Què estàs buscant?

dijous, 26 d’octubre del 2023

Accessoris: GameLine

Fa un temps, en un vídeo d'un dels youtubers que segueixo en matèria de videojocs, vaig veure un accessori que vaig pensar que podia ser interessant dur al blog, i trobo que ja ha arribat el moment de parlar-ne.

En aquest cas estem davant d'un perifèric de l'Atari 2600, una consola que a molts, malgrat que ja superem la quarantena, ens queda enrere i és un aparell anterior a la nostra època com a videojugadors, però que té un llegat innegable i també va ser la primera en moltes coses.


Parlem del GameLine, un servei de distribució telefònica de videojocs per a aquesta llegendària i popularíssima consola desenvolupat per Control Video Corporation, o CVC, que  consistia en un mòdem i un cartutx d'emmagatzematge on es podien descarregar  jocs, exclusius del servei, per a l'Atari 2600 a través del telèfon.

L'origen de tot plegat va ser que el fundador de The Source, un dels primers serveis online, de 1978, William von Meister, volia fer servir la seva tecnologia de transmissió per mòdem i les negociacions amb companyies de cable per enviar-los música no havien anat bé a causa de la pressió que van exercir les botigues de discs, de manera que va reorientar el projecte per tal que es poguessin descarregar videojocs d'un servidor a les llars dels jugadors.

L'accessori sortia el 1983 i per tal de fer-lo servir calia fer-se'n membre, després de la qual cosa es rebia un PIN que permetia accedir al servidor i descarregar un joc tot introduint un codi de 3 dígits i... pagant, és clar. Els usos dels jocs estaven limitats, però: al cap de 8 partides no es podia continuar fent servir i, si es volia, s'havia de tornar a descarregar passant altre cop per caixa. Parlant de calés, l'accessori valia 60 dòlars, les descàrregues 1 dòlar i la quota de subscripció, 15.

Ser membre del "club", això sí, tenia alguns beneficis: el dia de l'aniversari es podia jugar al que fos de manera il·limitada i sense pagar, i es rebia una revista anomenada GameLiner, amb informació sobre els jocs, consells, trucs, etc. A més, s'organitzaven competicions de puntuació. 

El gran problema del servei va ser que no va poder obtenir llicències dels jocs de les grans companyies del moment, com ara Activision, Parker Brothers o Mattel, ni tan sols de la mateixa Atari, de manera que el seu catàleg va ser força limitat.

El GameLine, doncs, va fer fallida ràpidament, tot i que hi havia la intenció d'oferir no només videojocs, sinó també notícies, informació borsària, correu electrònic, banca online, fòrums i tota mena d'informació típica del teletext. 

Amb el crash del 83 al món dels videojocs en l'àmbit estatunidenc el sistema va desaparèixer, però es va reciclar en un nou servei anomenat Quantum Link, que el 1991 es va transformar en America Online, un dels proveïdors d'internet més importants del país, que actualment i després de passar per diverses mans és propietat de Yahoo!.

Fonts: Wikipedia i Atari Compendium

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...