Què estàs buscant?

dissabte, 18 d’abril del 2009

Actualitat: GTA Chinatown Wars punxa

Com vaig dir quan vaig inaugurar la secció, aquesta no tindrà una presència setmanal, probablement sortirà de tant en tant, quan hi hagi algun tema d'actualitat que em vingui de gust comentar, i ha arribat el moment. L'altre dia recomanava el Grand Theft Auto: Chinatown Wars de la Nintendo DS. Ho continuo fent. Allà ja comentava que no s'estava venent gaire bé, i el motiu de l'entrada d'avui és que s'ha confirmat un gran fracàs de vendes del títol als Estats Units, que és on m'imagino que és més important que vengui un joc de Rockstar. De les 500.000 còpies que la companyia esperava vendre en les seves previsions més optimistes, se n'han venut 89.000. Amb això, ara esperen a finals d'anys haver venut no els 2.000.000 que tenien previstos, sinó les 500.000 còpies que esperaven per al primer mes. Un desastre, vaja, tenint en compte la saga que és.


Com ja es temia, i jo vaig començar a sospitar quan veia les reaccions de coneguts meus seguidors de la saga davant del joc (sense haver-lo provat ni vist), el títol no ha encaixat dins la filosofia de la Nintendo DS malgrat que és un dels seus millors jocs i ha estat aplaudit per la crítica. No és un problema del joc, està molt ben fet, gairebé no té defectes i enganxa de mala manera... però l'has de provar.

El problema és que la Nintendo DS, que podria superar al final de la seva vida les xifres de vendes de la Playstation 2 (146 milions de màquines, el rècord fins ara), malgrat que s'està venent molt bé als Estats Units últimament, té uns usuaris que majoritàriament busquen la vessant infantil de la consola. La dels jocs imbècils o poc treballats, que requereix l'ús del llapis per a qualsevol cosa, que et fa simuladors de maternitat, infermeria, veterinària, reialesa o vés a saber quantes coses més se'ls acudiran.


Però també hi ha milions d'usuaris (sembla que no prou milions) que tenim la consola atrets per una banda per les seves possibilitats jugables i la doble pantalla, i per l'altra pels grans títols que té al seu catàleg, com el New Super Mario Bros., el Tetris DS, els dos Trauma Center, els Castlevania, el Professor Layton, el cèlebre Mario Kart DS, el Sonic Rush, els remakes de mítics RPG... i el Grand Theft Auto: Chinatown Wars, per exemple. Sí, de vegades fer conversions de determinats jocs per a la Nintendo DS no acaba de sortir bé, com en el cas de l'Assassin's Creed, un imprescindible de la Xbox 360 i la Ps3, però si es fan les coses bé, com ha fet la gent de Rockstar Leeds, es pot presentar una entrega perfectament vàlida d'una saga canviant-li totalment l'aspecte i al mateix temps respectar-ne l'esperit.

Quin és el problema? Que per una banda tenim els que no acaben de veure el protagonista del joc, en Huang Lee, com una princeseta al cap de la qual hi poden arrossegar una diadema amb l'stylus, més que res perquè diu força paraulotes. Per l'altra, els jugadors de més edat i seguidors de la saga GTA veuen amb recel que en una consola tan "infantil" es pretengui fer un joc per a adults, un bon GTA, i ni el proven. Això és el mateix que ha fet el públic dels Estats Units, el país on s'esperaven millors vendes del joc, de manera que es pot considerar que Grand Theft Auto: Chinatown Wars ha estat un fracàs comercial.

Què és el que sí que ha venut aquest mes als EUA? Vegem-ho, segons dades de NPD Group:

  1. Resident Evil 5 (Capcom, 360) - 938.000
  2. Pokemon Platinum (Nintendo, DS) - 805.000
  3. Halo Wars (Microsoft, 360) - 639.000
  4. Resident Evil 5 (Capcom, PS3) - 585.000
  5. Wii Fit (Nintendo, Wii) - 541.000
  6. MLB ‘09: The Show (Sony, PS3) - 305.000
  7. Killzone 2 (Sony, PS3) - 296.000
  8. Wii Play (Nintendo, Wii) - 281.000
  9. Mario Kart Wii (Nintendo, Wii) - 278.000
  10. Major League Baseball 2K9 (Take 2, 360) - 205.000
Analitzem-ho: comprensible primera posició per al nou Resident, en la seva versió 360 perquè són els Estats Units (la de la Ps3 és quarta, i a l'estat espanyol segur que primera, o almenys per davant de la 360), el Wii Fit de la Wii es continua venent molt bé, i és normal per la innovació que representa, el Mario Kart Wii després de tant de temps es continua venent dins el Top 10, i s'hi podria quedar uns quants mesos més; veiem també un parell de títols de l'esport rei als EUA, el beisbol, el Killzone 2 de la Ps3 (nou i aclamat per la crítica), el Halo Wars de la 360 amb la medalla de bronze, i després dues coses d'aquelles que només s'expliquen pel públic casual, el que es compra la Wii i més enllà del Wii Sports i el Wii Fit no es comprarà cap joc: tenim el Wii Play, que és un pack del comandament Wiimote amb uns minijocs que són una porqueria, i en la segona posició el Pokémon Platinum de la Nintendo DS, l'enèsima entrega d'una franquícia que sembla que no té fi, però que és d'aquelles que es venen com xurros malgrat la seva discutible qualitat.

En fi, sembla que el públic nord-americà s'està infantilitzant, només cal veure que les dues consoles més venudes són la Wii i la DS (que no vol dir que siguin infantils, però si es venen tant és pel públic que en busca aquesta vessant), i això s'ha traduït per exemple en aquest menyspreu d'un dels grans del catàleg de la portàtil de Nintendo. Una autèntica llàstima, per no dir vergonya.




1 comentari:

  1. Collons, és exàctament el que pensava. És una llàstima llastimosa que no tingi èxit aquest joc. Però Nintendo no perds calers en la NO venta de jocs. Jo crec que els fabricants videojoguils es guanyen el pa venent màquines, i no jocs. Així com els fabricants d'impresores guanyen més calers en recanvis que no pas en màquines. Molta part de culpa la té la pirateria, que de moment Sony està guanyant la guerra amb la Play3 i la PSP3000 que semblen impiratejables (de moment).

    Gran anàlisi.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...