no pagar-ne 15 euros, és clar.

      I si dius que també hi és en Android (no constava a la Wikipedia), perfecte perquè m'agradaria provar-lo. Ja et dic, no tinc ni el de la Mega Drive ni el de 8 bits, i els desitjo, però la gent es flipa molt

      Elimina
    2. Doncs aprofita que esta de franc!

      La darrera vegada que vaig mirar els preus de el de mega i master no costaven molt mes de 15 euros cadascú. Maleïts especul.ladors!!

      Ah, m'havia oblidat de dir que es una llastima que no hagues eixit una versió fisica del remake, perque l'hauria comprat sens dubte. El patoaventuras no m'agrada tant (no per el remake, sino per el.joc original) i m'el vaig comprar fisic per a ps3.

      Elimina
    3. No sabia que el Ducktales tenia versió física, ves per on...

      No el compraria perquè sóc bastant antiremakes, però gratuït i sense que existeixi en físic, com el Castle of Illusion, potser sí.

      Ja és això: 15 euros em sembla raonable, 20 un pèl massa, però els veig sempre per sobre d'això. I el Wallapop va com el cul i quan busco només trobo un resultat (em passa molt), posi el que posi als termes.

      Elimina
    4. Hòstia, no no... està a 11,11 €. Un joc de mòbil. Vergonya.

      Elimina
    5. No se a quin et referixes. Al castle de android? Si, ixe es el seu preu. Pero si et poses la appstore de amazon (es gratis joaaan) el tens totalment gratis (i el ducktales i molts altres).

      Fes-ho, que encara estas a temps!
      Aci tens el link:
      http://www.amazon.es/gp/mas/get/android

      Elimina
    6. Home, t'havies descuidat aquest detall! XD

      De tota manera ho he provat i fins i tot des de l'app em demana 9,20 euros. :(

      Elimina
  2. No home, fixa't al final del meu primer comentari com posa lo de amazon. xdd

    has de buscar una mica mes. Has vist el que costa 9,20, pero no has vist aquest:

    http://www.amazon.es/Castle-Illusion-Starring-Mickey-Mouse/dp/B00Y3ZWEL6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1454313053&sr=8-1&keywords=castle+of+illusion

    i ja posats:
    http://www.amazon.es/Disney-DuckTales-Remastered/dp/B00YILHCX0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1454313098&sr=8-1&keywords=ducktales

    ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'acord, ja sé què passava: no trobava el gratuït perquè en clicar a l'enllaç que m'havies dit al principi m'enviava a la pàgina principal, atès que no estava loguejat (no m'agrada romandre loguejat a res), i des de la pàgina principal veia el Ducktales gratuït, però l'altre no.

      Seguint els nous enllaços ho he pogut fer, no sense abans actualitzar l'app d'Amazon a Amazon Underground, cosa que no havia fet mai perquè només havia utilitzat aquesta aplicació per a descarregar gratuïtament el Sonic 2 fa anys. Ja estic descarregant el Castle of Illusion, moltes gràcies :)

      (ara a veure si el puc fer funcionar, ja que llegeixo que als dispositius Samsung no arrenca :s)

      Elimina
    2. Ja que hi som, recomaneu algun joc més de Amazon Underground? :P

      Me n'he baixat ja bastants, però potser se'm passa algun

      Elimina
  3. doncs mira, el r-type 2, el sonic cd, el Table top racing, el raiden legacy, riptide gp2, sonic dash, pro pinball, monument valley (molt recomanable aquest), where is my water 2, where is my perry, where is my mickey, starwars kotor...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! alguns ja els coneixia altres no.

      Monument Valley una passada si :D Ja el tenia d'abans, però he pogut jugar a l'episodi extra! :P

      Vaig a investigar :D

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...