Què estàs buscant?

dissabte, 21 d’abril del 2012

Còmics i videojocs: Dodge Danpei (Bola de Dan)

No sé si us en recordeu, però a mitjan anys 90 Telecinco va emetre uns dibuixos animats japonesos, és a dir un anime, sobre un nano que tenia els cabells vermells i de punta que es dedicava a l'esport conegut en anglès com a dodgeball però que nosaltres, a l'escola, anomenàvem "matar". 


Bé, aquella sèrie es deia Bola de Dan (no cal dir de l'èxit de quina altra intentava beure), ve d'un còmic que es deia Honô no Dôkyûji: Dodge Danpei, de Tetsuhiro Koshita, que es va publicar entre 1989 i 1995 i va ocupar 18 volums, la sèrie de 1991 a 1992 té un total de 47 episodis i... se'n van fer videojocs, és clar.


El primer el va fer Sunsoft i era per a la NES, més aviat la Famicom perquè només va sortir al Japó, i com podem veure era com la majoria de títols de Captain Tsubasa, una barreja d'RPG i esport en què predomina sobretot l'RPG.


En el de la Gameboy, de Hudson Soft, el concepte és el mateix, però es mostra en pantalla amb una altra interfície. No sembla, però, un títol gaire interessant ni que aprofiti el potencial de la màquina. 


El de la Mega Drive el publicava la mateixa Sega, i ja és un joc d'esport amb tots els ets i uts, encara que tingui un component lleugerament fantàstic en els atacs. 


Per tal de mostrar el de la Super Nintendo (Super Famicom, en realitat), altra vegada de Sunsoft, he hagut de posar aquest vídeo amb comentaris en japonès. 


Menys simpàtics són els d'aquest paio en la versió de PC Engine, a càrrec d'AIM i publicada per Hudson Soft. Com podem observar, l'aspecte és com el de les versions de Mega Drive i SNES, però el component RPG torna a jugar un paper important. 


La Game Gear també en va tenir un, de Sega, però com que no n'hi havia cap vídeo l'he hagut de fer jo amb l'emulador i la Hypercam. El resultat: sense so, i sense poder-lo controlar perquè no responen els botons que li he configurat, però salta una demo i ens en podem fer una idea.

Potser heu pensat "com és que no ha posat el títol de cap joc ni l'any de llançament?", i us puc respondre que ho reservava per al final: Honô no Dôkyûji: Dodge Danpei, com el manga i com la sèrie de dibuixos. Tots es diuen així. I tots són de 1992. Només n'hi ha un que ni es diu així ni és de 1992:


Era el Honô no Dôkyûji: Dodge Danpei 2, per a la NES japonesa, la Famicom, i sortia el 1993. En aquest cas veiem que el joc canvia bastant, i el vídeo ens deixa amb ganes de saber si s'arriba a jugar cap partit. 




5 comentaris:

  1. Jo era SÚPER FAN de Bola de Dan!!! Quins records! :)
    Per cert, simplement jugar "a matar" no. Nosaltres li dieem jugar "a batalla" i sempre hem tingut dues modalitats: "batalla col·lectiva" (en grup com Bola de Dan) i "batalla individual" (jugues sol i contra tothom) :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs a la meva escola (i em consta que en d'altres) es deia "matar", però no m'estranya que a cada lloc ho anomenin diferent. Ja es podria haver inventat un nom més glamurós en català per al dodgeball, i a més en castellà tenen "balón prisionero".

      Elimina
  2. Doncs jo confirmo que no em sona de res o gairebé de res aquesta sèrie xDDD

    Alguns em poden sonar d'alguna cosa o tenir-los al cap del pal "ah, sí... aquells dibuixos però no els mirava". Aquesta ni em sona d'això :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per edat i per la poca durada i repercussió de la sèrie em sembla comprensible.

      Però vosaltres també ho anomenàveu "matar", em vas dir, oi?

      Elimina
    2. Sips, nosaltres jugàvem a "matar" també, quin altre nom pot tenir? xD

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...