Què estàs buscant?

dissabte, 17 de desembre del 2011

L'Hugo és l'estrella, us en recordeu?

Recordeu els primers anys de Telecinco, quan la cadena feia pena igual que ara però d'una manera més simpàtica? I recordeu concretament el joc interactiu de l'Hugo, que tenia lloc dins l'espai Telecupón? Doncs té una història al darrere i no és, ni molt menys, una invenció espanyola.


En aquella època no ho sabíem, jo ni tan sols em plantejava que el joc existís fora de la tele, on funcionava a través del telèfon, però l'Hugo és el protagonista d'una franquícia danesa nascuda el 1989 com a programa de televisió interactiva. Els seus creadors, Ivan Sølvason i Niels Krogh Mortensen, van idear també el sistema ITE 3000, que permetia convertir els senyals telefònics en impulsos que controlaven el personatge. Poseu el vídeo a partir del minut 4, si no és que voleu practicar la comprensió oral del danès.


L'espai va ser llicenciat a una cinquantena de països, el primer dels quals l'estat espanyol dins l'esmentat Telecupón, i la Carmen Sevilla corresponia a un perfil diferent del de la presentadora danesa, però la idea era la mateixa. Sé que hauríeu preferit veure la veterana actriu andalusa, però no n'hi havia vídeos. L'èxit va ser immediat, tot i que diferent a cada país, i van arribar les adaptacions a videojoc no telefònic. En veurem algunes, perquè en van aparèixer un fotimer.



El primer de tots va ser el de 1991, Skærmtrolden Hugo, que sortia en primer lloc per a l'Amiga i per al Commodore 64, però només tenia el nivell que hem vist al vídeo. El 1992 la cosa canviaria i arribarien els minijocs que vèiem a la tele:



De fet, cada nova entrega incorporava els minijocs nous que anaven sortint al programa de la tele, i el vídeo que hem vist mostra els dos jocs que van sortir per a l'Amiga el 1992 i que van ser recopilats en el títol Hugo el 1994. Un any després se'n faria una conversió per a PC. La tendència d'anar sumant minijocs va continuar amb els títols per a PC Hugo 2, 3, 4, 5 i 6, expansions llançades durant els anys següents, i posteriorment es van recopilar i millorar a Hugo Gold (1998), Hugo Platin i Hugo XL (1999), així com també a Hugo Classic Collection el 2000.



Aquí el tenim també per a la Gameboy, que va veure sortir l'Hugo (1996) i l'Hugo 2 (1997, el del vídeo), dos títols de plataformes que s'allunyaven de la mecànica original.



Una mica més fidel, la plataforma ho permetia, era l'Hugo 2½ que la gent d'Infogrames va fer per a la Gameboy Color el 1999. Sembla mentida que tingués tanta transcendència, però espereu, que la cosa no s'acaba aquí ni molt menys: la Playstation va tenir també l'Hugo (1998) i l'Hugo 2 (2000), basats en els originals però amb gràfics millorats.



Aquest era el primer, que igual que el segon va sortir només a Europa. Després vindria Hugo: The Evil Mirror, de 2003, que anava per un altre camí i tenia, a més, una intro amb gràfics renderitzats que veurem ara mateix:



Va sortir també per a PC i Gameboy Advance, essent aquesta última com a part d'un recopilatori amb l'Hugo: Bukkazoom!, el 2005:



L'altre joc, l'Hugo: Bukkazoom!, el posaré també a continuació per tal que es vegi que la sèrie ja s'allunyava molt del concepte original i produïa spin-offs, que no veurem de manera exhaustiva.



Aquests eren, per exemple, l'Hugo: Smakkaball, l'Hugo: Jungle Island, l'Hugo: Wintergames, l'Hugo: Cannon Cruise o l'Hugo: The Forces of Nature. No tenim espai per parlar de tots ells, perquè també hem d'anar al 2005 per veure l'Hugo: Black Diamond Fever, de la Playstation:



Bastant de l'estil del Crash Bandicoot, oi? Doncs espereu, perquè aquell mateix any la saga va canviar de nom i va passar a anomenar-se Agent Hugo, i després d'un primer títol per a Playstation 2, PC i mòbils (i una versió cancel·lada per a la Gamecube) va tenir diverses seqüeles, que són Agent Hugo: Roborumble (PS2 el 2006 i GBA el 2007), Agent Hugo: Lemoon Twist (PS2 el 2007 i Wii el 2008) i Agent Hugo: Hula Holiday (PC, PS2 i Wii el 2008).



Aquest era l'Agent Hugo: Lemoon Twist, però altre cop he de dir que la cosa no acaba aquí. El 2009 va sortir l'Hugo: Magic in the Trollwoods, per a PC, Wii, PS2 i Nintendo DS:



El vídeo correspon a la versió d'ordinador, que feia estona que no tocàvem. I potser us preguntareu per què n'he parlat avui, o per què ara, en general. Doncs bé, la raó és ben senzilla: 


Des d'ahir es pot adquirir per a iPhone, iPad, smartphones amb Android, PC i com a joc mini de la PSP l'Hugo Retro Mania, que revisa la saga i ens porta altra vegada als seus orígens.

És per això que he volgut fer-ne un repàs-homenatge, i demano disculpes per no haver posat vídeos de tots els jocs i per les imprecisions o omissions que pugui haver comès, però és que hi ha una quantitat de productes de l'Hugo tan gran que és difícil d'assimilar, a més d'informacions contradictòries a les fonts que he consultat. Tot i així espero que us hagi agradat aquesta entrada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...