Què estàs buscant?

dimecres, 10 d’agost del 2011

Grans sagues de la història dels videojocs: Metroid

El passat dissabte dia 6 d'agost se celebrava el 25è aniversari d'una de les grans sagues de la història dels videojocs, exclusiva de Nintendo: Metroid, la primera entrega de la qual apareixia al Famicom Disk System el 1986, a la Famicom el 1987 i a les NES americana i europea el 1987 i el 1988, respectivament. He de dir que jo només he jugat cosa d'uns minuts al Metroid Prime (Gamecube) i al Metroid Prime 3: Corruption (Wii), el dia que els vaig comprar per veure si anaven bé, és un dels meus defectes. A més, no acabo d'entendre el joc des que pertany al gènere FPS, però m'hi posaré algun dia. En tot cas, això no em fa menys vàlid per parlar de la saga que ara ha fet un quart de segle de vida.



Aquest simpàtic joc d'acció i plataformes, protagonitzat per la ja mítica Samus Aran, una de les primeres protagonistes femenines de la història dels videojocs. El Metroid es va convertir des del principi en un imprescindible del catàleg de la 8 bits de sobretaula de Nintendo. Ja es veu que tècnicament aprofita bé els recursos de la consola, però a més era un dels primers que permetia anar explorant i agafant objectes per tal de millorar les armes i l'armadura de la protagonista, i que oferia finals diferents segons l'estona que triguéssim en acabar-lo. Des de 2007 està disponible, a més, a la Consola Virtual de la Wii.


El 1991 va sortir el Metroid II: Return of Samus, només per a la Gameboy, que a més no va tornar a tenir cap títol de la saga. Cronològicament situat en sisè lloc dins la història, pertanyia al mateix gènere que la primera part, i va tenir molt bona acollida. La història continuava al Super Metroid (1994), de la Super Nintendo:


La recepció que va tenir no podia ser millor, i de fet surt com un dels millors jocs de la història a la web Gamerankings. Per tant, és un dels imprescindibles de Nintendo en general i de la Super Nintendo en particular. Passarien uns quants anys fins al retorn de la saga, i el 2002 en sortirien dues entregues. Una d'elles va ser Metroid Fusion, per a la Gameboy Advance:


El quart joc que va aparèixer, però el que se situa últim cronològicament parlant, aquest títol també va rebre crítiques molt positives, i diversos premis. Amb el cable de connexió entre la Gameboy Advance i la Gamecube, a més, podien activar coses unint aquest joc amb el Metroid Prime. Per altra banda, acabar-se el Metroid Fusion permetia accedir a una versió emulada del primer Metroid. Com a curiositat, aquest joc és un dels que formen part del Programa Ambaixador de la Nintendo 3DS, que compensarà parcialment els usuaris actuals de la Nintendo 3DS davant la dràstica rebaixa que es produirà aquesta setmana en el preu de la consola amb la descàrrega exclusiva de 10 jocs de la Super Nintendo i 10 de la Gameboy Advance.


Aquest era el Metroid Prime, també de 2002, per a la Gamecube. Era el primer en 3D i el primer amb vista en primera persona, i tot i el notable canvi va triomfar, com totes les altres entregues de la saga. Cronològicament no està clar on se situa, hi ha diverses opinions sobre la qüestió, però pertany al que es coneix com a trilogia Prime, tota ella entre el Metroid i el Metroid II


El 2004 tindríem dues entregues més, començant per aquest Metroid Zero Mission, per a la Gameboy Advance, que se situa en primer lloc si els posem en ordre cronològic... perquè és una mena de remake del primer joc de la saga, i òbviament tornava al gènere de les plataformes d'acció. Hi ha millores, noves àrees i fins i tot un tros on la Samus no duu la seva armadura, primer cop que passava això en tota la història de Metroid. Altra vegada va rebre unes excel·lents crítiques i es va vendre molt bé. Però el 2004 també va tenir un altre joc de la família, com he dit abans:


Era el Metroid Prime 2: Echoes, cronològicament quart i seqüela directa del Metroid Prime, també per a la Gamecube. Va tornar a triomfar i a més presentava la modalitat multijugador amb fins a quatre combatents alhora, amb la pantalla partida. Però totes les sagues tenen algun joc més fluix, i en aquest cas va ser el Metroid Pinball, de la Nintendo DS, de 2005:


S'unia a la moda de les versions pinball de videojocs que no tenien res a veure amb aquest clàssic dels salons de joc, i tot i que no deixar de ser cert que es considera el pitjor de la saga, que tingui notes de notable, baix o alt, fa que es pugui donar per satisfet. Però a la Nintendo DS encara li faltava un Metroid normal, i arribaria l'any següent amb el Metroid Prime Hunters:


Ara sí. Sense arribar a la nota mitjana de 90 sobre 100, va rebre diversos premis, entre els quals un sobre la connexió Wi-Fi, que permetia competir en línia i a més tenia xat de veu. Situat abans del Metroid Prime 2: Echoes, era el primer Metroid portàtil en 3D i del gènere FPS. El 2007 la saga debutaria a la Wii amb el Metroid Prime 3: Corruption, que fa així:


Una de les principals aportacions del joc, a banda del nou sistema de control de la consola, naturalment, és el hypermode, que permet assolir una invencibilitat temporal, encara que abusar-ne condueix a la seva versió corrupta i a perdre la partida. El 2009 es van llançar per a la Wii les versions millorades de la línia New Play Control dels dos primers Metroid Prime, que fora del Japó es van comercialitzar al pack Metroid Prime: Trilogy, que incloïa aquest Metroid Prime 3: Corruption. Com que a mi m'agrada jugar als jocs a les seves consoles originals, però, no em fa especial ràbia tenir ja la primera i la tercera entregues de la trilogia i no poder beneficiar-me del pack.


Acabem amb el Metroid: Other M, que va sortir per a la Wii el 2010 i que és el penúltim seguint la línia cronològica. I és l'ovella una mica negra del ramat, juntament amb el Metroid Pinball, perquè va vorejar el 8 sobre 10 de mitjana. Va agradar, especialment que se li canviés el gènere per tornar a l'acció en tercera persona del principi de la saga (en aquest cas lateral i des del darrere, perquè les 3D són la norma des de fa anys, esclar), i tots els aspectes de la jugabilitat... llevat de quan la vista passava a primera persona, que permetia apuntar millor i buscar secrets, però no desplaçar-se, i sovint costava descobrir què era el que s'havia de trobar.

També es va criticar que la durada fos més curta que en anteriors entregues, i un error que feia que es produïs un bug que impedia continuar jugant, a més de problemes tècnics en algunes consoles a causa de la dificultat de llegir el disc de doble capa si la lent estava una mica bruta. Una petita taca en un joc per altra banda força bo que va rebre premis i nominacions i que pertany a una saga que ara fa 25 anys però de ben segur tindrà noves entregues per a les properes consoles de Nintendo.   


Com a símbol de Nintendo que és, personatges i elements de Metroid també apareixen en d'altres sagues mítiques de la companyia, com els tres Smash Bros., com podem veure en aquest vídeo del Super Smash Bros. Brawl de la Wii. O en aquest que pertany a un dels molts vídeos que surten a la pantalla de dalt del Tetris DS:


A banda d'això, també se n'han fet uns quants còmics, tant americans com japonesos, basats en diverses entregues de la saga, com per exemple el manga de tres volums Metroid: Samus & Joey, publicat entre 2002 i 2005.


Des de 2003 diversos directors han considerat la possibilitat de fer-ne una pel·lícula d'imatge real, entre ells el mític John Woo, que en va adquirir els drets fa anys, però de moment no sembla que hagi de veure la llum. De tota manera, però, tota aquesta presència fora dels videojocs pròpiament dits és senyal que estem davant d'una de les grans sagues de la història dels videojocs.


6 comentaris:

  1. Gran Saga :P

    Jo fa temps que busco una Rom parxejada del Metroid2 de Gameboy, amb color, per poder jugar a la GBColor :D pero les que he trobat no aconsegueixo fer-les anar.

    ResponElimina
  2. Com la versió original no hi ha res. En "blanc i negre", home! :P

    ResponElimina
  3. No, la versio Color era pq volien fer Metroid2DX com el Zelda Links awakening. Però en van cancelar el projecte.
    La rom que parlo nose si és aquest projecte "acabat" per fans o refet de nou.

    Vaja, em faria molta gràcia provar-lo xD

    ResponElimina
  4. Per mi Super Metroid és un dels millors jocs de la història, sempre estarà entre els meus preferits ^^

    @Parufito, no sé si el que busques és això, pero he trobat dos "parches" per posar color a la rom original:

    http://www.freeroms.com/roms/gameboy_color/metroid_ii_dx_by_redrum_hack.htm

    http://www.freeroms.com/roms/gameboy_color/metroid_ii_-_return_of_samus_color_patch_hack.htm

    ResponElimina
  5. He llegit que es veu bastant bé el color del Metroid II original posat a la Gameboy Color. No ho puc comprovar perquè no tinc el joc, però si en teniu l'ocasió, pel que sembla, no us en penedireu i us semblarà que jugueu a la NES.

    ResponElimina
  6. Bff es que precisament fa poc vaig buscar a l'ebay i era carrissim el puto joc amb caixa :(

    El vaig provar la versio normal i deunido, la GBColor precisament te una paleta que es pel metroid xD
    però segur que la versió DX que volien fer era millor ;) crec recordar que vaig veure un video, si el trobo us el passo :P

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...