Què estàs buscant?

dimarts, 4 de maig del 2021

Sèries i videojocs: Narcos

Ara feia temps que aquesta veterana secció no tenia cap entrada, però més que a la meva memòria crec que es pot atribuir a que m'he anat quedant sense exemples. Per sort o per desgràcia -vistos els resultats-, de videojocs basats en sèries de televisió se'n continuen fent, però, i és el cas de la sèrie que ens ocupa avui.

Una sèrie que he acabat de veure fa poc i de la qual vaig parlar a Cementiri de Pneumàtics, amb molt poques visites, tot sigui dit, però això no impedirà que avui la rescati per al seu blog germà, que és aquest.

Narcos: Rise of the Cartels, llançat el 2019 per a PC, PlayStation 4, Xbox One i Switch, és l'adaptació a videojoc de la sèrie de Netflix dedicada a repassar la història real de l'auge del narcotràfic a Colòmbia durant els anys 80 i 90, amb un protagonista clar les dues primeres temporades, l'infame Pablo Escobar, i el Càrtel de Cali, format per personatges no pas més lloables, durant la tercera i última -i no, no hi compto l'spin-off anomenat Narcos México, que ja veuré algun dia-.

El tràiler és prou atractiu, i no hi poden faltar les cites amb impactants frases extretes de crítiques positives amb el títol. La pregunta és... es tracta d'un bon videojoc de Narcos?

Comencem dient que es basa en les dues primeres temporades, les de la lluita de la DEA contra "El Patrón" i el seu Càrtel de Medellín, ometent, doncs, la part del de Cali, que ignoro si està ben valorada o no per la crítica i el públic, però que a mi també em va agradar molt.

Potser perquè bona part de la gràcia de la sèrie era tota la política que hi havia al darrere de tot, i la construcció dels personatges, el problema de Narcos: Rise of the Cartels és més evident: es tracta d'un joc d'estratègia per torns, en què només veurem tirotejos i, tinguem la missió que tinguem, es desenvoluparà de la mateixa manera, tant si duem el bàndol dels "bons" com el dels "dolents".


Si bé és cert que té uns estàndards de producció elevats -tot i que amb un aspecte tècnic correcte i prou, amb textures millorables-, amb vídeos trets de la pròpia sèrie, és realment decebedor que, diguin el que diguin alguns analistes que tenen poca memòria per a les veus, no es pogués recuperar el repartiment original de la sèrie per fer-ne el doblatge -llevat de l'agent Murphy, que fa de narrador a les dues primeres temporades-, almenys en els personatges originals.

Al vídeo que he inserit podem veure dues coses que certament no poden ser satisfactòries per als fans de la sèrie, que són el públic objectiu del joc: la veu d'en Pablo Escobar no és la de l'actor que l'encarna a la producció de Netflix, en Wagner Moura, i tampoc surt el nom del personatge enlloc, ni escrit ni dit de veu, sembla que per evitar ferir sensibilitats dels hereus del Patrón, que és l'única manera en què se l'esmenta al videojoc.

Sí que és cert que la seva família va criticar el retrat que en va fer la sèrie que va contribuir a divulgar aquells fets, però bé que se'l va anomenar, allà, i se'n van mostrar imatges autèntiques d'arxiu. A Rise of the Cartels, però, no es devien voler arriscar a patir represàlies, cosa que fins a cert punt s'entén perquè no és el mateix l'estudi Kuju Entertainment que Neflix, però que redueix el valor del joc com a tie-in de la sèrie.

Això, però, només enlletgeix un títol que té altres problemes, pel que es pot llegir a les anàlisis que se'n van fer: esdevé repetitiu ben aviat, tant en el seu desenvolupament com en els escenaris, i com a videojoc d'estratègia, diuen que similar a l'XCOM, sembla que és massa simple

Tampoc sembla que sigui un desastre de videojoc, no cal exagerar, però tenia potencial per ser més interessant i, a l'hora de la veritat, és prou lluny de l'excel·lència com per acabar tenint notes de 6 sobre 10 en el millor dels casos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...