Què estàs buscant?

dilluns, 12 de maig del 2014

El primer videojoc portàtil de la història: Electronic Magic Tennis Game

Ja se sap que no està del tot clar quin va ser el primer videojoc de la història, depèn de què es consideri videojoc i què no, però ja a finals de la dècada de 1940 se'n començava a parlar. També sabem que la primera consola domèstica va ser la Magnavox Odyssey, de 1972, i que aquell mateix any va sortir la recreativa del mític Pong, que va popularitzar aquell "nou" mitjà d'entreteniment.

La Gameboy, per la seva banda, és sens dubte la portàtil més popular de la història, però no la primera, que va aparèixer 10 anys abans, el 1979, amb el nom de Microvision. Però que fos la primera portàtil no significa que el primer videojoc portàtil es dissenyés per a aquesta consola, i de fet va sortir molt abans. 


El que es coneix com a Electronic Magic Tennis Game, de 1965 o 1968 (les fonts no es posen d'acord en aquest sentit o directament proposen els dos anys), va ser fabricat/da per l'empresa Illco i sí que era portàtil, si bé no exactament de butxaca.

Era una mena de Pong en petit i en realitat es tracta d'un videojoc de tennis portàtil, o una consola portàtil dedicada només a un títol, com vulgueu, per tant és normal que la Microvision es consideri la primera portàtil de debò. Al cap i a la fi les Game & Watch de Nintendo, que van aparèixer durant els anys 80, no són ben bé consoles i considerem que la primera portàtil de la Gran N és la Gameboy, que sí que tenia un catàleg format per més d'un cartutx.



Veient-lo en acció, més que en el Pong fa pensar en les màquines d'air hockey que es troben en tants locals d'oci i entreteniment, oi? Curiosament, tot i que les videoconsoles portàtils es van concebre per al joc individual, és evident que l'Electronic Magic Tennis Game està pensat per a dos jugadors. 

Aquest sistema o videojoc portàtil va ser pioner en l'aspecte que hem dit, i ho va fer aportant coses com la puntuació automàtica i la interacció real dels jugadors en el que passa a la pantalla, que ara ens sembla imprescindible en un videojoc però que en intents anteriors, com el Cragstan Nautilus Firing Range, de 1951, no era així. En aquell cas, per exemple, vèiem unes imatges i disparàvem però no passava res.


Així doncs, igual que hi ha discussions sobre quin va ser el primer videojoc de la història, també n'hi ha sobre quina va ser la primera portàtil, perquè depèn de si considerem que una portàtil és una consola amb la possibilitat de jugar a diversos jocs o si no cal filar tan prim. I fins i tot així hi pot haver debat si comencem a introduir-hi termes com "videojoc electrònic" o "electromecànic", i què s'hi pot fer i què no.

El cas és que l'Electronic Magic Tennis Game d'Illco es creu que és el primer videojoc portàtil complet, pròpiament dit, de la història. Com a mínim això sí.



2 comentaris:

  1. Molt interessant el què ens expliques. Desconeixia totalment l'existència d'aquest dispositiu. Després de veure el vídeo estic totalment d'acord amb el què dius, sembla més una mini màquina d'air hockey portàtil que no una consola portàtil.

    P.D: Sé que sóc la persona menys indicada per donat lliçons de res i encara menys en ortografia o gramàtica, però avui aniré a dormir una més tranquil sabent que, com tots els humans, també comets errors a l'hora d'escriure.
    Al segon paràgraf sota del vídeo i falta un verb ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que cabróooo xD A veure, és evident que es tracta d'un lapsus, no és ben bé una falta :P

      Ara ho canvio!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...