Què estàs buscant?

dissabte, 20 d’agost del 2011

Els clons del Pac-man

El dia que vaig inaugurar aquesta secció ja vaig parlar d'un clon del llegendari Pac-man, però n'hi ha més i em vaig quedar amb les ganes de parlar d'alguns dels altres. És per això que avui el que faré serà una mena de continuació d'aquella entrada, saltant-me el Munch-man perquè ja en vaig parlar, i repassaré videojocs que es van inspirar forta i sospitosament en el que va veure néixer la icona de Namco.


Primer de tot tenim aquest Hangly-man, de 1981, que només he trobat en forma de vídeo domèstic, però millor que sigui així, o no es podria apreciar bé. Era una còpia descarada del Pac-man que fins i tot es trobava instal·lada en màquines recreatives originals del joc, i que semblava igual, però... a la pantalla principal, que podem veure si ens fixem bé en el vídeo, hi sortia el seu nom (Hangly-man, per cert, es considera una deformació japonesa del que voldria ser Hungry-man) i el de la gent que l'havia fet, Nittoh

A més, els laberints eren lleugeres modificacions dels originals i algunes pantalles senzillament no en tenien (només hi sortien les boletes) i a més permetien amagar-se en un passatge vertical, inexistent a la versió oficial. Una altra diferència era que els noms dels fantasmes es mantenien com els de la versió original japonesa del Pac-man. Com que era il·legal no se'n van fer conversions domèstiques, però curiosament hi ha un hack d'aquest hack:


També és de 1981 i en aquest cas es diu Caterpillar Pac-man, perquè el seu protagonista és una eruga. Els fantasmes aquí són aranyes, i el seu aspecte en general és força diferent, però es nota que és una versió del Hangly-man, perquè també hi passa allò de les pantalles sense laberints, i gràcies a això podem, de fet, imaginar-nos com era això al mateix Hangly-man. Un altre:



El Lock'n'Chase també és de 1981 i el va fer la companyia Data East, que canviava en Pac-man per un lladre i els fantasmes per policies, encara que no queda gaire clar si són humans o no. El 1982 es va convertir, aquest sí, a la consola Intellivision de Mattel, i el 1990 a la Gameboy:



En aquest cas l'aspecte és diferent i no sembla tant un clon del Pac-man, oi? Passem als clons per a consoles, un dels quals era l'esmentat Munch-man, que com he dit no tornaré a comentar. Tenim per exemple aquest:



L'Snapper, per a la BBC Micro el 1981 i l'Acorn Electron el 1983, era una còpia descarada del Pac-man, i només canviava el comportament dels fantasmes. Per evitar problemes legals li van posar aquest nom, però evidentment no n'hi va haver prou i Acorn va haver de modificar, també, el disseny dels personatges. Va quedar així:



Continuem, perquè n'hi ha més. El 1981 va sortir, per a la Magnavox Odyssey², el K.C. Munchkin, que va ser retirat tot i que, com veurem ara, altres títols s'assemblaven més al Pac-man autèntic. 



Acabarem amb un que va sortir el 1982 per a MS-DOS, i tenia l'atrevit nom de PC-Man, però era evident en quin joc s'inspirava, i no només pel títol:



Com hem pogut veure, gairebé tots els clons del Pac-man van sortir el 1981, un any després de la seva aparició, i els que van sortir per a sistemes domèstics ho van fer en uns que van desaparèixer amb la crisi dels videojocs de 1983, per tant no van tenir gaire més repercussió, però trobo que valia la pena conèixer els clons més importants, i dic això perquè segur que n'hi ha més. 


1 comentari:

  1. Bfff quins records! jo havia tingut una Magnabox Oddyssey i precisament el munchkin era el meu preferit XD

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...