Què estàs buscant?

dimecres, 21 d’abril del 2021

El primer salt dels videojocs

El món dels videojocs és ple de primeres vegades, tant de franquícies que potser van acabar d'esclatar en entregues posteriors com de novetats que van marcar els jocs per sempre, i aquesta secció està dedicada a aquells moments revolucionaris.

Aquest cop parlo d'una mecànica tan bàsica i assumida als videojocs com és la possibilitat de saltar, i és que això no es va poder fer des del principi de la història d'aquest mitjà d'entreteniment, sinó que va començar més endavant. 

Si bé més o menys tothom interessat en els videojocs podria afirmar que el primer videojoc de la història va ser el Tennis for Two, de 1958, hi ha un títol que sovint ens ve al cap com el joc més antic entre els comercials, que és el Pong, de 1972. Des de llavors fins que va sortir el videojoc que ens ocupa, el 1978, van aparèixer coses interessants, però el salt no en formava part. Tampoc el trobaríem al Pac-man, de 1980, però el cert és que no li calia pas, tal com estava dissenyat el clàssic llegendari de Namco.

En fi, el Frogs, dissenyat per Lane Hauck, va ser el primer videojoc on es va implementar aquesta acció tan important per al desenvolupament dels jocs de plataformes i d'altres gèneres com la lluita (1 contra 1 i beat'em ups).

La proposta de Gremlin ens posava a la pell d'una granota que havia de saltar des d'uns nenúfars per menjar-se les mosques que anaven creuant la pantalla, amb la qual cosa aconseguia punts en un període de temps determinat. 

El joc va ser més popular gràcies a les conversions domèstiques per a l'Atari 2600, anomenada Frogs and Flies, i per a la Intellivision, Frog Bog, totes dues de 1982 i amb opció de jugar contra un altre jugador, inèdita a l'arcade. 
 
De la versió de l'Atari 2600, per cert, en tenim un apassionat relat al blog DNSTUFF, del company Suso, també a Retroscroll. I de la d'Intellivision se sap que s'inclourà al cartutx de l'Evercade dedicat a aquella consola.

Aquest joc va ser un fracàs a les recreatives, cosa que va fer arrufar el nas a Gremlin i Sega a l'hora de distribuir un altre títol de granotes, el Frogger de Konami, als Estats Units, tal com vaig explicar a l'entrada corresponent no fa gaire, però per sort li van donar una oportunitat.

Frogs no és, doncs, un clàssic imprescindible dels videojocs, però en certa manera sí que va ser revolucionari, i va marcar sens dubte una fita que canviaria el sector abans que en Mario, llavors anomenat Jumpman, fes el primer salt al Donkey Kong. La seva protagonista ni tan sols tenia nom. Era una simple granota, però el seu salt va significar un gran salt per a la indústria dels videojocs.

 

 

 

 


2 comentaris:

  1. Ostres company, quin grandíssim record m'has desbloquejat d'aquella edició de RetroBarcelona on vaig provar el Frogs & Flies per primera vegada.

    No en tenia ni idea que era un versió d'un arcade i la veritat que m'ha semblat super interessant l'entrada perquè tampoc sabia que va ser el primer joc on per primer cop vam poder saltar. Avui dia això sembla impensable!

    Fantàstica publicació, i moltes gràcies per fer esmenta a l'entrada que li vaig dedicar en el seu dia :D

    Salut company!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegro que t'hagi agradat!

      Recordo que et va agafar fort amb aquest joc de l'Atari 2600. No et vaig veure a RetroBarcelona fins a la foto del teu blog, però sí que el vas posar en uns Retroscroll Awards.

      I per això pensava que sabries d'on venia. Bé, ara ja ho saps (i jo també, que pràcticament tot el que escric és sobre coses que estic aprenent en aquell moment xD)

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...