Què estàs buscant?

dimarts, 12 de maig del 2009

El personatge: Lara Croft

Seguint l'ordre que de moment tinc instaurat, aquesta vegada toca parlar d'un personatge que no és ni de Sega ni de Nintendo, i un dels més importants de la història d'aquest mitjà d'entreteniment és la senyoreta Lara Croft, protagonista de la saga Tomb Raider, creada per la companyia Core Design.


Aquesta arqueòloga aventurera, clara versió femenina de l'Indiana Jones, va assolir la fama amb el seu primer joc, Tomb Raider, que va sortir per a la Saturn i la Playstation (sí, la Saturn també, dada que s'acostuma a oblidar deliberadament per part dels mitjans d'informació especialitzats, fins al punt que moltíssima gent no sap que la 32 bits de Sega també el va tenir) el 1996. També s'hi podia jugar en PC i més tard al mòbil-consola de Nokia, l'N-Gage.



En aquest llarg vídeo veiem imatges de la versió de Saturn del joc que obria la franquícia. La mecànica dels Tomb Raider ha estat sempre la mateixa, i el que ha anat canviant és la lògica evolució gràfica, fins i tot dins una mateixa generació de consoles, i l'excusa argumental de cada entrega. Però el punt feble de la saga sempre ha estat, malgrat tots els intents de millorar-ho, la seva alta dificultat, en bona part per culpa d'un control complicat de l'heroïna.

Les següents parts de la sèrie protagonitzada per la famosa Lara Croft serien les següents:

-Tomb Raider II (1997, Playstation, PC i Mac, amb l'expansió Golden Mask per als ordinadors el 1999)

-Tomb Raider III (1998, Playstation, PC i Mac, novament amb expansió, aquest cop anomenada The Lost Artefact i apareguda el 2000)

-Tomb Raider: The Last Revelation (1999, Playstation i PC; 2000, Dreamcast i Mac; amb el nivell extra Times Exlusive per a PC el 2000)

-Tomb Raider Chronicles (2000, Dreamcast, Playstation i PC, amb un disc que contenia un editor de nivells per a la versió d'ordinador). Val la pena comentar que aquest va ser el primer joc de la saga que no va aconseguir col·locar-se al número 1 de vendes en cap dels mercats.

-Tomb Raider (2000, Gameboy Color), que es diu igual que el primer però no hi té res a veure.

-Tomb Raider: Curse of the Sword (2001, Gameboy Color), que argumentalment és la continuació del primer títol de la franquícia per a la primera portàtil en color de Nintendo.



Res a veure, francament.

-Tomb Raider: The Prophecy (2002, Gameboy Advance), un altre exclusiu de portàtil.



Pinta una mica millor que el de la Gameboy Color, oi?

-Tomb Raider: The Angel of Darkness (2003, Playstation 2, PC i Mac)

-Tomb Raider: Legend (2006, Playstation 2, Xbox, Xbox 360, PSP, Gamecube i PC), que recuperaria el favor del públic potser gràcies al canvi de programadors, els Crystal Dynamics. També hi va haver versions diferents però amb el mateix nom per a la Gameboy Advance i la Nintendo DS.

-Tomb Raider: Anniversary (2008, Playstation 2, Xbox 360, Wii, PSP, PC i Mac) és un remake de la primera entrega aprofitant els avenços tecnològics i el motor gràfic del joc anterior.

-Tomb Raider: Underworld (2008, Xbox 360, Ps2, Ps3, Wii, Nintendo DS i PC. Té expansions per a la Xbox 360 sota els noms de Beneath the Ashes i Lara's Shadow) és la fins ara darrera entrega de la sèrie, que amb la broma ja ha fet 13 anys.



En aquest tràiler ja es pot veure que la cosa ha canviat relativament poc, fins i tot en qüestió de gràfics, que podrien haver arribat més lluny en una consola com la Xbox 360.

A banda dels títols esmentats, també hi ha versions exclusives però prescindibles per a mòbils, amb els subtítols següents després de Tomb Raider: The Osiris Codex (2003), Quest for Cinnabar (2004), Elixir of Life (2004), Puzzle Paradox (2006) i Legend (2006).



De Tomb Raider: The Osiris Codex. Em puc imaginar com augmenta la llegendària dificultat de control de la saga amb els botons d'un mòbil.

Bé, pel camí que vaig el que he fet ha estat un repàs de la franquícia, més que del personatge, però això només si hem llegit fins aquí. Tomb Raider és certament una sèrie de videojocs molt prolífica i que va arribar el 1996 per quedar-se, però ha estat sempre més valorada pel públic que per la crítica, perquè els seus vicis sembla que no s'acaben de corregir mai. Per què és, doncs, tan popular? A banda del fet que malgrat tot és un joc molt interessant i divertit, el carisma de la seva heroïna, i és aquí on es justifica que en parli a la secció "El personatge", n'ha tingut bona part de la culpa.

Per una banda, especialment per part de les noies, la Lara Croft és admirada perquè és el primer personatge femení protagonista absolut d'un videojoc d'aquesta mena, però per l'altra hi ha el sector masculí, fan de l'arqueòloga britànica sobretot pel seu aspecte extern, diguem-ne més aviat agradable, tot i que amb unes proporcions poc realistes, exagerades, que en una dona real suposarien problemes de mobilitat i de salut en general, cosa que s'ha anat solucionant des dels primers dissenys de l'heroïna, massa punxeguts.


Aquesta faceta sovint ha fet ombra a la vessant aventurera, i s'ha arribat a explotar bastant fins i tot per part dels creadors de la saga, com es pot veure al següent vídeo:



Al final del Tomb Raider II, la Lara, que per cert s'havia de dir inicialment Laura Cruz i havia de ser peruana, ens pregunta, a punt de dutxar-se, si no creiem que ja hem vist prou. El següent muntatge amb il·lustracions que provenen dels mateixos programadors demostra que saben el potencial que té el personatge en aquest sentit:



Però sí que és cert que la gent de Core, i la de Crystal Dynamics posteriorment, no han anat més lluny del que es veu al vídeo, si bé van aparèixer en el seu moment uns pedaços que permetien jugar als jocs amb l'heroïna nua en les versions de PC, cosa que des de Core es va combatre amb vehemència.

Un altre exponent del seu atractiu femení el veiem en les models que l'han representat, perquè jo no diria "interpretat", en diversos actes promocionals. Per ordre: l'exestrella del porno Katie "Jordan" Price, Nathalie Cook, l'actriu Rhona Mitra (Nip/Tuck), Nell McAndrew (acomiadada per posar nua a la Playboy), Lara Weller, Lucy Clarkson, Jill de Jong, Karima Adebibe i actualment Alison Carroll.


La Rhona Mitra fent de Lara Croft.

Entre l'aspecte sensual i l'aventurer cal emmarcar les produccions cinematogràfiques basades en la franquícia, pel·lícules d'acció frenètica protagonitzades per la per a molts espectacular Angelina Jolie.



Aquest és el tràiler de Lara Croft: Tomb Raider (2001), que va tenir una seqüela anomenada Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003). No han passat a la història dins el Top 10 de les pel·lícules d'acció, però és tota una senyal que la protagonista de Tomb Raider és prou estimada com perquè se'n facin pel·lícules amb pressupost.

També la podem veure en una minisèrie animada de 10 episodis de títol Re/Visioned: Tomb Raider Animated Series.



La importància de la Lara Croft es fa fins i tot més evident tenint en compte que ha estat protagonista també de diversos còmics, alguns d'ells publicats testimonialment per Planeta DeAgostini en castellà. Sempre de la mà de l'editorial Top Cow, va tenir una sèrie regular que va arribar als 53 números entre 1999 i 2005, Tomb Raider, una limitada de 12 entregues entre 2001 i 2003 anomenada Journeys, tres crossovers amb la sèrie Witchblade (Tomb Raider/Witchblade, Tomb Raider/Witchblade Revisted i Tomb Raider/Witchblade Special), la història de tres entregues entre els números 12 i 14 de Fathom, i aparicions úniques a Tomb Raider: Epiphany (2000), Tomb Raider: Origins (2000), Tomb Raider Gallery (2000), Tomb Raider: The Greatest Treasure of All (2002), Tomb Raider: Scarface's Treasure (2003), Tomb Raider: Take Over (2004), Tomb Raider: Arabian Nights (2004), Darkness/Tomb Raider (2005), i al número 2 de Monster War.


En definitiva, la Lara Croft és un dels personatges més importants i influents de la història relativament curta dels videojocs, protagonista de molts títols interessants tot i que no imprescindibles, i no deixa indiferent ningú, sigui pel motiu que sigui. I és que es diu fins i tot que és el personatge més popular del mitjà només per sota del Mario i del Sonic... Si més no, és la protagonista femenina més coneguda. Les seves aparicions en la ficció fora dels videojocs, la promoció que s'ha fet sempre del personatge i la seva presència a les consoles i ordinadors des de pràcticament l'inici de l'era de les 3D encara fan més evident aquest fet.

Edito més de dos anys després perquè s'acaba de fer públic el primer tràiler del nou Tomb Raider, per a PC, Xbox 360 i Playstation 3, que serà un rellançament de la franquícia situat als primers anys d'aventurera de la Lara. I té molt bona pinta, ara que s'ha deixat una mica de banda el tema del seu físic i s'han concentrat més en fer una superproducció:



Què us sembla? A mi em comença a atraure força el projecte i té pinta de poder ser un dels jocs de 2012. Ens haurem d'esperar força, però.



4 comentaris:

  1. Déu ni do com t'ho has currat ehhh! Un estudi interessantíssim! Jo també penso que será un dels jocs de 2012, estic desitjant probar-lo ja! És la primera vegada que et comento, però no que et llegeixo ;) Molt bona feina!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per comentar! És el que fa que valgui la pena continuar amb un bloc que ja comença a fer-se vellet, he he...

    Precisament aquest article és de fa més de dos anys, però com que la Croft torna a estar de moda gràcies al nou joc he pensat en afegir-li aquest petit trosset al final.

    ResponElimina
  3. Uau! No havia vist encara el tràiler! I mira que havia vist el gameplay, però m'ha encantat! *.* molt, promet molt! L'espero amb candeletes, espero que no decepcioni! :D

    ResponElimina
  4. Confesso públicament que només he jugat a l'únic que tinc, el Tomb Raider de la Saturn, i a cap més, però la crítica sempre els deixava una mica malament. Aquest, en canvi, té molt bona pinta.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...