Què estàs buscant?

dimarts, 2 de setembre del 2014

Còmics i videojocs: Capità Amèrica

El Capità Amèrica és un dels superherois més importants i longeus de la història del còmic, i un dels símbols de Marvel i el seu univers, tot i que va néixer molt abans que Marvel existís com a tal. Ho va fer gràcies a Joe Simon i Jack Kirby en un còmic ultrapatriòtic i propagandístic de 1941, en el context de la II Guerra Mundial, però amb el pas de les dècades es va anar convertint en un personatge cada cop més interessant, que representa els valors amb què es van fundar els Estats Units, encara que aquests hagin estat ignorats i violats per successives administracions tant republicanes com demòcrates.

Ens agradin o no els Estats Units com a país i la seva política, el Capità Amèrica representa unes creences que més o menys totes les persones normals compartim, i per això és un dels pocs personatges de Marvel que "segueixo" (em falta moltíssima feina a fer) i un dels meus superherois preferits. Per tant, volia saber si se n'havien fet videojocs.


La resposta és que sí, i el primer de tots, Captain America in: The Doom Tube of Dr. Megalomann, ells va sortir el 1987 per a Amstrad CPC, Commodore 64, Atari ST, Amiga  i ZX Spectrum, és a dir els ordinadors domèstics més importants de l'època, amb el permís de l'absent MSX.



Aquí el veiem en moviment en la seva versió per a Commodore 64. Amb el títol alternatiu de Captain America Defies the Doom Tube, ens convidava a evitar que el malvat Doctor Megalomann llancés uns coets amb un virus mortal, i ho havíem de fer en un màxim d'una hora real.

Aquell videojoc no va rebre bones crítiques, però ha passat a la història com el primer protagonitzat pel Capità Amèrica, que tornaria als ordinadors el 1989.



Ho faria les mateixes plataformes, més DOS (que és la versió del vídeo), i acompanyat d'un altre dels superherois més importants de la gegant editorial dels Estats Units, l'Spider-man. El títol, Spider-man and Captain America in Doctor Doom's Revenge, on els podem controlar tots dos de manera alternativa i els emprem per a enfrontar-nos a un reguitzell de superdolents de la Marvel, de diferent importància i propis dels còmics de tots dos, amb el Doctor Doom com a enemic final.

Aquest videojoc tampoc no va acabar d'entusiasmar els crítics, però es va tornar a intentar el 1991 amb un títol de què ja vaig parlar a l'entrada sobre els videojocs dels Avengers, i és que malgrat la força i el carisma que té el Capità Amèrica, probablement les seves aventures més populars són les que comparteix amb el grup de superherois més famós de tots els temps (amb un altre permís, el de la Lliga de la Justícia de DC Comics), grup que ha liderat en més d'una etapa.



El Captain America and the Avengers va debutar a les recreatives (versió del vídeo) i és un beat'em up dels de tota la vida, en què podien jugar fins a 4 jugadors alhora. Va tenir versions per a NES, Mega Drive, Super Nintendo, Game Gear i Gameboy.



Cal destacar la versió de la 8 bits de sobretaula de Nintendo, que canvia el gènere pel de les plataformes d'acció i ens permet controlar només el Capità Amèrica i la Visió, amb la missió de rescatar els altres dos personatges, Iron Man i Hawkeye. En qualsevol cas cap de les versions no va triomfar excessivament, amb notes de bé alt (6 i escaig) en el millor dels casos.



Però en solitari, pròpiament dit, no el tornaríem a veure fins el 2011, al Captain America: Super Soldier, per a Xbox 360 (al vídeo), Playstation 3, Wii, Nintendo DS i Nintendo 3DS. Aquell videojoc aprofitava l'estrena de la pel·lícula d'imatge real del personatge i comptava amb les veus dels actors principals.

Ara bé, la cosa tampoc no va millorar gaire: curt, amb uns apartats gràfic i sonor mediocres, dificultat i intel·ligència artificial molt millorables...



El període que va passar entre 1991 i 2011 ens va permetre veure el Capità Amèrica en diversos videojocs, no us penseu pas que no, però sempre formant part de la plantilla de diversos títols dedicats als superherois de Marvel en general i tot diluint el protagonisme del que avui ens ocupa.

És el cas del Marvel Super Heroes: War of the Gems (1996), Marvel Super Heroes (1995, al vídeo), el Marvel Super Heroes vs. Street Fighter (1998), la saga Marvel vs. Capcom (amb diverses entregues des de 1994), el Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects (2005), el simpàtic Marvel Super Hero Squad (2009) o, a punt de sortir quan publico aquesta entrada i aprofitant que Marvel és propietat de Disney des de 2009, el Disney Infinity: Marvel Super Heroes (2014).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...