Què estàs buscant?

diumenge, 19 de juny del 2016

Crònica de la 49a Reunió d'Usuaris de l'MSX (RUMSX)

Ja he comentat un munt de vegades que el meu primer sistema de videojocs va ser un microordinador MSX. El que a casa anomenàvem simplement "l'ordinador", i que des que tinc ús de raó i fins i tot abans em va introduir al món dels videojocs.

Tot i així, quan vaig tenir la Game Boy el vaig començar a abandonar, i aquest abandonament va anar molt més lluny quan va arribar a casa la meva primera consola de sobretaula, la Mega Drive. Molts anys després, quan em va agafar la dèria del retro i em vaig adonar del plaer d'alternar entre diverses màquines i gaudir del seu encant atemporal, vaig descobrir que hi havia una potentíssima escena de l'MSX, que molta gent l'estimava i que es feien moltíssimes coses relacionades amb ell. Però jo havia perdut el tren, i la meva manca absoluta de coneixements tècnics i de programació m'allunyava d'aquell món. 


Tanmateix, el meu interès pel sistema que tinc des de fa uns 30 anys no és inferior per això, i l'he redescobert i tinc plans de jugar com cal als videojocs que ja tinc i aconseguir-ne de nous. I de participar en iniciatives com aquesta, la Reunió d'Usuaris de l'MSX, que en la seva 49a edició a Barcelona, a l'Espai Jove La Fontana (com l'Explora Commodore, de què ja vaig parlar), ha tingut per primera vegada la meva dubtosament honorable presència, i ja no només com a visitant, sinó directament com a coexpositor, amb la gent de Retroscroll a l'estand que sempre hi té. 


Des de les 10 i pocs minuts érem allà muntant les taules i, evidentment, damunt d'aquestes els televisors i els protagonistes de l'esdeveniment, els MSX dels membres de Retroscroll que en teníem, perquè aquest blog col·laboratiu s'encarregava, com és habitual tant aquí, com a Explora Commodore i RetroBarcelona, de la zona de joc.



Aquí podeu veure com va quedar l'estand un cop muntat i amb els primers visitants ja a l'Espai Jove La Fontana. Curiosament tots els MSX que teníem eren diferents, cosa per una banda ben factible tenint en compte que l'MSX és un estàndard, i no un model ni una marca, però també podria haver passat que 3 o 4 de les màquines fossin iguals.

L'últim que es veu al vídeo és el meu SVI-738 X'Press de la marca Spectravideo, que per a mi era "l'ordinador" quan era petit, quan potser tenia vagues nocions que era un MSX (i no un Amstrad o un Spectrum), però no en sabia res més. Fins que em vaig interessar pel retro i vaig descobrir que era un de moltíssims MSX, i que destacava per ser l'únic MSX1 amb disquetera incorporada i amb el processador de vídeo V9938 de Yamaha, que és el dels MSX2, de manera que es quedava a mig camí i es coneixia popularment com l'MSX 1.5.


De fet, això és el que passa quan s'hi intenta fer anar un joc dels MSX2, generació posterior i més potent on es van poder jugar per primer cop títols com els dos primers Metal Gear o l'Snatcher. En aquest cas vèiem els esforços de l'ordinador, tot i la insuficiència de ROM i VRAM, de llegir el Hi no tori...


...que en un MSX2, en aquest cas fins i tot MSX2+, es veia perfectament i permetia apreciar les grans qualitats d'un joc basat en el manga homònim del Déu del Manga, Osamu Tezuka, amb un estil de joc com el del llegendari Knightmare.


A l'estand de Retroscroll hi havia, per exemple, aquest MSX Philips NMS-8245, un dels més ferms candidats a esdevenir el meu MSX2 si algun dia en trobo un a preu raonable.


Fora de Retroscroll hi havia curiositats com aquest Sony HB-T7, de 1986 i un dels dos que Sony va fabricar amb un mòdem incorporat...


...O aquesta altra curiositat, encara més gran: es tracta d'un MSX de Dragon. Els Dragon 32 i 64, nascuts als anys 80 en plena eferverscència de microordinadors britànics, eren les plataformes convidades de la 49a RUMSX, però en aquest cas no eren uns simples convidats, perquè la companyia Dragon Data va arribar a fer un prototip d'ordinador adaptat a l'estàndard MSX, que és el que es veu a la foto i que, pel que sembla, és únic al món.


Durant el matí hi va haver força afluència de visitants, potser més que a l'Explora Commodore i tot, i ho vaig poder percebre des de l'altra banda dels estands, on vaig estar parlant amb els companys de Retroscroll i també anava posant diferents jocs al meu MSX o intentava ajudar els visitants amb dubtes que jo pogués resoldre.

Va ser una experiència molt satisfactòria, i malgrat que la primera vegada que em vaig plantejar ser-hi amb el meu MSX tenia alguns dubtes sobre si em sentiria còmode deixant que estranys grapegessin el meu apreciat primer sistema de videojocs, he de reconèixer que no vaig patir gens. Cosa que no és incompatible amb el fet de controlar una mica que no passin coses estranyes, però discretament i sense intimidar els visitants.


Que, d'altra banda, són usuaris veterans que passen per allà perquè volen parlar amb altres amants dels MSX i veure què s'està fent en aquesta escena, o bé famílies formades per pares que ja coneixien els sistemes o d'altres de similars i nens que tenen curiositat per veure què hi van trobar, els seus pares, i pel que vaig poder veure ho van descobrir de seguida. Al capdavall és una reunió d'usuaris, una trobada, i el respecte i la seguretat s'aprecien amb més intensitat que no pas en una fira multitudinària amb milers de visitants.

A banda de tot això, de poder formar part d'una trobada tan marcadament nostàlgica i d'amor atemporal pels videojocs, me'n vaig anar també content d'haver aprofundit amb la gent de Retroscroll, que em va acollir fa temps, més enllà de visites meves als esdeveniments i les converses breus que hi ha entre visitants i expositors. A més, vaig poder conèixer millor en Suso i en Syd, que eren els que coneixia menys.



També vaig poder conèixer personalment en JamQue, desenvolupador català de videojocs que ara ha presentat el magnífic BitLogic, que li vaig comprar amb reserva prèvia i que es va unir, en l'apartat d'adquisicions, a la samarreta de l'MSX que també vaig comprar allà mateix, al The Legend of Zelda: Oracle of Seasons (Game Boy Color) que em va donar la Rokuso, a la disquetera de PC per a copiar jocs nous de l'MSX -ja en tenia una però tant en Freaky 8 com en Syd me'n van dur igualment perquè no ho sabien- i a la capsa de jocs de la Xbox 360 que em va portar en Sikus perquè jo havia comentat, fa temps, que tenia un joc d'aquesta consola amb la capsa feta malbé.


Aquí em teniu de semiperfil amb en Rafa (Freaky 8), que m'ensenyava com va el MegaFlash ROM, i més enllà en Suso i l'Scroll, el capo de Retroscroll. Foto d'en Xuxo, per cert.

Se'm va fer molt amena, la RUMSX, i me'n vaig anar feliç i sense cap recança, i si puc i encara m'hi volen aniré a les properes que es facin. Us convido a visitar-les, són gratuïtes i es fan aproximadament cada 6 mesos.




6 comentaris:

  1. Hola Moroboshi! Va ser una alegría veure't ahir, i veure també que has gaudit tant a l'event. Mai és tard per començar amb aquestes coses, i com a expositors també se'n pot gaudir molt, encara que sigui potser d'una forma diferent. Va ser genial veure el teu MSX posat amb tota la resta, i em quedo especialment pel moment Hi no Tori amb gràfics bojos! El que s'arriba a aprèndre a aquests llocs.

    Tot i que el millor per a mí de les RUs és tornar a veure la gent que no veus més que quatre cops comptats l'any (i això amb sort), i també conèixer sempre un munt de gent nova a part de desvirtualitzar gent de twitter i blogs. Espero que ens acompanyis a molts més events a partir d'ara! Un plaer haver-te vist ahir, crec que va ser un gran dia per a tots.

    Ens veiem a la pròxima!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment! :)

      Sí, fa l'efecte que us conec bastant pel blog i els podcasts, però també necessitava passar estones llargues amb vosaltres i va ser un plaer :D

      Jo també espero repetir!

      Elimina
  2. Hpla Moroboshi, aquí Rafeva! Me alegro que te gustará exponer tu MSX 1.5. Desconocía su existencia y es realmente curioso. Veo que entre C-64 y MSX se esta despertando de nuevo tu pasión por los micros! Estuvo todo muy bien y contento de verte allí.

    Gran entrada. Define la RU y sobre todo tu experiencia personal en la RU.

    Nos vemos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegro que t'hagi agradat l'entrada!

      Com sempre, un plaer tornar-te a trobar i content que t'agradés el meu MSX "1.5" :)

      Elimina
  3. M'ha agradat molt llegir com vas viure la 49a RU i com va ser la pèrdua de virginitat en això de ser expositor en un esdeveniment.

    Crec que parlo en nom de tots els membres de Retroscroll quan dic que el plaer immens va ser nostre de que ens volguessis acompanyar en el nostre, i teu també, estand. Parlar amb tu sempre és un plaer i també jugar, hem de repetir al Konami Soccer :-)

    D'altra banda, el teu SVI-738 és una passada, a més no és massa habitual veure'l.

    Amb moltes ganes de repetir experiència en un altre esdeveniment, sigui en una RU o allà on faci falta.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D

      Moltes gràcies per la vostra acollida, em vaig sentir realment com a casa.

      M'alegro que us agradés el meu MSX, tot i que en realitat estèticament no és gran cosa. Els vostres sí que són macos!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...