Què estàs buscant?

diumenge, 6 de juny del 2021

El personatge: Tatanga

Les aventures d'en Super Mario han estat, al llarg dels seus 40 anys d'història, molt diverses. Amb molts elements comuns, sí, però també en escenaris diferents, fins i tot a l'espai, en múltiples planetes. És per això que ha tingut més d'una nèmesi, des d'en Donkey Kong al primer videojoc que tots dos van protagonitzar fins a en Wario, passant per en Bowser, el més habitual. 

Ara bé, algunes de les seves aventures han estat especials per algun motiu, i una d'elles és la que va tenir lloc al Super Mario Land, on va conèixer un enemic final que no ha quedat com un dels seus grans rivals, cal admetre-ho, però que tampoc es va limitar a sortir en aquella primera aventura de la Game Boy.

En Tatanga és un invasor espacial que va arribar al país de Sarasaland i va segrestar la princesa Daisy, i en fer-ho es va guanyar l'enemistat d'en Mario. També tenia l'objectiu de sotmetre els quatre regnes que formaven aquell país, i gràcies a la hipnosi dels seus habitants va crear, en un tres i no res i sense gastar-hi ni un cèntim, un exèrcit d'esbirros als quals el lampista italoamericà va haver de fer front en la seva aventura.

Com que en Tatanga en realitat és un petit alienígena lila, sempre el veiem a la seva nau, anomenada Pagosu, i és així com s'enfronta a en Mario, que al seu torn pilota la Sky Pop, al final del videojoc de 1989. 

Això passa, com és natural, al final de l'última pantalla, que destaca perquè trenca el gènere plataformer del joc i se submergeix en el dels shoot'em up. La derrota d'en Tatanga, però, no va comportar la seva desaparició.

Però mentre en Mario estava fent l'heroi a l'estranger, casa seva, el país conegut com a Mario Land (que ja té nassos que el primer joc es digués "Super Mario Land" si era una aventura fora d'aquell territori) era conquerit per en Wario, cosa que esclataria al Super Mario Land 2: 6 Golden Coins, de 1992, i un dels seus subordinats i guardians d'una de les 6 monedes daurades va ser precisament en Tatanga. 

Segons l'enciclopèdia Perfect ban Mario character daijisho ("Edició Definitiva: Gran Diccionari de personatges de Mario"), a més, el seu afany de revenja incloïa la frustració per no haver-se pogut casar amb la Daisy


Evidentment, aquell segon combat -en què en Tatanga té una nau més petita i uns patrons d'atac diferents-, té lloc a la Zona Espacial del Super Mario Land 2. Si em permeteu, em recorda els combats d'en Goku i en Ten Shin Han a Bola de Drac, perquè van ser primera una final i després una semifinal en dues edicions consecutives del Gran Torneig de les Arts Marcials Tenkaichi Budôkai. 

Ens el tornaríem a trobar -bé, si érem petits i ens vam comprar aquell joc- al Super Mario Bros. & Friends: When I Grow Up, una mena de llibre digital d'acolorir que va sortir per a MS-DOS el mateix 1992.

Aquella aparició va ser testimonial, i així seria a partir de llavors, perquè per exemple se l'esmentaria al Super Smash Bros. Melee (GameCube, 2001), al Mario Superstars Baseball (GameCube, 2005), , al Super Smash Bros. Brawl (Wii, 2008), sempre en relació amb la història de la Daisy, i al Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games (Wii, 2011 i Nintendo 3DS, 2012).  

La seva aparició més recent en un videojoc la tenim com a esperit al Super Smash Bros. Ultimate (Switch, 2018), on fa que el nostre enemic comenci el combat amb un Super Scope a les mans. 

Dit això, sí que va tenir alguna aparició fora del format electrònic, concretament en còmics de l'òrbita de Nintendo. 

El primer va ser el manga Super Mario, de Kazuki Motoyama -que no és el manga Super Mario Aventuras que s'està publicant aquí-, i que anava canviant el títol segons la saga que retratés. Va començar el 1988 amb Super Mario Land i van ser els tres primers volums recopilatoris que es van anomenar així.

En voler ser una adaptació de la història d'aquell joc, s'hi reflecteixen els esdeveniments dels quals al videojoc se'ns parlava a través de les instruccions, evidentment aprofundint-hi i ficant-hi collita pròpia (com l'establiment del seu interès romàntic per la Daisy, que és com el d'en Bowser amb la Peach), a més d'un to humorístic.
 

Finalment el trobem a l'anomenat Nintendo Comics System, una línia de títols de Valiant Comics basats en videojocs de Nintendo, en un especial anomenat Super Mario in: Tatanga Invades Earth, de 1991. En aquesta història hipnotitza un humà que està jugant al Super Mario Land i aconsegueix sortir de la Game Boy. Però en Mario també surt de la Game Boy i frustra els seus plans, en una estructura que es va repetint. 

En aquestes històries, a banda de mostrar-se com un alienígena més alt i musculós, s'insisteix en la seva obsessió amb la Daisy.

Com podem veure, en Tatanga és un personatge menor de la història de Nintendo, que no s'ha recuperat per fer-ne res concret, i tot i que la companyia no se n'ha oblidat ni ha provat de treure'l del canon, atès que sí que apareix esmentat o en alguna imatge, sí que trobo que el podria haver rescatat per a algun dels moltíssims videojocs d'en Mario que s'han fet des de la seva última aparició en moviment, el 1992. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...