Què estàs buscant?

dimarts, 20 de novembre del 2012

Petits clàssics: Joe & Mac

M'estranya no haver-ne parlat abans, perquè és un títol que sempre em va cridar l'atenció, però en fi, ara que me n'he adonat ha arribat el moment de dedicar una entrada de Petits clàssics a la saga Joe & Mac, protagonitzada per dos homes de les cavernes.



També conegut com a Joe & Mac: Caveman Ninja, és un beat'em up o un plataformes d'acció, és difícil de categoritzar rotundament, on podem controlar dos cavernícoles que tenen la missió de rescatar les noies que ha segrestat una tribu rival. 

Desenvolupat per Data East i llançat el 1991 per a recreatives, segurament és més conegut per les seves versions domèstiques, i personalment jo em pensava que només existia per a la Super Nintendo fins que vaig descobrir que no era així.


La primera conversió domèstica va ser la de la Mega Drive, el mateix 1991, que a més sembla que va ser la més ben valorada per la crítica. I pensar que jo quan era adolescent envejava alguns jocs de la Super Nintendo, com ara aquest, sense saber que els hauria pogut tenir per a la meva 16 bits de Sega...


Aquí tenim la de la Super Nintendo, que va sortir el 1992 i que no és ni la versió original ni la primera que va sortir per a plataformes domèstiques. Però la seva predecessora, la NES, també en va tenir un port, tot i que uns mesos més tard:


Ja ens n'anem al 1993, quan va sortir la resta de versions, com per exemple la del Commodore Amiga, que feia així:


Nintendo va fer un ple amb el Joe & Mac, perquè a banda de les versions per a les consoles domèstiques que tenia al mercat en aquella època el joc també es va versionar per a la portàtil, la Gameboy:


Recordo vagament haver descobert, quan ja m'havia passat la dèria d'aquest joc, que existia per a la Gameboy, però insisteixo en què la de la Mega Drive no la vaig conèixer fins fa uns anys, i intentaré aconseguir-la. 

Hem vist algunes (també va sortir per a PC) de les versions domèstiques del Joe & Mac, doncs, que majoritàriament van abandonar el "cognom" Caveman Ninja, i tenien diferències com ara menys nivells en les versions per a consoles menys potents i alguna altra variació. Sabíeu que el clàssic va tenir seqüeles? 


Aquest, senyores i senyors, és el Congo's Caper, fet també per la gent de Data East i molt similar al Joe & Mac, tot i que amb un nou protagonista. Al Japó directament es va batejar com a Tatakae Genshijin 2: Rookie no Bôken, que vol dir "Lluitadors Primitius 2: L'Aventura del Rookie" i que recordava el títol del primer joc. Això passava entre finals de 1992 i 1993, segons el mercat, i malauradament només per a la Super Nintendo, però el 1994 hi hauria una nova entrega:


Els protagonistes del primer joc tornaven a Joe & Mac 2: Lost in the Tropics, al Japó Tatakae Genshijin 3: Shuyaku wa yappari Joe & Mac, que voldria dir "Lluitadors Primitius 3: Els protagonistes són en Joe i en Mac, sí". 

Llançat també només per a la Super Nintendo, tot i que a Occident es canviés la numeració és una continuació del Congo's Caper, o bé podríem pensar que des del Japó es va decidir tornar a aquests personatges perquè eren més populars, cosa que explicaria el to del títol. Però espereu, que la cosa no va acabar aquí:


El Joe & Mac Returns (sí, en tercera persona del singular, com si es referís a la saga en si i no als personatges) és un títol exclusiu de les recreatives que es va publicar el 1994 i que fuig del sistema de joc tradicional de la saga. A què s'assembla?


Doncs al Tumblepop, un altre títol de Data East, que va sortir el 1991 i va ser portat l'any següent a la Gameboy. Pel que fa al futur de la franquícia, fa anys que es parla d'un remake en alta definició per a Xbox Live Arcade i Playstation Network, però encara no ha sortit. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...