Què estàs buscant?

dilluns, 31 de març del 2014

Literatura i videojocs: Jumanji

Fa unes setmanes vaig tornar a veure un clàssic del cinema d'aventures dels anys 90, d'aquells que de tant en tant ve de gust repassar, i vaig pensar que segurament se n'havia fet algun videojoc. 

Naturalment, si n'estic parlant al bloc és que la resposta és sí, però si va a parar a aquesta secció és perquè el seu origen no és a la coneguda pel·lícula de 1995 protagonitzada per en Robin Williams i amb la presència de la Kirsten Dunst encara nena, sinó en un llibre de 1981.


El cas és que el 1996, un any després del llançament de la pel·lícula —m'hauria estranyat que se'n fes un videojoc directament del llibre—, va sortir el Jumanji per a ordinador, que tenia aquest aspecte:


I ens haurem de conformar amb això, perquè no n'he trobat cap vídeo. No us penseu que se'n troben gaires captures, tampoc, i és per això que he hagut de posar aquesta de Moby Games amb la marca d'aigua i tot.

En fi, el Jumanji de PC, fidel a la pel·lícula, és un joc de taula que, com sol passar amb aquest gènere quan es tradueix en un videojoc, esdevé un conjunt de minijocs.


Sí que podem veure en moviment, però, el Jumanji de la Playstation 2, que va sortir 10 anys després, el 2006, només per a les consoles europees. 

També és evident que es tracta d'un seguit de minijocs basats en l'univers de la pel·lícula (recordem, al seu torn basada en un llibre), i encara que no és cap meravella —va sortir directament a preu reduït, i si hagués estat un imprescindible hauria rebut molta més atenció— les poques persones que en parlen el deixen bastant bé, per una vegada.


Fem un salt d'un any enrere, però, perquè el 2005 va sortir per a Playstation 2 (al vídeo) i Xbox el Zathura, un plataformes tridimensional basat en la pel·lícula del mateix nom que es va estrenar aquell any. Tant el film com el videojoc van tenir, per cert, bones crítiques.

Què hi té a veure, amb Jumanji? Doncs que el llibre original en què la pel·lícula i de retruc el videojoc es basen, editat el 2002 per primera vegada, resulta que és del mateix autor que Jumanji i va ser concebut com a seqüela. Tanmateix, per alguna raó que no té gaire lògica comercial —de vegades passa tot el contrari: es busquen lligams entre obres que no tenen res a veure—, les referències a la primera part que sí que es troben al llibre es van esborrar tant de la pel·lícula com del videojoc. 





2 comentaris:

  1. Molt curiós, no en tenia ni la més petita idea de l’existència de jocs basats en Jumanji...llàstima que s’hagin limitat tant als minijocs, perquè les aventures de Jumanji donarien i donen per més gèneres (m’imagino des de plataformes clàssiques a una aventura gràfica).

    També et dono la raó en que no ha estat gaire habitual veure un joc basat directament en un llibre, sense pel·lícules de per mig, però per sort cada cop hi ha més excepcions, com els jocs de The Witcher basats en l’obra de Andrzej Sapkowski o el joc de Metro 2033 a partir de la novel·la del mateix títol…

    Salutacions!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, hauria pogut donar molt més joc, amb l'univers en què es basaven aquests títols. Plataformes segur, i si volien minijocs com els de Mario Party, amb tauler i tot, però ben fets... també. Fins i tot RPG, segons com.

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...