Què estàs buscant?

dimarts, 28 de juliol del 2009

Cinema i videojocs: la Família Addams

En parlar de videojocs basats en pel·lícules, si pensem sobretot en els anys vuitanta i la primera meitat dels noranta, és impossible que no recordem els mítics títols basats en La Família Addams (1991) que van aparèixer a les nostres consoles de 16 bits com a màxim. No se'n va fer una quantitat de jocs gaire gran, però eren dels títols més coneguts del moment.

Aquí tenim el pòster de la primera pel·lícula que es va fer sobre aquesta monstruosa família que va protagonitzar una vinyeta diària de 1938 a 1988, una sèrie de televisió d'imatge real de 1964 a 1966, una de dibuixos animats aprofitant l'èxit de la pel·lícula de 1992 a 1995 (i que era el remake d'una dels anys setanta) i una segona pel·lícula, de 1994, a més d'una nova sèrie de televisió d'imatge real produïda a Canadà i emesa entre 1998 i 1999. La tercera pel·lícula no va veure mai la llum en morir el seu protagonista, en Raúl Julia, també protagonista del film de l'Street Fighter.

Doncs bé, del que vull parlar és dels videojocs que es van fer basats en la franquícia, que són els següents: per una banda en tenim un que és anterior a la pel·lícula i el seu èxit. Estem parlant de Fester's Quest, de 1989, i que per tant tenia com a referent més directe la sèrie dels seixanta.



Nosaltres controlem l'oncle Fètid i hem de salvar la resta de la família d'una invasió alienígena. Només va sortir per a la NES i es considera un dels títols a evitar del seu catàleg. Recordem que la NES era la "Play" de l'època, és a dir, la més exitosa, però els catàlegs tan grans tenen també grans quantitats de porqueria, i això era així als vuitanta i també després amb la Psx i la Ps2.

Després van venir les versions basades en la pel·lícula del 91, i van sortir per a molts sistemes, des dels de 8 bits (NES, Gameboy, Game Gear, Master System, Spectrum i Commodore 64) fins als de 16 (Megadrive, Super Nintendo, Amiga, Atari ST i Turbografx CD).



Aquesta és la versió del Commodore 64.




I aquesta és la de la Megadrive, tot i que en emulador, així veiem un exemple de cada categoria de consoles o microordinadors.

El 1993 va sortir un altre joc, anomenat The Addams Family: Pugsley's Scavenger Hunt, basada en la sèrie de dibuixos animats, i aquest cop només per a la Super Nintendo, la Nintendo i la Gameboy.



La versió de la NES, així com també la de la Gameboy, es consideren no sense raó versions descafeïnades de la de la Super Nintendo, cosa per una banda normal per motius tècnics, però es veu que en el cas d'aquest joc era massa evident. De fet, van sortir després.

Potser per això el següent joc, basat en la segona pel·lícula, l'Addams Family Values (1994), va sortir només per a Super Nintendo i Megadrive.



Aquest és el de la Super Nintendo, i s'assembla molt, curiosament, al Fester's Quest. Cap dels jocs no va tenir gaire èxit, no eren grans títols imprescindibles en cap dels sistemes, però tot i així encara en va aparèixer un altre, el The New Addams Family Series, per a la Gameboy Color, el 2001.


Es basava en la nova sèrie d'imatge real canadenca i no va tenir gaire transcendència en la història d'aquest mitjà d'entreteniment, però com que existeix l'havia de comentar.

Tot i que, com ja he dit, cap dels títols no destaca per la seva qualitat ni gràfica ni jugable, si bé no són rematadament dolents, els videojocs de la Família Addams són entranyables perquè formen part de la nostra memòria videojoquística i vénen d'un món de ficció que tots hem vist alguna vegada, segurament la sèrie de dibuixos animats que van passar en català fa temps pel 33 (tot i que també en les mateixes condicions van emetre la sèrie d'imatge real dels seixanta) i la gent de vint-i-tants en amunt deu recordar les pel·lícules, especialment la primera. Jo he de confessar que no l'enganxo mai, la primera. Sempre fan la segona, i fins que no vegi l'original no en veuré la segona part, esclar, però no hi ha manera, tu.


3 comentaris:

  1. Ah! com m'agrada la comparativa entre jocs en diferents sistemes!

    A mi també m'ha passat lo de no haver pogut veure alguna peli al seu moment i no pillar-la mai així que he tirat de descarrega:)

    No he jugat mai al The Addams Family: Pugsley's Scavenger Hunt ni al The New Addams Family Series no sè com m'ho faré per tastejar-lo.... els emulo o que? hahahaha ;)

    Molt bon post!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja saps què et diré, oi? Que t'has de comprar les consoles originals i els jocs també originals :P

      Elimina
  2. Ei, Moroboshi!! el de la gbc es un bon joc d'aventura grafica point and click (sols que sense point and click xDD). Jo el vaig comprar original perque era dels mateixos autors que el fish files, un altre joc del mateix estil i que ficaba 256 colors en pantaia. Era un joc molt paregut al day of the tentacle, en estil grafic i la idea de viatjar pel temps. Aquest dels addams te influencia notoria del maniac mansion. Era un luxe poder jugar a aquest tipus de jocs en aquella epoca en una portatil. L'unic fallo que tenia el del addams es que tenia una fase arcade que havies d'atravesar per anar a un lloc concret, i es feia una mica pesada ixa part.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...