Què estàs buscant?

dijous, 2 de juliol del 2009

Còmics i videojocs: Bola de Drac (4a part)

Ja torno a ser aquí per oferir-vos la nova entrega del repàs als videojocs que s'han basat en la mítica obra de còmic i dibuixos animats Bola de Drac. Avui, com ja vaig anunciar, el que toca és veure quins títols van sortir per a la primera generació de les consoles de 128 bits (Dreamcast, Playstation 2, Xbox i Gamecube). A més, per una qüestió de coincidència en el temps, també veurem quins jocs van rebre les portàtils durant aquella època.

El Dragon Ball Z: Budokai (Playstation 2, 2002; Gamecube, 2003) va ser el primer joc de Bola de Drac de lluita en 3D en condicions, amb un sistema de joc revolucionari que va influir en moltíssims dels títols posteriors.



En aquesta primera entrega ja es podia veure que la intenció era reproduir amb la màxima fidelitat possible la sèrie. I posteriorment van sortir el Budokai 2 (Playstation 2 i Gamecube, 2003) i el Budokai 3 (les mateixes consoles, 2004), que duien més enllà els gràfics i la quantitat de personatges.

El 2005, però, sortia als Estats Units (no al Japó, ni a Europa), el Dragon Ball Z: Sagas, que apareixia a la Ps2, la Gamecube i per primer cop la Xbox.



El sistema era força diferent dels Budokai i també dels futurs Budokai Tenkaichi. I sí, no va tenir gaire èxit. El mateix 2005 sortia el primer Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi, només per a la Playstation 2, i oferia més personatges dels que s'havien vist mai.



L'espectacularitat anava en augment, així com també la fidelitat amb l'univers de ficció creat pel mestre Toriyama. Després van venir el Budokai Tenkaichi 2 (Ps2, 2006; Wii, 2007) i el Budokai Tenkaichi 3 (les mateixes consoles, a finals de 2007), que com passava amb els Budokai "a seques" es limitaven a augmentar el número de personatges (a la tercera part fins a 162!), millorar els gràfics i canviar petits detalls del sistema de joc. Per cert, al Budokai Tenkaichi 3 la plantilla es va augmentar tant que fins i tot hi va haver lloc per a algun personatge que no era de Bola de Drac:



Abans d'això, el 2005 a les recreatives i el 2006 a la Playstation 2 sortia un joc que es diferenciava del que s'havia vist als Budokai i als Budokai Tenkaichi. Era el Super Dragon Ball Z, un títol trobo que poc valorat però molt interessant, amb la presència de la Xixi per primera vegada.



Però el desembre de 2008 encara va sortit un darrer joc per a la Playstation 2, el Dragon Ball Z: Infinite World. Res de gaire nou: continua la línia dels Budokai, canvia algunes modalitats de joc i suma algun personatge a la ja enorme planter. Es va vendre bé i té molts seguidors, però ha obtingut també una gran quantitat de crítiques negatives que diuen que és repetitiu i les modalitats de joc poc interessants.



I aquí s'acaben els jocs per a consoles de sobretaula. Passem, doncs, a les portàtils de l'època, però per tal de no fer-ho massa llarg deixaré la PSP i la Nintendo DS per a la propera entrega, perquè al cap i a la fi són màquines que encara belluguen i tenen corda per estona. En primer lloc tenim l'única entrega per a la Gameboy Color, el 2002: el Dragon Ball Z: Legendary Super Warriors, una porqueria amb un sistema i uns gràfics del tot passats de moda:



El mateix any teníem per a la Gameboy Advance el Dragon Ball Z: The Legacy of Goku, d'estil action-RPG, una mica millor que l'anterior però tampoc no gaire:



Del mateix estil, de fet com a continuacions d'aquell primer joc, hi hauria el 2003 el Dragon Ball Z: The Legacy of Goku II i el 2004 el Dragon Ball Z: Buu's Fury.



El Buu's Fury seria l'últim de la sèrie, però no el darrer de la consola. A finals de 2003 sortia el Dragon Ball Z: Taiketsu, novament de lluita tradicional, tot i no gaire reeixit, com anuncia l'autor del vídeo:



També el 2003 una altra consola, la Wonderswan Color, rebia un remake del Dragon Ball 3: Goku Den de la Nintendo... però es va quedar amb el senzill títol de Dragon Ball:



El vídeo és dolent, sembla gravat en una convenció de videojocs, però fa el fet. I ja el 2004 veia la llum el Dragon Ball Z: Supersonic Warriors, per a la Gameboy Advance un altre cop, també de lluita.



La seva seqüela va sortir el 2005, però en parlaré el proper dia perquè va ser per a la Nintendo DS. Però abans, a finals de 2004, teníem el Dragon Ball Advanced Adventure, aquell joc que m'agrada tant i que vaig recomanar fa temps, un beat'em up basat en l'etapa de Bola de Drac en què en Goku era petit.



Per a mi és el millor joc de Bola de Drac de la Gameboy Advance i un dels millors que s'han fet mai del mític manga per a qualsevol consola. Per acabar amb l'entrega d'avui, el 2005 va arribar el Dragon Ball GT: Transformation també per a la portàtil de 32 bits de Nintendo:



Un beat'em up novament, més pur pel que fa al gènere però amb unes crítiques una mica més discretes que el joc immediatament anterior. Al seu favor té el fet de ser l'únic joc basat en GT de la consola i un dels pocs, en general, que es van fer sobre aquella seqüela televisiva de la sèrie principal.

Doncs bé, aquí acabo per avui i la setmana que ve passarem a la següent generació de consoles, la segona de 128 bits, a més de les portàtils que encara viuen. Per cert, tot i que la Dreamcast és de la primera generació de 128 bits (de fet, la primera consola de 128 bits), no va sortir cap joc de Bola de Drac per a l'última màquina de Sega. Els primers, com ja heu pogut llegir, van sortir a partir de 2002, any en què la prematurament morta videoconsola ja estava descontinuada per part de la seva casa mare.


1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...